Šport
21 ogledov

Čop in Špik z zmago v polfinale SP

Iztok Čop in Luka Špik se bosta poskušala uvrstiti v finale v konkurenci dvojnih AFP
Luka Špik in Iztok Čop sta prek kvalifikacij z zmago zakorakala v polfinale svetovnega prvenstva v veslanju. Motili so ju valovi, ki so jih povzročali katamarani. Janez Jurše v skifu in Jure Cvet in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu morata v repesaž.

Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta se na svetovnem prvenstvu na Bledu z zmago v svoji predtekmovalni skupini uvrstila neposredno v polfinale, ki bo na sporedu v četrtek.

Čop in Špik, nazadnje skupaj leta 2007 svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, sta se na prvi veliki tekmi po zadnjem skupnem nastopu na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 predstavila skorajda v takšni formi, s kakršno sta pred štirimi leti kot za šalo premagovala tekmece. Na prvi tekmi na domačem prvenstvu sta pokazala daleč najboljši nastop v sezoni in si na prvenstvu priborila prost dan več, saj sta preskočila repasaž. Tokrat sta bila nevarna tekmeca le Francoza, Rusa, Srba, Čeha in Argentinca pa se niso vmešali v boj za zmago in napredovanje.

"Nastop še ni bil pretirano dober, a vseeno dovolj dober za polfinale. Predvsem v zadnjem delu bova morala veslanje še popraviti, da bo učinek še boljši in čoln še hitrejši. Celo progo sva preveslala v svojem ritmu in tako nama je ostalo danes še precej moči za zaključek," je povedal 39-letni Čop.

Manj zadovoljen je bil z nastopom Špik, a kot je dejal, so bili za to krivi valovi. "A led je prebit. Taktika je bila, da do 1500 metrov skušava streti odpor tekmecev, a tak načrt sta imela tudi Francoza. Na koncu se nisva vdala, čeprav sva bila za njima, na koncu pa sva ju prehitela. Nima smisla, da popustiva. Poizkušala sva, napadla in Francoza nista zdržala do konca," pa je tekmo videl Špik.

Čop je še enkrat potrdil, da je bila odločitev, da s Špikom zamenjata mesti v čolnu, pravilna: "Čoln je v primerjavi s konkurenco tokrat v sredini tekel boljše, a poudarjam, da glavne tekme še prihajajo in tukaj posadke še niso pokazale vsega. Predvsem zmagovalci skupin tukaj še niso pokazali vsega in v polfinalu bo precej bolj zanimivo in tesno. Upam, da se bo tudi na koncu pokazalo, da je bila odločitev prava."

Bolj kot tekmeci, so bili tokrat na jezeru ovira visoki valovi, ki so jih povzročali katamarani. Domače jezero pri tem ni bila prednost. "Tudi na domačih regatah so katamarani, a morda le tretjina in razmere so povsem drugačne. Po mojem mnenju je tukaj katamaranov preveč. Tukaj mislim, da je to napaka organizatorja in da bi morali zagotoviti, da bi se ti čolni vračali po jezeru počasi, saj jih je na vodi dovolj," je bil kritičen Čop, ki pa po dolgi karieri ve, da pritožbe veslačev bržkone spet ne bodo uslišane.

Popoldan sta se v predtekmovanju predstavila še dva slovenska čolna. Janez Jurše, ki je slovenske barve branil v skifu, bo po četrtem mestu v predtekmovanju moral v repasaž, Jure Cvet in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu pa bosta imela po enaki uvrstitvi, enak program. V nadaljevanje so vodila kar prva tri mesta. "To ni katastrofa. Jutri je popravni izpit. Treba se bo bolj pripraviti in skoncentrirati. Danes sem računal s tretjim mestom. Mislim sem, da bom bolj konkurenčen," je po tekmi povedal Jurše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.