Šport
8359 ogledov

14-letnica z golom, ki je v zgodovini lige NHL uspel le trojici

Nela Lopušanova youtube
Mlada Slovakinja navdušila z 'Michigan' golom.

Na svetovnem prvenstvu do 18 let je komaj 14-letna Nela Lopušanová dosegla enega najredkejših golov v hokeju. Odločila se je za potezo, ki jo ljubitelji hokeja imenujejo Michigan in v četrtfinalu tekmovanja premagala švedsko vratarko. Pri potezi igralec/igralka za golom naloži plošček na palico in ga z zamahom vrže v mrežo.

Lopušanová, ki je tako štiri leta mlajša od večine tekmic, je sicer trenutno prva strelka tekmovanja, na sedmih tekmah je zbrala prav toliko golov in tri podaje za skupno 10 točk. Švedinje so v četrtfinalu vseeno slavile s kar 6:1.

Zakaj Michigan? Poteza je zaslovela leta 1996, ko se je zanjo na univerzitetni tekmi odločil hokejist univerze Michigan Mike Legg in dosegel zadetek. Legg je pred tem sodnike na tekmah večkrat spraševal, če bi takšen gol lahko obveljal, strah ga je bilo, da mu bodo pri potezi dosodili igro z visoko palico, ki je pri hokeju nedovoljena. Sodniki so mu odvrnili, da bi gol obveljal. 

Idejo je sicer dobil v pogovorih z Billom Armstrongom, ki je v svoji karieri odigral eno NHL tekmo, v sezoni 1990/91 je zaigral za moštvo Philadelphia Flyers. Armstrong je sicer nastopal v za razred nižjih ligah AHL in IHL, potezo pa je izumil v času igranja za moštvo Albany River Rats. Trenerja Robbieja Ftoreka je vprašal, če jo lahko izvede na tekmi in ta mu je to dovolil. V svoji karieri je nato dosegel štiri takšne gole.

Po zadetku Legga proti univerzi Minnesota je takšna poteza pridobila na prepoznavnosti. Švedska hokejska revija Inside Hockey je gol izbrala za zadetek leta, palica s katero je bil dosežen, pa se zdaj nahaja v hokejski Hiši slavnih.

V ligi NHL se doslej s takšnim golom lahko pohvalijo le trije igralci (vse poizkuse si lahko ogledate TUKAJ). Andrej Svečnikov se je podpisal pod prvi takšen zadetek v najmočnejši hokejski ligi na svetu, dosegel ga je 29. oktobra 2019 na tekmi med Carolina Hurricanes in Calgary Flames. Vratar slednjih David Rittich je sicer dokaj dobro zaprl svoj kot, a ga je Rus vseeno premagal.

Svečnikovu je 'Michigan' še enkrat uspel že dober mesec dni in pol kasneje. Tokrat je bil 17. decembra njegova žrtev vratar moštva Winnipeg Jets Connor Hellebuyck.

Z dvema takšnima zadetkoma v ligi NHL se lahko pohvali tudi član moštva Anaheim Ducks Trevor Zegras. Mlademu Američanu je poteza prvič uspela 27. januarja 2022 na dvoboju z Monrealom v njihovi dvorani Bell Centre. Ta je bila na žalost sicer prazna zaradi protikoronskih pravil v Kanadi.

Zegras je potezo ponovil tudi na obračunu 1. aprila, ko je zatresel mrežo moštva Arizona Coyotes. Pri tem mu je bil malce v napoto tudi soigralec Sonny Milano, a je Zegras palico s ploščkom uspel spraviti tudi mimo njega.

Tretji hokejist v ligi NHL z uspešno izpeljanim 'Michigan' golom je Šved Filip Forsberg. Ta je v dresu Nasville Predators januarja 2020, po dveh golih Svečnikova je bil to že tretji takšen zadetek v sezoni 2019/20, premagal vratarja Edmontona Mika Smitha. Od njega se je plošček tudi odbil v mrežo.

Na mednarodnih reprezentančnih tekmah je le pet hokejistov/hokejistk uspešno izpeljalo takšno potezo. Poleg včerajšnje junakinje Lopušanove je na polfinalni tekmi svetovnega prvenstva leta 2011 Mikael Granlund zadel proti Rusiji, Finci pa so kasneje postali tudi svetovni prvaki. Granlund, ki je bil takrat star le 19 let, je kasneje v ligi NHL zaigral za Minnesoto in Nashville, kjer je trenutno pomočnik kapetana.

Aaron Huglen je 'Michigan' gol dosegel leta 2018 na tekmi reprezentanc ZDA in Kanade do 18 let, šlo je za polfinalni obračun na tekmovanju Hlinka Gretzky Cup. 

Leta 2020 je to uspelo tudi Švedu Nilsu Höglanderju, ki je zadel na tekmi za tretje mesto svetovnega prvenstva za mladince. Švedi so zaigrali proti svojim velikim rivalom Fincem. Höglander je v svoji kratki karieri, star je 22 let, že zbral tri takšne gole.

Še uspešnejši je Kanadčan Kent Johnson, ki je zanimivo univerzitetno kariero preigral prav za Michigan Wolverines, v sezoni 2021/22 pa je zbral 9 nastopov in tri asistence za NHL moštvo Columbus Blue Jackets. Na začetku nove sezone je 22. oktobra 2022 dosegel tudi svoj prvi NHL gol na tekmi proti Pittsburghu. 

Johnson je v svoji karieri sicer dosegel že štiri 'Michigan zadetke', enega tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu 2022, ko je zadel proti Češki. Kasneje je v finalu v podaljšku zabil tudi 'normalen gol' in Kanado popeljal do zlata.

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 18:32 13.januar 2023.

    Tu bi se lahko razpisal, a bom raje samo dodal. Matvei Michkov, eden najbolj pričakovanih igralcev zadnjih desetletij, izvaja ta gib rutinsko. Obramba in vratarji so se prilagodili, on tudi. Na posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=DdGWvMxVwg0 je ob 1:58:40 njegov gol za 3:1. ...prikaži več Zakaj ta izstopa? Gre za "nizek" lacrosse, izveden na polovici višine vratnice. Vratarju CSKA-jevega podmladka je v seriji že zabil 2 klasična lacrossa, ta ga je čakal z dvignjeno lovilko, Michkov pa je šel nižje.

Sorodne novice