Šport
12 ogledov

Air Prevc je pristal na cilju!

peter prevc
1/12
EPA
Peter Prevc je še z dvema odličnima skokoma zanesljivo ugnal vso konkurenco; za zmago v Bischofshofnu in skupno na novoletni turneji.

Peter Prevc je pred zadnjo tekmo novoletne turneje velik favorit za skupno zmago. Ima 19,7 točke prednosti pred Nemcem Severinom Freundom, vsi ostali, na čelu z Norvežanom Kennethom Gangnesom, ki je bil v kvalifikacijah za tri desetinke boljši od slovenskega šampiona, zaostajajo že za 40 točk ali več.

Najvišja prednost, ki jo je skakalec kdajkoli zapravil na zadnji tekmi novoletne turneje, je sicer znašala 12 točk. Ob naskoku Prevca in njegovi izjemni formi ni bilo za pričakovat velikega presenečenja.

Svojo dobro formo je starejši od bratov Prevc znova pokazal že v poskusni seriji, ko je bil najdaljši. Odlično so skakali tudi ostali Slovenci. Domen Prevc je bil četrti, Anže Lanišek deveti, Jurij Tepeš pa 11.

Prevc razred zase, Domen med deset

Lanišek, ki je na tekmi nastopil kot prvi med peterico Slovencev, je v dvoboju premagal Nemca Michaela Neumayerja. V drugem slovensko-nemškem dvoboju je bil za devet desetink boljši Andreas Wank, Tepešu pa je dobro kazalo za uvrstitev med srečne poražence.

Šestnajstletni Domen Prevc je tudi v prvi seriji odlično skočil, po svojem skoku je bil tretji. Do predzadnjega dvoboja med Petrom in Anžetom Semeničem je zdrsnil na šesto mesto. Slednji je slabo skočil, Peter pa je bil po pričakovanjih znova odličen. S 139 metri je prevzel vodstvo.

Tudi Freund se ni uspel približati vodilnemu v skupnemu seštevku, zaostal je še za dodatnih šest točk in pol, po prvi seriji pa je bil drugi, Gangnes šele peti. Tretji Michael Hayböck je v finalno serijo vstopil že z več kot desetimi točkami zaostanka. Domen Prevc je bil deveti, Tepeš 18., Lanišek pa 22.

Oba iz flote Air Prevc odlična tudi v drugo

Slednji je dobro nastopil v finalni seriji, bil je do svojega skoka najdaljši, in je prevzel vodstvo. Za njim je zaostal tudi Tepeš. Izjemen pa je bil znova mlajši član flote Air Prevc, Domen je z odličnim skokom krepko prevzel vodstvo in napovedal pohod proti vrhu. Ugnal ga je šele Gangnes.

Tudi naslednji skakalci so blesteli, Freund pa je pristal kar pri 141 metrih in zanesljivo prevzel prvo mesto. Sledil pa je še skok Petra Prevca. In ta seveda ni razočaral. Še meter in pol je bil daljši od svojega tekmeca in zanesljivo osvojil tretjo zmago na tokratni novoletni turneji in drugo skupno slovensko na turneji štirih skakalnic.

"Skala se mi je zvalila s srca"

"Še nekoliko bolj sem vesel bratovega uspeha. Res je nekaj izjemnega tako skakati v osmih poizkusih. Seveda, sem vesel tudi svoje uvrstitve," je po šestem mestu za nacionalno televizijo dejal Domen Prevc. Lanišek je bil 20., Tepeš pa 22.

"Veliko mi pomeni, da je prišlo toliko Slovencev. Kot da bi bil že konec sezone v Planici in ne Bishofshofen. Velika skala se mi je zvalila s srca. Ko sem letel, sem pomislil, da moram zdaj le še pristati. In to mi je uspelo. Vse je steklo dol z mene," je po tekmi povedal zmagovalec turneje in dodal: "To je eden najboljših dni v mojem življenju. Ponosen sem, da sem osvojil zlatega orla. Zadnji dnevi so bili težki, a je bilo vredno. Vesel sem, da je bilo toliko slovenskih zastav."

"Kapa dol Petru. Vsa ekipa je skakala dobro. peter je pokazal, da je trenutno najboljši. Super! Če se je Petru odvalila skala, se jih je meni kup. Škoda za tisto tekmo v Oberstdorfu, a zmaga je naša," pa je zaključil glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

 

Komentarjev 10
  • marko30 12:40 07.januar 2016.

    maja kosir - ne seri klanfe s tvojim doooooooooolgočasnim nabijanjem žogic!

  • blueone 21:57 06.januar 2016.

    Bravo Peter ti si naš junak!

  • korisnik_17698 20:47 06.januar 2016.

    tenis je 100000000000000000000 bolj popularen od skokov