Šport
40 ogledov

Armstrong izgubil vseh sedem naslovov

lance armstrong EPA
Mednarodna kolesarska zveza je ratificirala sankcije, ki jih je proti Lancu Armstrongu sprejela protidopinška agencija Usada. Ameriški kolesar je tako uradno ostal brez sedmih naslovov Tour de France in dobil doživljenjsko prepoved nastopanja.

''V kolesarstvu ni prostora za Lanca Armstronga,'' je povedal predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Pat McQuaid. ''UCI potruje, da se ne bo pritožila na arbitražno sodišče za šport, in priznava sankcije, ki jih je uvedla Usada,'' je dodal McQuaid.

lance armstrong | Avtor: EPA EPA
Usada je 10. oktobra objavila poročilo, v katerem je zapisala, da je bil nekdanji ameriški kolesar vpleten v ''najbolj prefinjen, profesionalen in uspešen dopinški program, kar ga je šport kdajkoli videl''.

Armstrong se je odločil, da se na odločitev ne bo pritožil, saj so proti njemu pričali tudi številni nekdanji ekipni kolegi. Med njimi je bilo 11 njegovih nekdanjih sotekmovalcev; svoje izjave so podali Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie. Usada je prepričana, da je iz dokaznega materiala razvidno, da so v nekdanji Armstrongovi ekipi sistematično spodbujali športnike k jemanju nevarnih in prepovedanih sredstev, obenem pa od njih zahtevali strogo molčečnost.

McQuaid je priznal, da je afera Armstrong povzročila največjo krizo v zgodovini kolesarstva, a meni, da morajo kolesarski delavci stopiti skupaj in se še naprej bojevati za čistost tega športa: "Zelo nas boli, toda verjamemo, da ima kolesarstvo svojo prihodnost. A če sem iskren, menim, da dopinga nikoli ne bomo mogli stoodstotno izkoreniniti." Armstrong oziroma njegov tabor se po kazni še ni oglasil.

Američan, ki je osvojil rekordnih sedem naslovov na Tour de France (1999–2005), je veljal za najboljšega kolesarja vseh časov, v času svoje kariere pa je uspešno opravil vse dopinške teste. ''Kar je preveč, je preveč,'' je na vprašanje, zakaj se ne bo bojeval proti obtožbam Usade, odgovoril Armstrong.

''Žal mi je, da nismo ujeli prav vseh kolesarjev in jih izločili iz tega športa. Lance Armstrong si zasluži, da ga kolesarstvo pozabi,'' je zaključil McQuaid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.