Šport
1247 ogledov

Argentinski Slovenec odslej za reprezentanco

Tomas Lipovsek Puches twitter
Slovenski teniški reprezentanci bosta v 2019 odkrito naskakovali višji rang tekmovanj.

Dekleta pod vodstvom Andreja Kraševca imajo vse predispozicije za svetovno skupino pokala Fed, fantje z Aljažem Bedenetom ter novo okrepitvijo za dvojice, Argentincem s slovenskim potnim listom, pa prav tako želijo napredovati v 1. evroafriško skupino.

Slovenija bo imela naslednjo sezono, ko Davisov pokal vstopa v novo obdobje, novega člana. Kapetan Miha Mlakar je v ekipo povabil argentinskega Slovenca, 25-letnega Tomasa Lipovška Puchesa, specialista za igro dvojic. Igralec, ki je bil pred leti že v mislih bivšega kapetana Blaža Trupeja, je sklenil pogodbo s Teniško zvezo Slovenije, kdaj bo prvič zaigral za Slovenijo pa bo znano po žrebu, ki bo februarja 2019. Lipovšek zaseda 222. mesto na lestvici ATP med dvojicami.

Davisov pokal bo v 2019 potekal po novem sistemu. Največjo spremembo bodo občutile najboljše reprezentance, novosti pa so tudi na nižjih nivojih. Slovenija bo tako nastopila le enkrat in še to bo odvisno, ali ji bo žreb namenil tekmo doma ali v gosteh. Gostitelj dvoboja namreč po novih pravilih določa, ali bo dvoboj aprila ali septembra. Če bo Slovenija gostiteljica, bo igrala aprila.

novak đoković Nezadovoljen Šport Novak Đoković pozval na upor teniškim veljakom

"Igra dvojic je bila od nekdaj naša največja težava. Nikoli nismo imeli izrazitih specialistov za ta del Davisovega pokala, ki je lahko še kako pomemben. Pričakujem, da nam bo Tomas Lipovšek Puchas pomagal v dvojicah, predvsem pa bo razbremenil Aljaža Bedeneta, ki je moral letos igrati tako dvojice kot med posamezniki," pravi Miha Mlakar.

Tudi Aljaž Bedene, ki ima novega trenerja, Gorazda Gavrilova, s katerim je že sodeloval pred leti, je vesel, da bo dobil novega soigralca, predvsem pa je zadovoljen, da bo ekipa, ki si je letos komaj zagotovila obstanek v drugi evroafriški skupini, ostala v istih okvirih. "Že letos smo imeli cilj uvrstitev v višji rang tekmovanja, vendar so nas že v startu presenetili Poljaki, tako da smo morali nato reševati obstanek. Brez dvoma imamo ekipo za prvo evroafriško skupino, veliko pa bo seveda odvisno od žreba," je na zaključni prireditvi Teniške zveze Slovenije povedal Bedene.

Na novinarski konferenci v Ljubljani se je poleg reprezentance za Davisov pokal predstavila tudi slovenska ekipa za pokal Fed. Glede na to, da ima Slovenija trenutno tri posameznice med prvih sto na svetu ter tri igralke v dvojicah med prvih petdeset na svetu, so ambicije po uvrstitvi v svetovno skupino povsem realne.

Dekleta - kapetan Kraševec upa, da bodo v ekipi Dalila Jakupovič, Tamara Zidanšek, Kaja Juvan in Andreja Klepač - bodo februarja nastopile v bližini Londona, za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino pa bodo morale preskočiti vsaj dve ekipi v skupini ter nato tekmeca v polfinalu. Napredovali bosta namreč le dve od osmih ekip.

pokal fed | Avtor: Profimedia Profimedia

"Punce imajo za seboj eno najuspešnejših sezon v zadnjih letih, zato se upravičeno nadejamo dobrega rezultata. Nočemo na glas govoriti o svetovni skupini, je pa jasno, da če se bodo zbrale vse igralke in bile zdrave, lahko naredimo korak, ki si vsi želimo," je dejal Kraševec.

Udeležbo v reprezentanci je po letu odsotnosti potrdila tudi najvišjeuvrščena Slovenka Dalila Jakupovič, ki med posameznicami zaseda 80. mesto, med pari pa 49. "V tekmovanju, kot je Fed cup, je najbolj pomembno vzdušje v ekipi. Če je to pravo, rezultati pridejo sami od sebe. Jaz sem vedno želela igrati za reprezentanco in če bom zdrava, bom februarja zagotovo zraven," je dejala Jakupovičeva.

Podobnega mnenja je tudi Kaja Juvan, ki je pred dnevi dopolnila 18 let. "Zdaj se dokončno poslavljam od mladinske konkurence. Leto 2019 bo zato nekaj posebnega. Pričakovanja so visoka, čeprav se zavedam, da stopam na nove poti. Ob igranju vrhunskega tenisa želim dokončati še srednjo šolo," je povedala Juvanova.

Na Teniški zvezi Slovenije bo decembra prišlo do menjave na predsedniškem mestu. Marko Umberger, ki je bil na čelu dvanajst let, je postal častni predsednik, za mesto novega vodilnega pa je le en kandidat, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, 46-letni Andrej Slapar.

Komentarjev 2
  • Lavdan 11:30 28.november 2018.

    Predlagam da jih začnejo uvažati iz Hrvaške, tam so dokazano dobri, tako kot Fak.

Sorodne novice