Slovenija
4074 ogledov

To so nove lokacije, kjer bo treba plačati parkirnino

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina MatijaJanežič
Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice širi mrežo parkomatov v conah 2 in 3, torej zunaj ožjega mestnega središča.

Parkomati bodo začeli delovati s 1. avgustom, od 1. julija pa bodo prebivalci območij lahko kupili letne dovolilnice za parkiranje. Mestna občina bo poleti uredila tudi 107 parkirnih mest za električne skiroje.

Dodatni parkomati so po besedah v. d. direktorja omenjenega ljubljanskega javnega podjetja Bojana Babiča nameščeni predvsem na območjih cone 3, samo eden je v coni 2.

Na območju Rožne doline bo parkiranje po novem plačljivo na Abramovi, Tolminski, Sattnerjevi, Nanoški in Poklukarjevi ulici ter na Cesti dolomitskega odreda, za Bežigradom pa na Kočenski, Grintovški, Hubadovi, Kolarjevi, Puhovi in Ipavčevi ulici, na Luize Pesjakove ulici ter na Vojkovi cesti.

Na Poljanah bodo parkomati po novem na Hradeckega cesti, v Šiški na Verovškovi, Kettejevi, Aljaževi, Podlimbarski, Goriški, Alešovčevi, Černetovi, Hotimirovi, in Kebetovi ulici ter na ulici Zofke Kvedrove, v zgornji Šiški na Koseški cesti pri tržnici Koseze, na ulici bratov Učakar, Bregarjevi, Javorškovi in Scopolijevi ulici, v Jaršah na Jarški cesti ter na Rožičevi, Cilenškovi, Jelinčičevi, Torkarjevi in Flajšmanovi ulici ter na Viču na Zeleni poti, Koseskega ulici in na Zbašnikovi, Redelonghijevi, Splitski, Šibeniški in Velebitski ulici.

  • Ali veste, da lahko parkirnino v Ljubljani plačate na minuto? Več TUKAJ.

Takšne bodo cene parkiranja

Delovni čas parkomatov bo po Babičevih besedah tako kot na ostalih belih conah od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, cena bo pol evra na uro v coni 3, in 80 centov v coni 2.

Parkomati so po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića že postavljeni, delovati bodo začeli s 1. avgustom.

Dovolilnice od 60 evrov naprej

Upravičenci do parkirne dovolilnice lahko medtem svoje dovolilnice ob sredah in četrtkih dvignejo na sedežu Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice od 1. julija dalje. Potrebna je predhodna najava. Cene dovolilnic v coni 3 je 60 evrov na leto za prvo vozilo, 120 evrov za drugo vozilo in 180 evrov za tretje. V coni 2 za prvo vozilo stane 100 evrov, za drugo pa 200 evrov na leto.

Janković je na redni tedenski novinarski konferenci spomnil, da želijo z novimi parkomati zaobjeti predvsem tiste dnevne migrante, ki so do zdaj brezplačno parkirali blizu svojih delovnih mest, medtem ko večjih težav za Ljubljančane ne pričakuje. Babič je medtem dejal, da po nedavni podražitvi parkiranja v prestolnici občutnejših sprememb parkirnih navad prebivalcev Ljubljane in obiskovalcev ne opažajo, uradne statistike pa še nimajo.

Po njegovih besedah se trudijo tudi, da bi čim prej omogočili plačevanje parkiranja z bančnimi karticami. Trenutno iščejo ponudnika za zamenjavo obstoječih POS-terminalov.

Na voljo bo 107 lokacij za električne skiroje

Janković je danes povedal tudi, da je mestna občina začela označevati 107 lokacij za parkiranje električnih skirojev, tako tistih ponudnika Bolt kot ostalih. Zarisana naj bi bila julija. To bodo po Jankovićevih besedah edine lokacije, kjer se bo lahko skiroje parkiralo. Po ureditvi lokacij bodo uporabnike skirojev nekaj dni opozarjali, nato pa bodo mestni redarji skiroje, ki bodo parkirani drugje, odpeljali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Luksi 08:07 28.junij 2023.

    Ker nam bo ptič velikodušno pustil nekaj drobiža za preživetje, mora zoki poskrbeti, da le tega ne bo preveč...

  • Avatar pantani
    pantani 06:29 28.junij 2023.

    Zoran vas ima rad,pa to!!!

  • popokatopetl 23:46 27.junij 2023.

    V nekaterih blokovskih soseskah iz socialističnih časov bi se meščani lahko Jankovićevemu lupljenju izognili, če bi pridobili parkirišča kot funkcionalna zemljišča soseske po ZVEtL. Je treba na sodišče, kjer stanovalci praviloma dobijo pripadajoča parkirišča, ker imajo po zakonu prednost pred ...prikaži več MOL. V Yugi je namreč moral gradbinec kupiti zemljišče vključno z predpisanim (majhnim) številom parkingov/garaž, potem pa bi ga moral prepisat na uporabnike stanovanj.