Slovenija
929 ogledov

ZPS: Tega o tem prehranskem dopolnilu nismo izrekli

ZPS Saša Despot
Zveza potrošnikov Slovenije prehranskega dopolnila Liverin Forte ni razglasila za najvarnejši izdelek za razstrupljanje.

"Zveza potrošnikov Slovenije ni nikoli razglasila prehranskega dopolnila Liverin Forte za najvarnejši izdelek za razstrupljanje. Prav nasprotno, ZPS uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje celo odsvetuje," so sporočili iz organizacije. Odzvali so se na objave, v katerih so navedene neresnične trditve glede uživanja prehranskih dopolnil za razstrupljanje, ki so jih zasledili v prilogi Z naravo je vse bolj zdravo, ki je bila priložena revijama Zarja in Zvezde. V omenjeni prilogi je bila zapisana trditev, da "je Zveza potrošnikov Slovenije prehransko dopolnilo Liverin Forte razglasila za najvarnejši izdelek za razstrupljanje, vse zaradi kombinacije naravnih učinkovin, ki pomagajo jetrom"

Zveza potrošnikov Slovenije poudarja, da niso nikoli razglasili nobenega prehranskega dopolnila za najbolj varen izdelek za razstrupljanje. Še več, uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje odsvetujejo. Potrošnikom svetujejo, naj namesto dopolnil raje izberejo uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine in gibanje. 

Na ZPS potrošnike prosijo, da če oglase z zavajajočo vsebino zasledijo tudi sami, naj jih obvestijo o tem, in sicer prek e-pošte na zps@zps.si.

ZPS je v okviru tržnega pregleda januarja 2019 ugotovila, da označbe na tovrstnih prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe. Opozorili so, da  za nobeno od učinkovin, uporabljenih v pregledanih izdelkih, še niso dokazani pozitivni učinki na razstrupljanje telesa, oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) (še) nista odobrili. Kot opozarja ZPS, je trg s prehranskimi dopolnili premalo nadzorovan. 

Zveza potrošnikov Slovenije je podala prijavi zoper podjetji Sanofarm d.o.o. in Salomon d.o.o. na Tržni inšpektorat RS in opozorila medije, kjer so objave zasledili, da s tem nemudoma prenehajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.