Šport
51 ogledov

Beograjska Parada ponosa spet visi na nitki

Parada ponosa Beograd 2010 izgredi huligani EPA
Direktor srbskega nogometnega prvoligaškega tekmovanja Vladimir Bulatović je potrdil, da bodo zaradi Parade ponosa prestavili vse tekme sedmega kola. V kolikor bo parada spet odpovedana, bi se srečanja lahko odigrala v prvotnem terminu.

Za nedeljo je napovedana Parada ponosa 2014 v Beogradu, že celoten teden v srbski prestolnici potekajo prireditve v sklopu Tedna ponosa. Da bi se izognili potencialnim incidentom je vodstvo srbske nogometne Jelen Super Lige vse tekme sedmega kola prestavilo na ponedeljek.

Spomnimo: lani je napovedana Parada ponosa v Beogradu odpadla zaradi nasprotovanja večjega dela srbske javnosti, pritiskov srbske pravoslavne cerkve in predvsem groženj s strani nasprotnikov borcev za pravice istospolno usmerjenih. Policija se je najbolj bala incidentov, ki bi jih lahko zakrivile navijaške skupine nogometnih klubov, saj je bilo leta 2010 v napadu na udeležence parade poškodovanih 141 ljudi.

Edina dilema OFK - Partizan

"Nismo dobili dovoljenja (za igranje tekem konec tedna, op. a.) s strani policije, tako da bodo tekme tega kola odigrane v ponedeljek. Edina dilema ostaja glede srečanja med OFK Beogradom in Partizanom, saj črno-beli v četrtek igrajo v Evropski ligi. Zaprosili smo za posebno dovoljenje, da bi bila ta tekma odigrana v soboto, do petka pa bomo dokončno vedeli, ali bo res tako. Če ne, bo tekma odigrana v drugem terminu," je za Tanjug povedal Vladimir Bulatović, direktor srbskega prvoligaškega tekmovanja. Vendar pa še vedno obstaja možnost, da bi bile tekme odigrane v prvotnem terminu.

Letos manj groženj

Tako kot lani tudi letos izvedba beograjske Parade ponosa namreč visi na nitki. Tudi lani so prestavili celotno kolo, saj velik del nogometnih prvoligašev prihaja iz Beograda (letos šest od 16), vendar se nato parada vseeno ni začela.

Parada ponosa Beograd 2010 izgredi huligani | Avtor: EPA EPA
Dokončno odločitev o izvedbi letošnje bo danes sprejel Urad za koordinacijo varnostnih služb, je za B92 včeraj sporočil srbski minister za policijo Nebojša Stefanović

Srbski premier Aleksandar Vučić je, tako kot lani njegov predhodnik Ivica Dačić, dejal, da bi bilo za Srbijo dobro, da bi se Parada ponosa odvila, a da sam na njej ne bo sodeloval in da je njegova naloga zagotavljanje varnosti. Organizatorji parade so sporočili, da so letos prejeli manj groženj kot lani.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 10:32 26.september 2014.

    Lepo bi bilo da si še mi normalni enkrat letno omislimo parado proti pedrom, me zanima bi dobili dovoljenje.