Šport
21 ogledov

Argentinski svetniki in mehiški cementarji napadajo Real

Liverpool Real Madrid Liga prvakov EPA
Maroko bo od srede naprej gostil letošnjo izdajo nogometnega klubskega svetovnega prvenstva. Kot prva se bosta v kvalifikacijah za četrtfinale v sredo ob 20.30 pomerila predstavnik gostitelja Maghreb de Tetouan in oceanijski prvak Auckland City. Finale bo 20. decembra v Marakešu. Lani je naslov prav tako v Maroku osvojil münchenski Bayern.

Zmagovalec kvalifikacij za četrtfinale se bo 13. decembra v Rabatu pomeril z afriškim prvakom Setifom iz Alžirije, v drugem četrtfinalu pa bosta igrala mehiški Cruz Azul, zmagovalec lige prvakov na območju Severne in Srednje Amerike ter Karibov, in Western Sydney Wanderers, zmagovalci azijske lige prvakov. V polfinalu se bosta tekmovanju priključila še južnoameriški prvak San Lorenzo iz Argentine in španski Real iz Madrida, ki je bil najboljši v Evropi.

Med 161 nogometaši, ki so na uradnih seznamih sodelujočih klubov, bodo navijači lahko videli svetovna prvaka, Nemca Tonija Kroosa in Samija Khediro v dresu Reala, njune soigralce iz Madrida, Brazilca Marcela, Francoza Karima Benzemaja in Raphaela Varana ter Portugalce Pepeja, Fabia Coentraa in Cristiana Ronalda, ki so vsi izgubili proti Nemčiji na letošnjem SP v Braziliji, ob tem pa tudi Španca Ikerja Casillasa in Sergia Ramosa, ki bosta iskala malce tolažbe po zgodnjem izpadu na mundialu.

Argentinci in Mehičani nabrušeni

Evropsko prevlado v letošnjem letu bodo poskušali prekiniti člani argentinskega San Lorenza, pri katerem glavne vloge igrajo Nestor Ortigoza, Sebastian Torrico, Julio Buffarini in Emmanuel Mas, pa tudi skoraj 39-letni Mario Yepes, trener Edgardo Bauza pa upa, da bo do polfinala nared tudi Leandro Romagnoli. Cruz Azul verjame, da lahko z izkušeno ekipo, v kateri so Jose Corona, Gerardo Torrado, Marco Fabian in Christian Gimenez, končno tudi predstavnik Mehike pusti velik pečat na tekmovanju.

Na letošnjem prvenstvu bodo igrali nogometaši iz 28 držav, kar je tri manj kot lani. Alžirijo bo predstavljal Setif s prvim zvezdnikom, napadalcem Sofianom Younesom, maroški Maghreb pa bo poskusil ponoviti dobre predstave Raje Casablance iz lanskega leta. Pomagali mu bodo nekateri igralci, ki so se s klubskim SP že spoznali, med njimi Moussine Iajour, lani strelec dveh zadetkov.

Avstralci rešili interni problem

Največ izkušenj ima novozelandski Auckland City. Ta ima v svoji ekipi kar 12 igralcev, ki so v Maroku nastopili tudi lani, vključno z veteranom Ivanom Vicelichem, ki bo na turnirju nastopil že petič. Z nekaj težavami se je pred odhodom na turnir ukvarjala ekipa iz Sydneyja, igralci so namreč razmišljali o bojkotu zaradi spora glede izplačil nagrad s turnirja. Kot kaže, je vodstvo kluba z igralci doseglo dogovor, tako da bo turnir imel tudi avstralski pridih.

Tekme, ki bodo sodelujoče klube obogatile za nekaj milijonov dolarjev (zmagovalca za pet milijonov, zadnjega za pol milijona), bosta gostila stadiona v Rabatu s kapaciteto 52.000 gledalcev in Marakešu, ki sprejme 45.240 navijačev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.