Šport
43 ogledov

"Da Skomina sodi finale? Realno!"

damir skomina van bommel
1/6
Reuters
Glavni sodnik: Damir Skomina. Pomočniki: Primož Arhar, Matej Žunič, Matej Jug in Slavko Vinčič (vsi Slovenija). Takšna je bila sodniška zasedba na sobotni tekmi Eura med Nizozemsko in Dansko. Prvič v zgodovini je za spoštovanje pravil na igrišču na velikem tekmovanju skrbel slovenski sodnik.

Damir Skomina, 35-letnik, ki je med drugim sodil na tekmi osmine finala Lige prvakov med Arsenalom in Milanom ter v četrtfinalu med Chelseajem in Benfico, med prvenstvom ne sme dajati komentarjev, zato je za zurnal24.si delo svojega nekdanjega kolega, na katerega leti nekaj nizozemskih očitkov, ocenil Drago Kos, ki ga prevevajo svetle misli o slovenski sodniški prihodnosti: "Slovenija že nekaj pomeni na zemljevidu nogometnega sojenja. Če se bo pojavil še kdo, ki bo vsaj tako dober kot Skomina, mu bo veliko lažje napredovati v višje skupine sodnikov, saj je Damir utrl pot. Tudi evropski nogometni veljaki bodo zdaj prepričani, da tudi Slovenci lahko proizvedemo ne le dobrih nogometašev, ampak tudi dobre sodnike."

"Damir je zelo pogumen fant"

In ne le, da je Damir utrl pot drugim, najbolj jo je sebi. Kos je prepričan, da je Skominovo piskanje v finalu Eura, na kar so namignile tudi stavnice pred prvenstvom, povsem realna stvar: "Kolikor se pogovarjam z ljudmi iz Uefe, Skomina tam kotira izredno visoko, zelo ga cenijo. Njemu manjka le še kakšna češnja na torti. Sodil je namreč Ligo prvakov, evropsko prvenstvo. Dobiti mora le še kak finale velikega tekmovanja. Finale evropskega prvenstva bi bil – če bo še malo dodal 'gas' – čisto realen. Mora pa imeti tudi malo sreče. Ne glede na znanje sodnika se namreč na kakšni tekmi prikrade situacija, ki je niti pet najboljših svetovnih sodnikov ne bi rešilo prav. V naslednjih tekmah je pomembno, da ne bo postavljen v nemogoče položaje. Zapletene položaje zna Skomina rešiti brez težav, za nemogoče pa je vprašanje, kako bo. A sreča spremlja pogumne in Damir je zelo pogumen fant."

Navdušen nad mladimi

Kos, ki je kontrolor sojenja na slovenskih in mednarodnih tekmah, nadzira številne obetavne može/fante s piščalko: "Dobesedno sem navdušen nad občutkom in znanjem, ki ga imajo že mladi sodniki. Manjka jim le še malo izkušenj in bodo brez težav lahko sodili ob boku nekaterih največjih svetovnih sodniških zvezd."

Komentarjev 2
  • kurt 15:24 11.junij 2012.

    Damir bo finale gledal s tribune.Nedosojena enajsmetrokvka za Nizozemce po dvakratnem igranju igralca z roko..ga bo stala sojenja finala..tu ni milosti..za sojenje morš imeti jajca..dosoditi penal tudi v zadnji minuti..če je potrebno, tudi v podaljšku..tu ni dileme.Finale bo pa ...prikaži več itak sodil že v naprej napovedani madžarski sodnik, ki je trenutno res najboljši na svetu.

  • chamil 14:58 11.junij 2012.

    vaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuu