Šport
38 ogledov

Branilec v golu prinesel 8,6 milijona evrov

Cosmin Moti Ludogorec Steaua Liga prvakov 4. predkolo EPA
Dramatičen razplet tekme v Sofiji, ki je Ludogorcu prinesel premierni nastop v Ligi prvakov, je zaznamoval romunski branilec Cosmin Moți.

Na prvi tekmi v Bukarešti je Steaua minimalno slavila (1:0) in bila na pragu uvrstitve v Ligo prvakov vse do zadnjih trenutkov srečanja v Sofiji, kjer domače evropske tekme igra Ludogorec iz Razgrada. Začetni izid je v 90. minuti z lepim volejem nato vendarle spremenil brazilski rezervist Wanderson in moštvu Romana Bezjaka, ki je zelenico zapustil v 77. minuti, prinesel podaljšek.

V dodatnih 30 minutah smo videli nekaj priložnosti na obeh straneh, ključni dogodek pa se je zgodil v 119. minuti. Napadalec Steaue je sam stekel proti golu Vladislava Stojanova, domači vratar ga je zrušil in upravičeno prejel rdeči karton. Ker je Ludogorec že opravil vse tri menjave, je moral med vratnici stopiti kar branilec Cosmin Moți.

Plesal kot Dudek, ujel zadnjo žogo

Slednji je še pred iztekom podaljška odklonil nevarnost po kotu in hitro je bilo vidno, da je Moți v mladinskih kategorijah gotovo opravil kakšen trening tudi kot vratar. A le redki bi takrat stavili na Ludogorec, saj so bile na vrsti enajstmetrovke. Moți je prvo streljal kar sam in zanesljivo zadel, kmalu pa se je izkazal tudi z obrambo v drugi seriji, ko je zaustavil strel Paula Pârvulescuja in tako popravil zgrešeno enajstmetrovko Wandersona nekaj trenutkov pred tem.

Nato so bili do sedme serije vsi izvajalci natančni, Moți pa je bil nekajkrat kar blizu obrambe, kot lahko vidite na zgornjem posnetku. Na črti je "plesal" v slogu Jirzyja Dudeka in eksplozivno izvajal "parade", oblečen v dres rezervnega vratarja, Srba Ivana Čvorovića. Prizadevnost se je 29-letniku obrestovala v sedmi seriji, ko je celo ujel strel Cornela Râpăja, odločil tekmo in domačim prinesel 8,6 milijona evrov za uvrstitev v skupinski del Lige prvakov.

Ena prvih klubskih legend

Moți je sicer Romun, ki je petkrat nastopil tudi za svojo reprezentanco, a do Steaue najbrž vseeno ne goji pozitivnih čustev. Po začetku profesionalne kariere v moštvu Universitatea Craiova je centralni branilec nato namreč kar sedem let preživel v dresu Steauinega mestnega tekmeca - bukareštanskega Dinama.

Vmes se je leta 2008 podal tudi na posojo v Sieno, a je v pol leta odigral le štiri tekme in se vrnil v Romunijo. Bil je tudi blizu prestopa v Lazio, leta 2012 pa je podpisal pogodbo z Ludogorcem. S sredino predstavo je postal ena prvih legend kluba, ustanovljenega šele leta 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.