Slovenija
177 ogledov

Živali v dar le simbolično

primorska 20.01.2009, lipica, konj lipicanec, foto dare cekelis primorska 20.01.2009, lipica, konj lipicanec, foto dare cekelis
Protokol. Lani za darila porabili slabih 15.000 evrov več kot predlani.

Darila. Predsedniki držav, vlad in drugi funkcionarji si ob obiskih tujih držav in ob obiskih tujih osebnosti pri nas podarjajo protokolarna darila. Za darila je Protokol Republike Slovenije lani namenil nekaj manj kot 113.000 evrov, leto prej pa okoli 98.000 evrov.

V protokolu pravijo, da izbirajo darila, ki "poudarjajo slovensko zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino ter dosežke sodobne ustvarjalnosti". V praksi tako podarjamo grafike, kristalne izdelke, idrijske čipke, knjige in izdelke iz porcelana. Predsednica vlade Alenka Bratušek je na primer papežu Frančišku podarila kristal Steklarne Rogaška Kelih odprtega duha, predsednik republike Borut Pahor pa je predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu izročil uokvirjeno Plečnikovo kljuko Narodne in univerzitetne knjižnice.

Gadafijevih kamel ni bilo

Živih živali kot protokolarnih daril praktično ne podarjamo, pravijo na protokolu. Izjema je bila britanska kraljica Elizabeta II., ki je kot velika ljubiteljica konj leta 2008 prejela lipicanca: "Seveda se je izmenjava zgodila le na simbolični ravni z namenom promocije slovenskega lipicanca."

Morda najbolj medijsko izpostavljeno protokolarno darilo pa je bilo darilo nekdanjega libijskega predsednika Gadafija, ko naj bi izmenjali konja za dve kameli. Izmenjava se sicer nikoli ni zgodila, čeprav smo zanju že iskali oskrbo. Protokol odgovarja, da oni pri izbiri in izdaji tega darila niso sodelovali, zato tudi niso seznanjeni s tem, zakaj izmenjave daril ni bilo.

Darila so na ogled

Protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last države, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo, sicer pa jih lahko funkcionarji obdržijo.

Predlani je tako funkcionar v državnem zboru obdržal verižico z obeskom, na ministrstvu za finance pa keramičnega ptiča iz kamene dobe ter vstopnice za Opero in Festival Lent. Na občinski ravni so funkcionarji največkrat zadržali žganje, vino in prehrambne izdelke.

Izbor protokolarnih daril, ki jih je prejel državni zbor oziroma poslanci, si je mogoče ogledati v vitrinah v preddverju balkona velike dvorane. "Protokolarna darila, ki jih razstavljamo, so odraz stikov med državami in različnimi kulturami," pravijo v državnem zboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.