Šport
963 ogledov

Prelomna odločitev za Đokovića

Novak Đoković Epa
Kot poročajo avstralski mediji, bodo tamkajšnje oblasti Novaku Đokoviću razveljavile triletno prepoved vstopa v državo.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se bo lahko vrnil na odprto prvenstvo Avstralije, poročajo tamkajšnji mediji, med njimi tudi Herald Sun in Sydney Morning Herald.

Petintridesetletnemu Beograjčanu so namreč po virih blizu vlade razveljavili triletno prepoved vstopa v deželo tam spodaj in mu odobrili vizo za nastop na prvem grand slamu sezone.

Prvi turnir velike četverice se bo začel 16. januarja prihodnje leto, Đoković pa je devet od svojih 21 grand slamov osvojil prav v Melbournu.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Čeprav so avstralski mediji že nekaj časa pisali o takšnem razpletu, tamkajšnja vlada tega uradno še ni potrdila, a naj bi to storila kmalu in obenem Srbu odobrila vizo.

Pri Herald Sunu in Sydney Morning Heraldu se pri tem opirajo na vire blizu avstralske vlade in poročajo, da o tem predstavniki oblasti še ne smejo javno spregovoriti.

Avstralija je maja na volitvah dobila novo vlado, in sicer laburistično Anthonyja Albaneseja. Novi minister za imigracije Andrew Giles je po pisanju in poročanju avstralskih medijev preklical odločitev svojega predhodnika Alexa Hawka, ki je na začetku leta posredoval pri preklicu vize, kasneje pa je to potrdil še tričlanski sodni senat.

Giles ima kot minister možnost, da razveljavi pretekle odločitve glede preklica vize, a le, če se prepriča, da za to obstajajo dovolj tehtni razlogi.

Jelena in Novak Đoković Zelo sumljivo Šport Đokovićeva žena burno reagirala na obtožbe

Đokoviću so vstop v državo na začetku leta prepovedali, ker je necepljen predstavljal preveliko tveganje za javno zdravje v Avstraliji. Tam so bili ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa v začetku leta zelo strogi, tudi javnost se je obrnila proti zvezdniku.

Novak Đoković Melbourne | Avtor: Epa Epa
Srbski as je v Avstralijo prispel 5. januarja, tam pa so ga avstralski obmejni organi zadržali. Na prvi stopnji je sodišče ugodilo pritožbi srbskega igralca, da v Avstralijo vstopi kot zdravstvena izjema, kasneje pa so to po Hawkejevem posredovanju razveljavili in igralca izgnali iz države.

V Avstraliji so sicer letos julija odpravili omejitve glede obveznega cepljenja za tujce, ki prihajajo v deželo tam spodaj.

O tej temi je Beograjčan na kratko spregovoril tudi po zmagi v prvem krogu skupinskega dela zaključnega turnirja v Torinu, kjer je premagal Grka Stefanosa Cicipasa s 6:4, 7:6 (4). "Ničesar uradnega še nisem slišal. Še vedno čakamo. Moji pravniki so v stiku z avstralsko vlado. To je vse, kar lahko trenutno povem," je v ponedeljek pozno zvečer dejal Đoković.

Ta zaradi obveznega cepljenja za proti novemu koronavirusu za tuje potnike v letu 2022 ni smel nastopati niti na ameriških in kanadskih tleh, zaradi česar je izpustil številne turnirje vključno z OP ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.