Slovenija
6937 ogledov

"Zgrožen sem. Gre za cenzuro izjave, ki ni po godu vladajočim."

Robert Pavšič Saša Despot
Izjavo Nataše Pirc Musar izrezali iz prispevka.

"V torek smo lahko na zaslišanju parlamentarne preiskovalne komisije slišali priznanje prvega moža FURS-a, da je zlorabil podatke v neprofesionalne namene. Da je nekaj zelo narobe, je ugotovila informacijska pooblaščenka, ki je napovedala pregled in upam, da se bo ta zgodil čim prej in da ji bodo omogočili opraviti korektno delo. Odzvala pa se je tudi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, njene odzive smo lahko spremljali v več medijih. Zgrožen sem nad njenimi navedbami in informacijami, da je prišlo do cenzure zaradi vplivov vodilnih na javni RTV zaradi vsebine mnenja nekdanje informacijske pooblaščenke glede zlorabe prvega moža FURS-a," je v odzivu glede domnevne cenzure na javni televiziji dejal Robert Pavšič iz LMŠ. 

Izrezali izjavo Nataše Pirc Musar

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so na TV Slovenija iz že pripravljenega prispevka o Ivanu Simiču, ki je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo v državnem zboru dejal, da vsako leto pelje na kosilo najboljšega dohodninskega plačnika, izrezali izjavo nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar. Ta je pojasnila, da lahko zaposleni na Fursu, v osebne podatke davkoplačevalcev vpogledajo le v okviru vodenja konkretnega postopka, kar velja tudi za generalnega direktorja Furs. 

Kot je znano, je nedavno urednica informativnega programa na TV Slovenija po odstopu Manice Janežič Ambrožič, postala Jadranka Rebernik, ki je bila tudi edina kandidatka za to mesto. 

"To je bilo pričakovano"

"To se v normalni državi ne bi smelo zgoditi, ampak je pričakovano, sploh, če spremljamo sobotni tvit notranjega ministra Aleša Hojsa," pravi Pavšič. Hojs se je v tem tvitu odzval na oddajo Utrip in zapisal: "Podpis Rebernikove pod današnji UTRIP na RTV Slovenija pa ni ravno dobra popotnica za pričakovano uravnoteženje info programa. Tako pristranskega, politično neuravnoteženega in navijaškega prispevka pa še Gregor Drnovšek ne zmore pripraviti. To je sposobna zgolj Mojca Šetinc Pašek."

"Normalno bi bilo, da Simič odstopi"

"Če to postane praksa na javni RTV, smo prišli v novo republiko, kjer neodvisnega novinarstva ne bo več in to zaradi vsebine, ki ni po godu tistim, ki trenutno izvršujejo oblast v Sloveniji," pravi Pavšič. 

Pavšič je opozoril še, da se na dejanje Simiča vse do danes še ni odzval minister za finance Andrej Šircelj. "Še bolj normalno bi bilo, če bi direktor Fursa zaradi takšne zlorabe podatkov takoj ponudil svoj odstop," pravi Pavšič. 

Iz finančne uprave so sicer sporočili, da je v 17. členu Zakona o davčnem postopku določeno, da "imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog". Med njimi je tudi generalni direktor finančne uprave, saj akt o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest. 

"There is no such thing as a free lunch"

"Furs ni tisti, ki bo odločal, ali je Simič te zakone kršil ali ne, ampak, če natančno preberemo odziv PR službe Fursa vidimo, da  niso zanikali, kar mu je bilo pravzaprav očitano. Zloraba podatkov ne v namene davčnih postopkov ampak v tretje namene, ki v zakonu nimajo nobene podlage," pravi Pavšič. "To, da vpogledaš v podatke, zato da nekoga povabiš na kosilo, to pa ne gre," je dejal Pavšič in spomnil na angleški pregovor "There is no such thing as a free lunch", kar pomeni, da "brezplačno kosilo ne obstaja". 

 

Komentarjev 13
  • Joseph_Sims 10:26 12.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Stane Adamič 21:29 10.december 2021.

    Odgovorni urednik je odgovoren in dovoli kaj gre note in kaj ne. Je pa zadnji čas, da je nekdo prekinil, da nam je kao strokovnjakinja skakala kar naprej iz ekrana.

  • pbr1 18:33 10.december 2021.

    A še kar gonite to sranje? In kdo je ta krava, da je ne bi smeli izrezat? Tako je ogabna, da je sploh nikoli ne bi smeli kazat javnosti.