Šport
24 ogledov

Baltimorski metek - najboljši olimpijec

michael phelps
1/8
Žurnal24 main
Sedemnajstega avgusta 2008 dan je ameriški plavalec Michael Phelps z osvojeno osmo zlato medaljo postal športnik, ki je na enih olimpijskih igrah osvojil največ zlata.

Na današnji dan pred tremi leti je ameriški plavalec Michael Phelps postal športnik, ki je na enih olimpijskih igrah (OI) osvojil največ zlatih kolajn - osem. Takrat 23-letnik je na ta dan v žep pospravil 16. olimpijsko kolajno, od katerih je 14 zlatih. V Pekingu je leta 2008 postavil tudi sedem svetovnih rekordov – štiri posamične in tri kot član ameriške štafete.

"Zadnje dni sem bil utrujen," je povedal o OI, "želel sem si odpotovati domov, se naspati, pozabiti na treninge in tekme. Toda nekaj me je gnalo naprej. Rekel sem si, želim zmagati v vseh disciplinah, želim biti nekaj posebnega." Nekaj posebnega je tudi bil in ostal. Če bi bil Phelps država, je zapisal New York Times, bi zasedel četrto mesto na pekinških igrah. Presegel je rekord imetnika največ olimpijskih zlatih medalj v karieri - devet, ki so si ga delili ameriški atlet Carl Lewis, finski tekač Paavo Nurmi, ameriški plavalec Mark Spitz in ruska gimnastičarka Larisa Latinina. Slednja ga sicer pušča za sabo z 18 olimpijskimi medaljami (1956-64) - Phelps (za zdaj) zaostaja za dve, sicer pa naslednje leto prihajajo OI v Londonu ... Na mednarodnih tekmovanjih je sicer osvojil 59 medalj, od katerih je 50 zlatih, sedem srebrnih in dve bronasti.


Predober, da bi bilo res

Da je zlati dečko le človek, priča nekaj spodrsljajev. Pri 19 je bil aretran zaradi vožnje v vinjenem stanju. Dobil je leto in pol pogojne kazni, plačati je moral globo in predavati srednješolcem o nevarnostih pitja alkohola. Drugič mu je spodrsnilo leta 2009, ko je zdaj že ukinjen britanski tabloid The News of the World objavil slike, na katerih Phelps kadi marihuano. Opravičil se je, pa tudi izgubil svojega največjega sponzorja Kellogg's.  Med OI so ga neprestano sumili uživanja prepovedanih substanc, ker je bil tako dober, a so bili rezultati testov negativni vseh devetkrat.

Ustanovil je fundacijo, ki promovira zdrav način življenja in plavanje, njegova avtobiografija Zgrajen za uspeh (Built to Succeed) pa naj bi na prodajne police prišla med božično-novoletnimi prazniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.