Slovenija
2098 ogledov

Zoran Janković naj bi miril konje na levi

kanditatura Janković Saša Despot
Karl Erjavec: na eni strani hude obtožbe Tonina, na drugi povezovanje z Jankovićem.

Ljubljanski župan in predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković ter predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec bosta zavezništvo o katerem se dogovarjata v zadnjih dneh, podpisala danes ob 17. uri na sedežu stranke DeSUS. 

kanditatura Janković Zoran Janković Slovenija Da bi uničil Janšo, sklenil pakt z Erjavcem

Kot pravijo na DeSUSu iniciativa za sodelovanje z Zoranom Jankovićem prihaja z njihove strani. "Zdi se mi, da lahko ravno Zoran Janković malce umiri konje na levi sredini," je že ob robu programske konference konec aprila dejal Erjavec, ki opozarja, da leve stranke z medsebojnimi spopadi izgubljajo podporo volicev. To je pokazala tudi zadnja anketa Dela, po kateri med SDS in strankami, ki ji sledijo, nastajajo precejšnje razlike.

 | Avtor:

"To avtoriteto Janković ima, zlasti zato, ker bo najbolj odvisno od ljubljanskih glasov, katera med levimi strankami bo na volitvah najbolj odskočila," je prepričan Erjavec. Kakšna bo natančno vloga Zorana Jankoviča v delovanju levega bloka, bodo pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Karl Erjavec na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

"Naredil bom vse, da Janša ne zmaga"

Pozitivna Slovenija na prihajajočih državnozborskih volitvah ne bo nastopila s svojo listo. Kot so sporočili iz stranke, ne želijo "drobiti glasov na levi politični opciji". Pozitivna Slovenija je prejšnji teden sporočila, da na volitvah ne bo kandidirala, se pa bo aktivno vključila tako, da bo delovala povezovalno in vse svoje moči usmerila v združevanje strank levega političnega bloka. "Naredil bom vse, da Janša ne bo zmagal," je napovedal Janković. Erjavec in Janković naj bi v zavezništvo povabila vse stranke leve politične opcije brez izjem.

Tonin grozi Erjavcu s preiskovalno komisijo

Erjavec, ki mu volilne ankete ne kažejo najbolje, se je znašel še pod plazom kritik predsednika NSi Mateja Tonina, ki mu je v ponedeljkovem predvolilnem soočenju očital, da pri reševanju mejnega spora deloval v prid Hrvašk ter,  da je te očitke na zaprti seji komisije DZ potrdil tudi direktor Sove. "Arbitraža je bila projekt z zgodovinskimi in usodnimi posledicami. Verjamem, da so bili v projektno skupino imenovani najboljši ljudje, ki smo jih takrat imeli. Zato se mi zdi še toliko bolj neverjetno, da se v hrvaške prisluhe ujame vodja projektne skupine Simona Drenik, ki je natančno vedela, da nam Hrvati lahko prisluškujejo. Obstajata samo dve zdravorazumski razlagi. Ali je šlo je za namerno sabotiranje procesa ali pa so Simoni Drenik odgovorni na MZZ dali lažna zagotovila o zaščiti aparata, ki ga je uporabljala. V prvem primeru gre za veleizdajo s strani Simone Drenik, v drugem primeru pa za veleizdajo tistega, ki je Simoni Drenik na MZZ dal takšna zagotovila," je na na spletni strani NSi zapisal Tonin in napovedal, da bo poslanska skupina NSi v prihodnjem mandatu predlagala oblikovanje parlamentarne preiskovalne komisije v zvezi z arbitražo.

NPU: Podlage za kazensko ovadbo ni

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so pojasnili, da so oktobra lani od okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani prejeli "naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zoper tri javne uslužbence zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev v povezavi s telefonsko komunikacijo o arbitražnem postopku". Eden od očitkov se je nanašal tudi na uradno osebo, ki naj ne bi ukrenila vsega potrebnega, saj pristojnim organom ni naznanila suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, vendar je NPU presodil, da podlahe za podajo kazenske ovadbe ni, so sporočili.

Komentarjev 8
  • nostradamus 16:07 09.maj 2018.

    oba sta za na smetisce

  • alfagirl 15:32 09.maj 2018.

    Ta Janković misli, da mu je vse dovoljeno, Erjavec pa bi naredil vse da ostane v politiki. Za upokojence pa je naredil bore malo.

  • Albatroz 15:12 09.maj 2018.

    čudi me da nimajo spet kakšne tožbe in očino potkupljenega razpleta.