Šport
134 ogledov

Prevc bo zaslužil precej več kot Peterka

peter prevc EPA
Najboljši slovenski skakalec je pred skupno zmago na novoletni turneji, kar bo še dodatno povečalo njegovo premoženje.

Petru Prevcu bo težko kdo preprečil skupno zmago na 64. novoletni turneji. Pred današnjo zadnjo preizkušnjo v Bischofshofnu ima v seštevku turneje skoraj 20 točk prednosti pred Severinom Freundom, vsi ostali pa zaostajajo za 40 točk ali več.

Prevc je v letošnjem svetovnem pokalu dominiral že pred turnejo in v Oberstdorf prišel z rumeno majico, do danes je svoje vodstvo še utrdil. Že pred turnejo je v letošnji sezoni z nagradami v žep pospravil 57.440 evrov (bruto znesek).

Dobičkonosna turneja

Na novoletni turneji skakalec za zmago v kvalifikacijah dobi 2000 evrov, za zmago na posamični tekmi 10.000 švicarskih frankov (9.150 evrov), za skupno zmago pa 20.000 frankov (18.300 evrov).

Prevc je dobil kvalifikacije v Oberstdorfu in Innsbrucku ter tako zaslužil 4000 evrov. Za zmagi v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku je skupno prejel 36.600 švicarskih frankov in še šest tisočakov iste valute za tretje mesto v Oberstdorfu.

Če vse skupaj preračunamo v skupno evropsko valuto, potem si je Prevc še pred Bischofshofnom na turneji prislužil že 27.875 evrov. Do petega januarja je skakalec Triglava v letošnji sezoni svoj bančni račun tako obogatil že za več kot 85.000 evrov.

V kolikor bo prišel do pričakovane skupne zmage bomo omenjeni vsoti prišteli še 18.300 evrov in Prevc bo v letošnji sezoni tako že presegel sto tisočakov. Težko si je predstavljati, da Peter tudi v Bischofshofnu ne bi bil na stopničkah in tako se bo najbrž nabralo še nekaj dodatnih "cekinov".

Peterka dobival še šilinge

Za primerjavo velja vzeti edinega dosedanjega slovenskega zmagovalca novoletne turneje - Primoža Peterko. Skakalec iz Moravč je slavil v sezoni 1996/97. Takrat so bile nagrade precej nižje. 

Ob koncu turneje je imel Peterka, ki je pred tem blestel tudi na drugih tekmah svetovnega pokala, od celotne sezone na računu 643.000 takratnih avstrijskih šilingov. Če preračunamo v evre: Peterka je v svoji šampionski sezoni do šestega januarja z nagradami zaslužil 46.730 evrov. Naj ponovimo: Prevc bo v isti fazi tekmovalnega obdobja skoraj zagotovo krepko presegel mejo stotih tisočakov.

Nogometaši daleč spredaj

Samir Handanović | Avtor: EPA EPA
Seveda pa smučarski skoki še zdaleč niso v rangu najbolj plačanih športov. Sedaj že nekdanji slovenski nogometni reprezentančni vratar Samir Handanović je v torek podaljšal pogodbo z Interjem do leta 2019, vsako sezono bo prejel po 2,5 milijona evrov (brez bonusov). 

Dobrih 100.000 evrov (kolikor bo Prevc po Bischofshofnu predvidoma zaslužil s celotno letošnjo izjemno sezono) ljubljanski vratar torej v žep pospravi vsaka dva tedna. Seveda brez dodatkov za nedotaknjene mreže, zmage, lovorike ...

Komentarjev 32
  • Xb51mY 09:41 07.januar 2016.

    Na FDV ni matematike, kaj šele računstva !

  • KOJAK 07:52 07.januar 2016.

    stela... če si javna osebnost moraš pričakovati da se bodo mediji vtikali tudi v tvoje dohodke, sploh če so višine nagrad javne. Ker pa imam sam vse dohodke zakonite se lahko novinar loti tudi njih... brez problema.

  • stela 07:48 07.januar 2016.

    .....drugač je Mazejeva....:))))