Šport
43 ogledov

Argentinski nogomet žaluje

Julio Grondona EPA
Dolgoletni predsednik argentinske nogometne zveze Julio Humberto Grondona je umrl za posledicami infarkta.

V 83. letu življenja je v Buenos Airesu umrl Julio Grondona, ki je bil vse od leta 1979 predsednik Nogometne zveze Argentine. Med drugim tudi podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fife) naj bil podlegel srčnemu infarktu, zaradi katerega je moral pred dvema dnevoma v bolnišnico.

Grondona je imel pri svojem delu tako prijatelje kot sovražnike. Eden največjih prijateljev pokojnega Argentinca je bil Sepp Blattter, predsednik Fife, njegov velik kritik pa je bil legendarni Diego Maradona.

Grondonova kariera v nogometu se je začela sicer leta 1956, ko sta z bratom Héctorjem ustanovila Arsenal. Klub iz Sarandija sta poimenovala po angleškem prvoligašu. Stadion argentinskega Arsenala nosi njegovo ime. 

Kar nekaj škandalov

Na tokratnem svetovnem prvenstvu je bil njegov sin Humberto, ki prav tako sodi v Fifino družino, vpleten v ilegalno prodajo vstopnic za tekme mundiala. Tudi Julio je v karieri postregel z nekaj škandali. Leta 2003 je tako o sodnikih v argentinski ligi izjavil: "Ne verjamem, da je lahko Jud sodnik na tej ravni. To je težko delo, kot veste, Judje nimajo radi težkega dela." Zaradi njegovega antisemitizma naj bi bil večkrat pri izbiri argentinskega selektorja spregledan José Pékerman, ki je potomec ukrajinskih Judov. "Židje neradi vidijo, da so reči lahko tudi težke," je o Argentincu, ki je na tokratnem SP popeljal Kolumbijo do četrtfinala, dejal Grondona.

Leta 2011 je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo tudi pojasnil, zakaj ni podprl kandidature Anglije za SP: "Ob njihovi kandidaturi sem dejal, naj vso reč opravimo zelo hitro. 'Če vrnete Falklandske otoke, ki pripadajo nam, boste dobili moj glas.' Postali so žalostni in so hitro odšli."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.