Šport
18 ogledov

Real, Barça, Atléti, Bayern, PSG, Chelsea, Juve ...

Nogomet Maribor Ljudski vrt Gregor Katič
Mariborčani so po 15 letih spet dočakali nogometno elito. Poleg zajetnega finančnega vložka so si Štajerci priigrali tudi dvoboje z evropskimi velikani, ki bodo napolnili Ljudski vrt.

V sezoni 1999/2000, ko se je Maribor doslej edinkrat uvrstil v skupinski del Lige prvakov, so gledalci v štajerski prestolnici lahko gledali predstavnika Nemčije, Italije in Ukrajine. Tokratni nasprotniki bodo najbrž še bolj zveneči, večje pa so tudi denarne nagrade.   

Slovenski prvaki, pred 15 leti pod vodstvom Bojana Prašnikarja, so se po zmagi na odločilnem kvalifikacijskem obračunu proti Lyonu v prvem kolu skupinskega dela pomerili s kijevskim Dinamom. Leto pred tem polfinalist Lige prvakov je na domačem olimpijskem stadionu klonil (0:1), zgodovinski gol je zabil Ante Šimundža, sedanji trener Vijolic. Sledila je domača tekma proti Bayerju iz Leverkusna, na kateri so domači dolgo držali izid 0:0, Kliton Bozgo je celo zapravil izvrstno priložnost, nato pa so Nemci v končnici dosegli dva zadetka za zmago (0:2).

Pred 15 leti sta bila posebej odmevna obračuna z rimskim Laziem, takratnim prvakom Serie A. Sinje-modri so bili takrat na višku moči, tako kadrovske, kot finančne. Obe srečanji so Italijani visoko dobili (dvakrat s 4:0), prvega v Rimu in drugega v Mariboru. V petem kolu je v Ljudski vrt pripotoval Dinamo in s pomočjo sreče zmagal (1:2), zadnji tekmo pa so Štajerci odigrali v Nemčiji, kjer so Bayerju odščipnili točko, kljub popolni prevladi domačih (0:0).

Zadnjih pet udeležencev danes

Ker bodo Mariborčani na četrkovem popoldanskem žrebu (17.45) uvrščeni v zadnji, četrti kakovostni boben, si bomo v Sloveniji v živo lahko ogledali vsaj dva kluba iz najvišjega evropskega in svetovnega razreda. Neposredno uvrstitev v Ligo prvakov so si že zagotovili Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund, Schalke, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Juventus, Roma, PSG, Monaco, Benfica, Sporting Lizbona, Šahtjor Doneck, Basel, Olympiakos, CSKA Moskva, Ajax, Galatasaray in Anderlecht

Ob Mariboru so si v torek igranje med elito zagotovili še APOEL Nikozija, BATE Borisov, Porto in Zenit St. Peterburg. Danes bo znanih še zadnjih pet udeležencev, ko bo odigranih še zadnjih pet povratnih tekem 4. predkola. Pari so: Bayer Leverkusen - Köbenhavn, Athletic Bilbao - Napoli, Arsenal - Bešiktaš Carigrad, Ludogorec Razgrad - Steaua Bukarešta in Malmö - Salzburg.

V prvi boben bodo uvrščeni Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Atlético Madrid, Porto, Chelsea, Benfica in Schalke ali Arsenal, vsaj eden od naštetih bo tako gostoval v Ljudskem vrtu. 

Zaenkrat zaslužili že 11,275 milijona 

Slovenski prvaki so že z osvojitvijo naslova državnega prvaka z naslova Uefe prejeli 200.000 evrov, igranje v 2. predkolu proti mostarskemu Zrinjskemu jim je prineslo še 175.000 evrov. Za uvrstitev v 3. predkrog so znova prejeli 200 tisočakov, po zmagi nad Maccabijem iz Tel Aviva pa že 2,1 milijona evrov za uvrstitev v "play-off". Z uspehom proti Celticu so si Štajerci zagotovili še dodatnih 8,6 milijona evrov, skupno so v tej sezoni torej že pri številki 11,275 milijona evrov

Vsaka zmaga v Ligi prvakov je vredna okrogel milijon evrov, remi pol manj. Preboj v osmino finala, na katerega realno ne gre računati, bi bil vreden 3,5 milijona, uvrstitev v četrtfinale pa prinaša dodatnih 3,9 milijona evrov. Še milijon več je vreden preboj v polfinale, poraz v finalu se nagradi s 6,5 milijona, zmaga v najelitnejšem evropskem tekmovanju pa z 10,5 milijona evrov. Vsaka stopnička višje v Ligi prvakov se torej nagradi z bolj zajetno finančno pogačo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.