Slovenija
3095 ogledov

Policija nad župana: Sprožil lažen alarm, da bi preveril pripravljenost gasilcev

gasilci Kras Profimedia
Murskosoboški policisti preverjajo morebiten sum storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost v povezavi s sproženim alarmiranjem gasilcev 8. novembra. Vpleten je župan Občine Radenci Roman Leljak, ki trdi, da občina ni organizirala lažne gasilske vaje in da je bila o vaji prej obveščena policijska postaja.

Da je s klicem na 112 sprožil gasilsko vajo za vsa društva v občini, je Roman Leljak javnost sam obvestil z objavo na družbenem omrežju Facebook 8. novembra ob 9.20. To je manj kot eno uro po tistem, ko je po lastnih navedbah klical na 112.

V objavi je zapisal, da je bil o vaji obveščen samo "komandir policije", ter navedel, kako hitro so se na poziv odzvala posamezna gasilska društva. Ob tem je gasilcem čestital za pripravljenost in humanitarno delo, občanom pa se opravičil za vznemirjanje. V objavi so dodane tudi fotografije, ki med drugim prikazujejo zadimljeno območje ob Vili Marija v Radencih.

Po informacijah pomurskega Vestnika, ki je o tem prvi poročal, Gasilska zveza Radenci o domnevni vaji, ki jo je sprožil župan, ni bila obveščena in tako gasilci, ko so prejeli poziv, niso mogli vedeti, da gre za vajo. Po podatkih poveljnika Gasilske zveze Radenci Borisa Ivaniča se je na klic odzvalo 35 gasilcev, od teh je bilo 11 takih, ki so bili takrat v službi, a so vseeno odšli na intervencijo. Eno od gasilskih društev je zaradi prekoračitve hitrosti med vožnjo na intervencijo prejelo od policije obvestilo o prekršku, je še poročal Vestnik.

Preiskava še poteka

Na Policijski upravi Murska Sobota so danes za STA potrdili, da policisti preverjajo morebiten sum storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. O tem je obveščena tudi okrožna državna tožilka, ki usmerja postopek. O ugotovitvah bodo policisti po vseh zbranih obvestilih obvestili Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Na vprašanje, ali drži, da je bila policijska postaja o vaji vnaprej obveščena, pa so na Policijski upravi Murska Sobota odgovorili, da je bil "v tem primeru sprožen notranjevarnostni postopek".

Odziv župana

Leljak, sicer eden od dveh kandidatov za župana Radencev na nedeljskih lokalnih volitvah, je danes v pisnem odzivu za STA zapisal, da občina ni organizirala lažne gasilske vaje in da je bila "enodnevna taktična vaja" izvedena v skladu s postopkom, določenim v zakonu. Zatrdil je še, da je bila o vsebini vaje pet dni prej obveščena policijska postaja.

"Alarmiranje se je v skladu z elaboratom izvedlo preko Regijskega centra za obveščanje po poslanem telefonskem klicu, v katerem se mora jasno navesti, da se aktivirajo samo gasilska društva v Občini Radenci," je zapisal Leljak.

Roman Leljak | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com
Dodal je, da je bil točno tako tudi sprožen telefonski klic, da so bili tako obveščeni tudi gasilci in da regijski gasilci niso bili aktivirani. Zagotovil je tudi, da bodo v skladu z dogovorom vsem društvom, ki so se "v polni sestavi" odzvala na taktično vajo, povrnjeni stroški v višini 1000 evrov ter da so bili gasilci o tem obveščeni na vaji.

Leljak je v odgovoru še zapisal, da je občina iz občinskega proračuna v njegovem mandatu gasilska društva financirala v skupni višini skoraj 300.000 evrov. "Dovoljeno nam je, da v skladu zakonom in statutom postopamo," je zapisal.

V občini je sedem gasilskih društev, šest jih je po Leljakovih besedah vajo opravilo z odliko, eno pa je na vajo poslalo "samo avto s šoferjem".

Leljak trdi, da je policijska preiskava dogodka končana in da ni znakov kaznivega dejanja. A na Policijski upravi Murska Sobota so za STA danes to zanikali in navedli, da policijska preiskava še poteka.

Roman Leljak Slovenija Nov eksces župana Radencev: Vzel glasovnico in obkrožil svoje ime Zoran Janković Slovenija Tako Jankoviću kaže javnomnenjska raziskava Primc Slovenija Primc je želel poslati takšne letake, a ga je Pošta zavrnila, da niso primerni
Komentarjev 9
 • munja 21:42 18.november 2022.

  Ja, in kdo jim je izvolil Leljaka, najbrž sami.

 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 16:27 18.november 2022.

  Tudi med župani se najde bolnik.

 • BenX 16:13 18.november 2022.

  Kolikor je meni znano je Leljak z gasilci skregan (s kom pa v bistvu ni??) in gre za je*anje v glavo... Nisem prepričan ali zato, ker jim je oklestil proračun, jih označil za lenuhe, ali kar oboje.