Šport
20 ogledov

Brazilci pred neslavnim podvigom

Brazilija EPA
Neporaženi Nizozemci bodo nocoj za tretje mesto zaigrali proti reprezentanci, ki je na tem prvenstvu prejela največ zadetkov.

Če so Brazilci doslej osvojili že pet naslovov svetovnega prvaka, pa je na drugi starni njihova nocojšnja tekmica za tretje mesto kar trikrat izgubila v finalu SP (1974, 1978 in 2010) in tako še ni osvojila najprestižnejše nogometne lovorike. 

Nizozemska na tokratnem prvenstvu sicer še ni bila poražena, saj je polfinalni poraz po enajstmetrovkah proti Argentini uradno seveda vpisan kot remi. Z neporaženostjo se lahko sicer pohvalijo le še Kostaričani ter oba finalista - Argentina in Nemčija. Tulipani so na dosedanjih prvenstvih sicer vselej klonili na svoji zadnji tekmi mundiala.

V Braziliji so Oranju zagodli predvsem tekmečevi vratarji, na zadnjih treh tekmah Nizozemske so bili za najkoristnejše igralce dvoboja izbrani mehiški čuvaj mreže Guillermo Ochoa, Kostaričan Keylor Navas in Argentinec Sergio Romero.

Precej manj od omenjene trojice je pokazal vratar Brazilije Júlio César, ki pa ni glavni krivec za polfinalni poraz. Seleção je po zaslugi debakla proti Nemčiji, ko je klonil s kar 1:7, reprezentanca z najslabšo obrambo. Na SP so prejeli 11 zadetkov, dva več kot Kamerun in Avstralija. S tem neljubim dosežkom so že izenačili svoj rekord po številu prejetih golov na posameznem mundialu. Enajstkrat je brazilska obramba namreč klonila tudi daljnega leta 1938. Še nihče od gostiteljev prvenstev si doslej ni prislužil naziva najslabše obrambne ekipe tekmovanja. 

Brazilci so se doslej že trikrat pomerili za tretje mesto. Leta 1938 so s 4:2 premagali Švedsko, leta 1974 jih je z 1:0 ugnala Poljska, štiri leta kasneje pa so bili z 2:1 boljši od Italije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.