Šport
45591 ogledov

"Če bodo ravnali po pravilih, bodo Đokovića suspendirali"

Đoković Epa
Novak Đoković je s samovoljnim ravnanjem ujezil slovitega športnika, ki poziva h kazni za srbskega tenisača.

Nekdanji vrhunski francoski kolesar Marc Madiot, zmagovalec dirke Paris–Roubaix in francoski državni prvak iz leta 1987, je javno pozval k prepovedi nastopanja za Novaka Đokovića, potem ko je srbski tenisač delno zavrnil dopinški test pred četrtfinalnim obračunom Davisovega pokala s Cameronom Norriejem.

Đokovića so uro in pol pred začetom posamičnega obračuna obiskali kontrolorji Svetovno protidopinške agencije (Wada) ter od njega zahtevali vzorec krvi in urina.

Ker je bil Srb z mislimi že povsem osredotočen na dvoboj, zahteve kontrolorjev pa so se mu zdele neupravičene, je opravil le del procedure, medtem ko je vzorec krvi priskrbel šele po zmagi, s katero je Srbom premagal do uvrstitve v polfinale tekmovanja, kjer so morali nato priznati premoč kasnejšim zmagovalcem Italijanom.

Novak Đoković Sredi rutine Šport Đoković ni mogel verjeti, kaj so mu storili: "To je sramota, nezaslišano"

Đoković je o neprijetni izkušnji spregovoril po zmagi nad Veliko Britanijo in dejal, da se mu v 20-letni karieri kaj takšnega še ni zgodilo. Še enkrat se je zavzel za strog dopinški nadzor, vendar ne tik pred začetkom tekmovanja, ko je športnik sredi svoje pripravljalne rutine.

"Ničesar ne skrivam, toda neke meje morajo biti. Pregovarjal sem se kontrolorjem, ker se mi v 20-letni karieri to še ni zgodilo. Nato je ves čas sedel v kotu in mi več ur sledil na vsakem koraku. To je nezaslišano. Vedno sem bil zagovornik testiranj, toda ne pred dvobojem," je bil odločen 36-letnik, ki bo leto 2023 še osmič v karieri končal na prvem mestu lestvice ATP.

Marc Madiot | Avtor: Profimedia Profimedia
Đoković je s tem ujezil nekdanjega francoskega kolesarja in športnega direktorja ekipe Groupama–FDJ Marca Madiota, ki meni, da bi morali srbskega zvezdnika obravnavati z enakimi vatli kot profesionalne kolesarje.

"Nekatere dopinške produkte je mogoče zaslediti v zelo kratkem časovnem odbobju. Če se testa ne opravi pred začetkom tekmovanja, obstaja možnost, da se sledi med tekmo zabrišejo. Odkriti jih je mogoče le kratek čas po zaužitju, zato so tudi uvedli testiranje pred tekmovanji. Zdi se mi nadvse čudno, da bi športnike vnaprej obveščali o dopinški kontroli. Potem to ne bi bilo nenajavljeno testiranje,"  je v programu radijske postaje RMC dejal Madiot.

"Kontrolorji imajo pravico testirati pred začetkom tekme. On je testiranje zavrnil. Če bo protidopinška organizacija ravnala v skladu s pravili in opravila svoje delo, bo Đokovića suspendirala. Zavrnil je test pred dvobojem in ga opravil po koncu. Če v kolesarstvu zavrneš testiranje, se smatra, da si pozitiven. Če je tvoj vzorec pozitiven, si kaznovan. Nihče nima pravice zavrniti testiranja. Takšna so pravila," je dodal nekdanji kolesar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:15 27.november 2023.

    Bi imel tale kolesarski lolekbolek več za polemizirati, če bi se poglobil v izigravanje protidopingških pravil v športu, ki mu je bližje!? Npr. o pokvarjenih zvoncih na vhodnih vratih in gluhih telefonih, ko se ti, "ko ravno kuhaš specialno marmelado", ...prikaži več pred domačimi vrati pojavijo inšpektorji!?

  • Kmodri 18:18 27.november 2023.

    A misli, ker je Srbin, da je nedotakljiv!?

  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 14:48 27.november 2023.

    Pravila so pravila! Če veljajo za vse naj tudi za Đokovića! Stalno neke probleme dela in stalno mu spregledajo, enkrat naj ga kaznujejo! Bilo bi pošteno do ostalih! Kaj pa misli, da je, če mal z loparjem leta naokoli !?