Slovenija
1 ogledov

Župana na sodišče!

Predstavniki krajevnih skupnosti in civilne pobude so nezadovoljni z delom lokal Žurnal24 main
Avtorji referendumske pobude o odlagališču radioaktivnih odpadkov pobude niso dopolnili. Na upravnem sodišču bodo preverjali zakonitost županovih postopkov.
 

7, 2

milijona evrov jedrske rente je vzrok za prepire v krški občini.

“Bojan Petan, pooblaščeni predstavnik predlagateljev posvetovalnega referenduma za odlagališče NSRAO, sporočam, da zavračamo zahtevo za dopolnitev pobude, da se referendum razpiše za celotno območje občine, in vztrajamo pri svoji zahtevi, naj se ta razpiše za predlagane štiri krajevne skupnosti,” se glasi odgovor, ki ga je v zakonitem roku v roke dobil krški župan Franci Bogovič.

“Ker predlagatelji niso dopolnili referendumske pobude in kot referendumsko območje niso opredelili celotnega območja Občine Krško, ugotavljam, da referendumska pobuda ni bila vložena," odgovarja krški župan. Pobudniki pa so na upravno sodišče vložili tožbo zoper župana oziroma njegovo zahtevo po dopolnitvi pobude.

 

Ponudba občine

Proračunski sklad. 1. 1. 2010 naj bi v občini začel delovati namenski proračunski sklad za individualno rabo nadomestil. Občina tudi predlaga, naj se preverijo pravne možnosti za uvedbo individualne rabe nadomestil za omejeno rabo prostora, pri čemer se kot merilo za rabo nadomestil upoštevajo 1.500-metrski pas od JEK, območje štirih krajevnih skupnosti, območje celotne občine. Občinski svet naj bi sprejel tudi akt, s katerim se na novo uredi financiranje krajevnih skupnosti, občina pa naj bi ponudila možnost odkupa nepremičnin v 1.500-metrskem pasu od JEK tistim, ki bi to izrecno želeli.

Občina ne dela prav
Pobudniki za razpis referenduma ugotavljajo, da županova zahteva po dopolnitvi pobude ni utemeljena. "Pobuda je bila podana skladno z zakonom o lokalni samoupravi,” pravijo predlagatelji in dodajajo, da bi lahko občinski svet že na podlagi podane pobude po lastni presoji razpisal referendum za celotno območje občine ali za njen del.

Tožba na upravnem sodišču
Predlagatelji so prepričani, da Bogovič ni ravnal prav, zato so na upravno sodišče 29. maja vložili tožbo zaradi preizkusa pravilnosti odločitve župana. Prepričani so, da bo sodišče zaradi kršenja zakonodaje županovo pobudo razveljavilo. “Sodišče bi moralo praviloma odgovoriti v roku 30 dni, do takrat pa si bomo vzeli malo oddiha, pove Petan.

Župan odgovarja
Ker predlagatelji referendumske pobude niso dopolnili, krški župan ugotavlja, da referendumska pobuda ni bila vložena. O tem je že v ponedeljek obvestil predlagatelje in občinski svet. Še pred iztekom roka za dopolnitev pobude pa je pobudnikom predlagal, naj vnovič razmislijo o smiselnosti referenduma. “Predlagatelji se na zadnjem kolegiju prejšnji teden o tem niso želeli pogovarjati in sodelovati pri oblikovanju sprejemljive rešitve,” pravi. “Zato je pomembno, da se poišče rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse in bi omogočila nadaljnji razvoj vsem, ki tu živimo,” doda Bogovič, ki se bo o nadaljnjih korakih posvetoval s svetniki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.