Slovenija
24442 ogledov

Znan poslovnež naj bi utajil za dva milijona evrov davkov

Denar, štetje denarja Profimedia
Poslovanje obravnavanih družb in njihovih zastopnikov oziroma ustanoviteljev vsebuje razloge za sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve ali katerega drugega kaznivega dejanja s področja gospodarstva.

Poslovanje naj bi močno odstopalo od običajnega

Urad za preprečevanje pranja denarja je Finančni upravi RS (Furs) naznanil sum davčne zatajitve poslovneža Martina Odlazka, njegovih družinskih članov in povezanih podjetij, na spletnih straneh poročata Nova24TV in Demokracija. Skupni znesek domnevno spornih transakcij so v uradu ocenili na najmanj dva milijona evrov.

V uradu so po navedbah medijev ocenili, da poslovanje družb v povezavi z družino Odlazek močno odstopa od običajnega poslovanja družb. Številne transakcije lahko kažejo na morebitne nepravilnosti pri knjiženju teh transakcij v poslovne knjige, ki pa najverjetneje nimajo nobenih osnov v dejansko sklenjenih poslih.

Iz tega izhaja sklep, da poslovanje obravnavanih družb in njihovih zastopnikov oziroma ustanoviteljev vsebuje razloge za sum storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve ali katerega drugega kaznivega dejanja s področja gospodarstva.

Osumljeni tudi družinski člani

Sum se poleg Martina Odlazka nanaša na njegovega brata Marka in sina Gašperja ter podjetja Krater, Eurofit in Salomon. Lastniška struktura družb, vpletenih v domnevno sporne transakcije, je po navedbah medijev precej zapletena, vendar pa večina indicev vodi v povezavo z družino Odlazek. Transakcije se nanašajo na obdobje od leta 2015, skupni znesek domnevno spornih transakcij pa so ocenili na najmanj dva milijona evrov.

Sredstva so med drugim krožila med družbami Krater, SET (v stečaju), Gramoz (v stečaju) in Korotan (v stečaju). Pooblaščene osebe poslovnega računa družbe Krater so bile Jože Čad, Vana Šutalo, Štefan Baš in Špela Mazovec, račun pa je bil nato leta 2017 zaprt. Prilivi, vračila posojil in prenosi različnih namenov so se izvrševali v obdobju enega meseca, skupni znesek teh transakcij pa je bil okoli 20.000 evrov.

Zapletena razmerja med vpletenimi

Neobičajne transakcije so pristojni po navedbah omenjenih medijev zaznali tudi med Martinom, Markom in Gašperjem Odlazkom ter lastniško družbo Eurofit ter družbo Salomon. Na račun Marka Odlazka je denimo v enem letu priteklo okoli 156.000 evrov, za domnevna poplačila kredita pa je odšlo okoli 750.000 evrov. Na svoj račun je obenem prejel tudi okoli 800.000 evrov od družbe Salomon, poročata medija.

V medsebojnih transakcijah je po pisanju obeh medijev sodeloval tudi Gašper Odlazek, ki je prejel okoli 300.000 evrov. Družba Eurofit je nakazovala predvsem drugemu sinu Nejcu Odlazku, Martinu in Gašperju Odlazku ter družbi Salomon, in sicer skupno okoli 630.000 evrov.

PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV

Direktor družbe Salomon Gregor Repič je v zvezi s prispevkom, ki ga je STA  povzela po Novi24TV in Demokraciji, sporočil, da "družba Salomon d.o.o. ter zaposleni, navedeni v prispevku z naslovom 'Urad za preprečevanje pranja denarja ugotovil sume davčnih utaj Martina Odlazka, njegovih družinskih članov in z njimi povezanih podjetij', objavljenem na spletnem portalu Nova24TV in Demokracija, v zvezi s tem pojasnjujemo, da je predmetni članek poln neresnic, podtikanj in zavajanj".

"V njem je novinarka Sara Kovač brez kakršnihkoli dokazov ali kakršnegakoli preverjanja zapisanih dejstev navedla popolnoma neresnične informacije o tem, da naj bi bil s strani Urada za preprečevanje pranja denarja ugotovljen sum davčnih utaj Martina Odlazka, družb Salomon d.o.o Ljubljana ter Dolenjski list d. o.o. in še številnih drugih," je navedeno.

"V članku je navedeno, da naj bi bil Martin Odlazek obsojen na hišni pripor, kar tudi ne drži. Članek je enostranski napad na čast in dobro ime vseh v članku omenjenih oseb. Zlonamerno namiguje na storitve kaznivih dejanj. Celotna narava članka je očitno zgolj in samo blatiti v njem izpostavljene osebe. V članku navedenih posameznikov nihče od novinarjev Nove24 ali Demokracije v zvezi z zapisi nikoli ni kontaktiral," je zapisano v zahtevi za prikaz nasprotnih dejstev.

"Članek tako predstavlja očitno kršitev temeljnega načela poštenega in profesionalnega novinarstva, ki je v tem, da mora novinar v članku, v katerem so hude obtožbe, pridobiti tudi mnenje nasprotne strani in takšno mnenje tudi objaviti hkrati s člankom," je še zapisal Repič.

KRANJ Gorenjska Velik minus v občinski blagajni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:57 11.december 2020.

    Tudi to je kader najbolj "poštene" stranke v Sloveniji SD!! To je tudi Židanov osebni prijatelj!! Zato se levakom tako mudi nazaj na oblast saj jih bodo drugače pozaprli te prevarante in koruptivneže!!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 21:56 10.december 2020.

    In kaj je v tem spornega? Vsak zasebnik kdaj posodi denar svoji firmi in dobi potem vrnjeno nazaj. Banka ti itak ne da nič zastonj, pa še gate moraš zastavit.

  • alibaba40 18:42 10.december 2020.

    obvlada 3/4 slovenskih medijev....... a ta je tudi SDS psihoti?