Šport
21586 ogledov

"Imam pomembnejše skrbi, kot je tekma s Slovenijo"

slovenska rokometna reprezentanca Epa
Slovenski rokometaši so si z odmevno zmago nad aktualnimi svetovnimi prvaki priigrali obračun za končno peto na evropskem prvenstvu v Nemčiji.

Slovenska rokometna reprezentanca je v zadnji tekmi drugega dela EP premagala favorizirano Dansko 28:25 (17:14) in si zagotovila končno tretje mesto v skupini 2. S tem so si varovanci Uroša Zormana priigrali nastop v Kölnu, kjer se bodo potegovali za končno peto mesto na letošnjem prvenstvu stare celine.

Slovenija bo v Kölnu skušala izenačiti svojo tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Najboljša je bila na domačem zaključnem turnirju 2004, ko je v finalu izgubila proti Nemčiji, na turnirju na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji 2020 pa je zasedla četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je v tekmi za peto mesto premagala domačo izbrano vrsto, v Srbiji 2012 pa izgubila proti Severni Makedoniji.

slovenska rokometna reprezentanca Uspeh Šport Tulipani odprli vrata, Slovenci ugnali Dance in si zagotovili še eno tekmo

slovenija rokomet | Avtor: Profimedia Profimedia

Danci, trikratni svetovni prvaki (2019, 2021, 2023), so na sinočnji tekmi utrpeli sploh prvi poraz na uradnih tekmah s Slovenijo po dolgih 24 letih. Poraz zanje ni bil usoden, saj so si že pred tem zagotovili vstopnico za polfinale prvenstva. 

Danska se je srečanja s Slovenijo lotila v okrnjeni zasedbi, saj se je selektor Nikolaj Jacobsen odločil, da bo na klopi pustil več nosilcev igre in jim na ta način omogočil nekaj počitka pred prihajajočimi tekmami za odličja. Poraz svojih rojakov so tako s klopi spremljali najboljši danski posameznik Mathias Gidsel, ob njem pa tudi Simon Pytlick in Magnus Saugstrup.

Nikolaj Jacobsen | Avtor: Profimedia Profimedia
Jacobsen po porazu ni bežal pred odgovornostjo in priznal, da se je v luči tvegane strategije zavedal nevarnosti, ki jo predstavljajo motivirani Slovenci. Ti so prikazali hrabro igro in na koncu uspeli kaznovati nekoliko podcenjujoč odnos favoriziranega tekmeca.

"Igralcem sem povedal, da prevzemam vso odgovornost," se je s pepelom posipal danski selektor. "Verjamem, da so se omenjeni trije igralci, ki so doslej garali in vlekli naprej našo reprezentanco, uspeli spočiti in da bodo v petkovem polfinalu spet pripravljeni stopiti na plin."

"Zelo dobro smo se zavedali tveganja, ko smo sprejeli takšno odločitev. Imam veliko pomembnejše skrbi, kot je tekma s Slovenijo. Na jok bi mi šlo in težko bi zaspal, če bi se kateri od teh igralcev resneje poškodoval proti Sloveniji. Ne smemo preveč razmišljati o tej tekmi. Raje se spomnimo prejšnjih šest, na katerih smo igrali na izjemno visokem nivoju. Pričakujem, da bomo tako igrali tudi v petek," je dodal selektor.

Čeprav z vidika napredovanja zmaga zanje ni bila imperativ, je bil marsikateri danski rokometaš razočaran nad razpletom. "Na evropskem prvenstvu je težko zmagati, če nisi 100-odstoten. Mi nismo bili. Vedeli smo, da se merimo z ekipo, ki lahko z zmago veliko pridobi. Malce smo bili razočarani. Z mislimi smo se že preselili v Köln," je povedal Henrik Møllgaard.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • BenX 14:24 24.januar 2024.

    In kaj je tukaj zaničujočega?