Slovenija
2850 ogledov

Znana imena, ki se poslavljajo od poslanskih stolčkov

Državni zbor parlament
1/14
Profimedia
Visoka zmaga Gibanja Svoboda pomeni, da bomo v državnem zboru v prihodnjem obdobju gledali kar nekaj novih obrazov, poslavljajo pa se nekateri znani obrazi.

Na letošnjih volitvah, ki se ponašajo z eno najvišjih volilnih udeležb v zgodovini, je največ glasov dobilo Gibanje Svoboda. Stranka je osvojila kar 41 mandatov. Druga po številu mandatov je SDS (27 mandatov), sledijo NSi (8 mandatov), SD (7 mandatov) in Levica (5 mandatov).

Pred vrati parlamenta so ostale LMŠ, SAB, Konkretno, SNS in DeSUS. Med poslanci tako ne bo več Ivana Hršaka, Franca Jurše, Roberta Polnarja in Branka Simonoviča (DeSUS), kot tudi ne Zmaga Jelinčiča, Janija Ivanuše in Dušana Šiška (SNS). SAB je imela v zadnjem mandatu v parlamentu Marka Bandellija, Alenko Bratušek, Mašo Kociper, Andreja Rajha, Branislava Rajića, Vojka Starovića. 

Donald Trump Slovenija Trump čestital Janši za zmago na volitvah

LMŠ je imela v tem mandatu 14 poslancev, na tokratnih volitvah pa je ostala pred parlamentarnim pragom. V poslanskih klopeh so sedeli Marjan Šarec, Jerca Korče, Tina Heferle, Brane Golubović, Lidija Divjak Mirnik, Rudi Medved, Jani Möderndorfer, Aljaž Kovačič, Jože Lenart, Robert Pavšič, Igor Peček, Nik Prebil in Andreja Zabret. V novem sestavu ne bomo videli nikogar med njimi. 

Iz parlamenta sta se poslovili tudi Mateja Udovč in Violeta Tomič, ki sta mandat končali kot nepovezani poslanki, kot tudi Igor Zorčič. Izpad stranke Konkretno, ki je na volitvah nastopila kot del Povežimo Slovenijo, pomeni, da v poslanskih klopeh ne bo niti Monike Gregorčič, Gregorja Periča, Dušana Verbiča in Mojce Žnidarič

Volišče Slovenija Teh okrajev tudi Golob ne more vzeti Janši

Tem poslancem SDS tokrat ni uspelo

Spremenjena bo tudi poslanska skupina stranke SDS. V njej med drugim ne bo Marijana Pojbiča, Lidije Ivanuša, Dejana Kaloha, Borisa Doblekarja, Nade Brinovšek, Marka Pogačnika, Mojce Škrinjar, Elene Zavadlav Ušaj.

Stranka SD se bo poslovila od poslancev Sama Bevka, Željka Ciglerja, Soniboja Knežaka, Marka Koprivca, Matjaža Nemca, Franca Trčka, Dejana Židana

Levica, ki bo imela štiri mandate manj, v svoji poslanski skupini ne bo imela Boštjana Koražije in Primoža Siterja

Spremenjena bo tudi zasedba poslanske skupine NSi, v kateri ne bo Andreja Černigoja, Blaža Pavlina, Mihaela Prevca in Tadeje Šuštar Zalar

Volišče Slovenija V nič je šlo več kot 280 tisoč glasov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 18:31 25.april 2022.

    Modernega Dolfija ne bo več... pa tako pameten je bil... ojoj.