Slovenija
19 ogledov

Žerjavisti po enem tednu prekinili stavko

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
Žerjavisti Luke Koper so nekaj minut po polnoči prekinili stavko, saj so z upravo uspešno zaključili stavkovna pogajanja. Rešili so tudi nekatera strateška vprašanja. Delo že teče bolj ali manj na vseh terminalih.

Delo v Luki že teče bolj ali manj na vseh terminalih in po dogovorjenem novem sistemu. Zamude, predvsem za železnico, bodo v kontejnerskem terminalu do torka ali srede nadoknadili - samo do ponedeljka bodo raztovorili 31 ladij, je povedal delavski direktor Matjaž Stare.

Med rešenimi strateškimi vprašanji je denimo poslovni model družbe, ki upošteva tudi podpogodbene delavce, uprava pa je umaknila tudi postopke za izredno odpoved pogodb o zaposlitvi za člane stavkovnega odbora. "Poteza z izrednimi odpovedmi je bila taktične narave," je pojasnil predsednik uprave Luke Gregor Veselko. O tem, ali ostajajo na stališču, da se stavko definira kot nezakonito, pa Veselko ni še podal dokončnega odgovora: "To bomo še videli."

Delo v Luki bo sicer steklo takoj, poletje pa bodo "prebrodili" s sistemom dela na žerjavih tri plus dva, je po končani stavki še povedal Veselko.

Nad zaključkom pogajanj je zadovoljen tudi predstavnik stavkovnega odbora Mladen Jovičič."Mislim, da smo na koncu vendarle uspeli pokazati sposobnost za kompromis in na obojestransko zadovoljstvo smo si odprli vrata v svetlo prihodnost," je izjavil.


"Kompleksen plan" glede varnosti

Glede vprašanja varnosti na delovnem mestu je Jovičič pojasnil, da je bil sprejet "kompleksen plan", ki bo sledil v skladu z določenimi časovnimi roki in ki bo tudi obojestransko spremljan.

Dogovor tudi z delavci IPS

Pozno ponoči so dogovor podpisali tudi delavci izvajalcev pristaniških storitev (IPS), njihovi delodajalci in Luka Koper. Dogovor vsebuje ugotovitev, da je bil upor delavcev IPS upravičen in legitimen ter da delodajalci vključno z Luko ne bodo izvajali sankcij zaradi udeležbe na protestu. Prav tako bodo prejeli plačilo tudi za čas protesta.

Kot je povedal pravni zastopnik delavcev Aleksander Lisjak, so sami predlagali dogovor o tridelnem enakopravnem sodelovanju in izgradnji partnerskega sistema, ki bi bil v korist vseh treh strank: "Luka žal tega ni sprejela, ker po mnenju uprave ni pristojna in bi takšna zaveza presegala njena pooblastila. Zato bo ta del romal v presojo nadzornemu svetu. Menim, da bo slednji to sprejel, saj je v korist vseh."

Nadzorniki naj bi se po njegovih besedah do tega predloga opredelili v 30 dneh. "Če ne bo soglasja, je predviden sistem arbitraže, tako da bi objektivno določili obseg tistih minimalnih pravic, ki bodo zagotavljale nek enakopraven odnos delavcev IPS in ki bo zaradi nelojalne konkurence v korist tudi njihovim delodajalcem."

Po Lisjakovih besedah sta stavka in protest pokazala, da je razmerje med delavci IPS in Luko Koper popolnoma neurejeno. "Sindikata, ki sem ju zastopal, nista povsem zadovoljna, saj so tovrstni dogodki velik madež naše države," je povedal in dodal, da so s pričujočim dogovorom delavci pridobili na dostojanstvu.

Komentarjev 1
  • jurij 12:58 06.avgust 2011.

    Janša , ki je stavko tudi sprožil, je ukazal prekinitev stavke in to se je tudi zgodilo. Vsi ostali akterji so samo ubogi bebci, ki čakajo drobtine iz vladarjeve mize.