Šport
13 ogledov

Behan z invalidskega vozička na OI

Djibo Issaka Reuters
Irski telovadec Kieran Behan, ki je pri desetih letih pristal na invalidskem vozičku, se je kot drugi irski telovadec v zgodovini uspel uvrstiti na olimpijske igre. Djibo Issaka iz Nigra pa se je veslati naučil šele pred tremi meseci.

Čeprav se Kieran Behan v Londonu verjetno ne bo mogel potegovati za odličja, je boj svojega življenja že dobil. Behan je po dveh letih treningov ugotovil, da ima tumor na nogi. "Pri operaciji se je zapletlo, poškodovali so mi živec. V invalidskem vozičku sem sedel 15 mesecev," je pojasnil 23-letni Behan. Čeprav so mu rekli, da ne bo nikoli več hodil, se takrat desetletni Irec ni predal.

"Pri 12 letih sem se vrnil v telovadnico, kjer sem si pri padcu z droga poškodoval glavo. Spet sem moral na invalidski voziček," je v solzah pojasnil mladi športnik. Šele po treh letih je naredil prve korake v telovadnici, a tudi takrat ni šlo gladko – natrgal si je križno vez. Kljub temu je vztrajal in se uspel kvalificirati na olimpijske igre v Londonu. "To je bil zelo čustven dan," je pojasnil.

Veslati se je naučil pred tremi meseci

Kieran Behan | Avtor: Reuters Reuters
Djibo Issaka iz Nigra je postal zvezda ponedeljkovega veslaškega programa na olimpijskih igrah v Londonu. In to ne zaradi dobrega športnega dosežka, ampak zaradi dejstva, da se je v enojcu bolj kot s tekmeci boril s čolnom in vodo. Na koncu je za najhitrejšim zaostal minuto in 40 sekund, a kljub temu požel glasen aplavz občinstva. S tem je spomnil na plavalca iz Ekvatorialne Gvineje, Erica Moussambanija, ki se je na igrah v Sydneyju, v kvalifikacijah na 100 metrov prosto, skoraj utopil, a se vendarle prebil do cilja. "Zadovoljen sem, prišel sem do cilja. Veslati sem se naučil pred tremi meseci, na igre pa prišel s povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja. Nimam tehnike, imam pa moč," je bil dobro razpoložen veslač, ki je bil še vedno tudi pod vtisom svečanega odprtja iger: "Bilo je veličastno. Nikoli v življenju še nisem videl ognjemeta."

Redgrava je vznejevoljil

Kljub simpatičnosti pa je nastop Issake požel tudi veliko število kritik. "To je nesmisel. Na svetu je ogromno boljših veslačev, ki bi si bolj zaslužili nastop. Njim veslači, kot je Issaka, jemljejo mesto," je bil ogorčen najslavnejši veslač, domačin Steven Redgrave. Na njegove kritike se je že oglasil glavni tajnik Mednarodne veslaške zveze: "On nikomur ni ukradel mesta, njega smo le dodali v program."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.