Slovenija
5932 ogledov

Zgrešene napovedi ali preobrat v zadnjem trenutku. Se lahko vse to ponovi?

slovenija 23.10.12, Borut Pahor, Danilo Turk, Milan Zver, predsedniski kandidati Anže Petkovšek
Se lahko ponovi scenarij iz leta 2012, ko so raziskave javnega mnenja popolnoma zgrešile?

Najbolj odmevna "zmota" se je predvolilnim anketam zgodila v ZDA, ko so na zadnjih predsedniških volitvah popolnoma odpovedale in zgrešile napoved zmagovalca. Za predsednico so številne raziskave javnega mnenja okronale demokratsko kandidatko Hillary Clinton, volitve pa je nato dobil republikanec Donald Trump. 

Volitve predsednika 2012: ankete popolnoma zgrešile 

Podobno pa se je zgodilo tudi na zadnjih predsedniških volitvah v Sloveniji, ko so ankete o razpoloženju volilcev popolnoma zgrešile v napovedi zmagovalca prvega kroga predsedniških volitev. Nepričakovano ga je namreč dobil Borut Pahor s 40 odstotki glasov. Danilo Türk je dobil dobrih 35 odstotkov glasov, Milan Zver pa je dosegel nekaj več kot 24 odstotkov.

Kontinuirana meritev javnega mnenja, ki jo je izvajalo Delo, je še v zadnji meritvi tri dni pred volitvami kazala, da tedanjemu predsedniku Türku prednost še narašča, podpora Pahorju ter Zveru pa pada. Glede na to meritev bi tako Danilo Türk dobil 47 % glasov, Borut Pahor 30 % in Zver 23 % glasov.

V drugem krogu, 2. decembra, sta se pomerila Danilo Türk in Borut Pahor. Javnomnenjske ankete so napovedovale zmago Pahorju in niso zgrešile. Z veliko prednostjo - 67,44 odstotka volilnih glasov - je novi predsednik države postal Borut Pahor.

Napovedi: Pahor zmagovalec že v prvem krogu

Glede na zadnjo raziskavo Dela, ki je narejena na vzorcu 1.446 anketirancev, bi aktualni predsednik republike Borut Pahor zmagal že v prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev.

predsedniški kandidati Slovenija Tako kažejo raziskave pred nedeljskimi volitvami

Volilci NSi in SDS se vračajo k svojima kandidatoma

Medtem pa raziskava javnega mnenja, ki jo za Večer in Dnevnik opravlja Ninamedia, kaže na verjetnost drugega kroga, v katerega bi Pahorja potisnili Romana Tomc in Ljudmila Novak, ki jima podpora raste. Novakova je dobila 8,7 odstotka podpore, kar je najboljši rezultat doslej, Tomčeva ima 8,8 odstotka podpore, skupaj torej 17,5 odstotka. S 55 odstotkov je Pahorju podpora padla na 53,6 odstotka, Šarca bi podprlo 20,7 odstotka ljudi. 

Prepričljivo vodstvo - dvorezni meč

Analitiki javnega mnenja poudarjajo, da je lahko prepričljivo vodstvo nekega kandidata v raziskavah javnega menja tudi razlog, da volilci tega kandidata, ker so že prepričani o njegovi zmagi, ostanejo doma. To je eden od razlogov, da ankete javnega mnenja pred volitvami kažejo zmotne rezultate. Podobno se je zgodilo na zadnjih predsedniških volitvah, ko je v prvem krogu velik del Türkovih volivcev ostal doma.

Anketa javnega mnenja prikazuje trenutno stanje duha javnosti in ne more napovedati prihodnosti, torej rezultatov volitev, poudarjajo analitiki. 

Pomembno lahko na rezultat prvega kroga vplivajo tudi glasovi neopredeljenih. Veliko potencialno volilno bazo med neopredeljenimi imata Šarec in Pahor. Pahor ima sicer podporo tudi med mladimi, ki pa niso najbolj zanesljivi volilci. Tomčevo in Novakovo podpirajo predvsem volilci SDS in NSi. 

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami je predčasno glasoval 28.201 volivec oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je nekoliko več kot na zadnjih volitvah leta 2012, ko je glas predčasno oddalo 1,36 odstotka volivcev.

"Slabo vreme ponavadi vedno prinese presenečenja," je po napačnih napovedih anket na predsedniških volitvah leta 2012 dejal Zenel Batagelj, analitik iz Valicona. Vremenoslovci za nedeljo napovedujejo bistveno poslabšanje vremena. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • evelux 19:29 20.oktober 2017.

    Pa vi lahko pišete in rišete in volite koga hočete oni bodo itak naredili po svoje te volitve so samo ena farsa za ovce....nas slovence ki smo samo sklonjeni .......

  • Avatar Leon
    Leon 18:17 20.oktober 2017.

    Vprašam Boruta Pahorja kaj meni o delu v Murini tovarni,kjer vladajo suženjske razmere ? Tudi varuhinjo človekovim pravic in ostale odgovorne inštitucije ! Ali misli Pahor ,da ga bodo Murine delavke v nedeljo volile ? ....https://www.vecer.com/v-nekdanji-murini-tovarni-v-gornjih-petrovcih-delo-v-suzenjskih-razmerah-6332212

  • Energetik 16:57 20.oktober 2017.

    VOLITVE BODO TAKO NEREGULARNE, KER NOBEN KANDIDAT NIMAM V NEDELJO 18. ROJSTNEGA DNE! ZAKON o volitvah predsednika republike 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen Predsednik republike se voli na podlagi splošne in enake volilne pravice na svobodnih in neposrednih volitvah s ...prikaži več s tajnim glasovanjem. 2. člen Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost.