Šport
2274 ogledov

Atletinja morala jemati zdravilo za tumor, čeprav ga sploh ni imela

Alberto Salazar Profimedia
Ameriški atletski trener Alberto Salazar je športnike uporabljal kot laboratorijske živali, je povedal vodja ameriške protidopinške agencije (USADA) Travis Tygart za nemški ZDF. Salazar je v torek zaradi kršitve dopinških pravil prejel štiriletno prepoved delovanja v športu.

Nekdanji atlet Alberto Salazar, ki je med drugim treniral tudi britanskega olimpijca Moja Faraha in Američana Galena Ruppa, je vse obtožbe zanikal.

Mo Farah sp v atletiki Preiskava Šport Farah lahko nadaljuje delo s trenerjem

Travis Tygart je v pogovoru za ZDF dejal, da je Salazar v laboratoriju v Oregonu, svoje varovance zavajal glede jemanja raznolikih substanc.

"Morate razumeti, da športniki niso imeli pojma, kaj se dogaja z njimi, kaj jim dajejo. Neka športnica je dobila navodilo, da mora jemati zdravilo za tumor na maternici, čeprav ga sploh ni imela. Lagali so vsem športnikom in na njih izvajali medicinske eksperimente," je razlagal Tygart.

Alberto Salazar | Avtor: Profimedia Profimedia

Laboratorij v Oregonu podpira ameriški opremljevalec Nike, ki je v torek sporočil, da bo še naprej podpiral Salazarja.

Tygart je poleg Salazarja napadel tudi Nike. "Upam, da bo Nike uvidel resnico in da bo to zanje streznitev. Ne morejo več iskati izgovorov, morajo priznati, da so opravljali eksperimente na športnikih v njihovem imenu in v njihovih prostorih. To je narobe," pravi Tygart.

Rupp, Salazar, Farah Šokantno Šport Tekaški trener Alberto Salazar naj bi športnikom dajal doping

Ob robu svetovnega prvenstva v Dohi se je na afero odzval tudi predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe. Sporočil je, da se IAAF ukvarja s primerom, ki pa ne bo vplival na SP.

lance armstrong usada Šport Tygart: Lance Armstrong je želel kupiti molk
Komentarjev 3
  • Kmodri 20:16 02.oktober 2019.

    Najbolje, da sedaj delajo poskuse na njem, dr. Mengele.