Šport
23 ogledov

279 pozitivnih športnikov v dveh letih

Ashwini Akkunji EPA
V Indiji so v zadnjih dveh letih odkrili 279 športnikov, ki so bili pozitivni na testiranjih za nedovoljena poživila, je sporočilo indijsko ministrstvo za šport.

Vlada je ob teh razkritjih napovedala tesnejše sodelovanje z nacionalno protidopinško agencijo (Nada), da bi zagotovila čisto in zdravo športno okolje. V zadnjih treh letih je Nada opravila skoraj 10.000 testiranj, na vrhu seznama grešnikov pa so se znašli dvigalci uteži.

Večina dopingirancev širši športni javnosti ni znana, največ pozornosti pa je pritegnil pozitiven rezultat Ashwini Akkunji. Atletinja je na azijskih igrah leta 2010 zmagala na 400 m z ovirami in v štafeti na 400 m. Akkunjijeva je bila najprej kaznovana z enoletno prepovedjo, nato pa je Mednarodno športno razsodišče v Lozani kazen povišalo na dve leti.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je na kongresu v Moskvi, ki je potekal pred tednom dni, sprejela predlog o vnovični uvedbi štiriletnih prepovedi nastopanja v primeru resnejšega prvega dopinškega prekrška. Predlog za daljše kazni je podala Svetovna protidopinška agencija (Wada) in bo v atletiki začel veljati v začetku leta 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.