Šport
4452 ogledov

Tulipani odprli vrata, Slovenci ugnali Dance in si zagotovili še eno tekmo

Domen Novak Profimedia
Remi med Portugalci in Nizozemci je Slovencem odprl vrata za boj za peto mesto. Slovenija je nato z 28:25 (17:14) ugnala Dansko.

Prva tekma zadnjega kroga v skupini II se je končala brez zmagovalca, reprezentanci Portugalske in Nizozemske sta remizirali s 33:33 (15:17). S tem so se Sloveniji odprla vrata za uvrstitev na peto mesto. Naloga sicer ni bila najlažja, četa Uroša Zormana je potrebovala zmago proti Danski. Ta si je sicer že zagotovila prvo mesto v skupini, proti Sloveniji pa je bilo za pričakovati, da bo danski strokovni štab odpočil najpomembnejše može in tako zaigral z rokometaši, ki na tem EP niso dobili večje minutaže.

Če bi Slovenija premagala Dansko, bi sledila selitev iz Hamburga v Köln, kjer bi se za peto mesto pomerila s tretjeuvrščenim moštvom iz skupine I. Za to mesto so kandidatke Nemčija, Madžarska in Avstrija. V primeru poraza ali remija bi bilo tekmovanje za Slovenijo že končano.

Slovenska reprezentanca je proti Dancem dobro odigrala prvi polčas. V zaključku prvih 30 minut je imela celo napad za +4, a so Danci po izgubljeni žogi tekmeca in hitrem protinapdu prišli na dva zadetka zaostanka. Ostalo je še dovolj časa za zadnji slovenski napad, ki ga je s krila uspešno zaključil Staš Jovičič za 17:14. Vratar Klemen Ferlin je zbral 10 obramb.

Klemen Ferlin | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenci pa so nato slabo odprli drugi polčas. Danska, v njihova vrata je vstopil najboljši vratar prvenstva po odstotku zaustavljenih strelov Emil Nielsen, je z delnim izidom 3:0 izenačila. 

Kasneje je Slovenija zapravila dva strela s sedmih metrov, v 40. minuti pa so Danci povedli, slabo minuto kasneje pa so prvič na tekmi vodili tudi z dvema zadetkoma naskoka. 

V 47. minuti je z 'bombo' od daleč za 21.21.zadel Aleks Vlah, ob tem si je nasprotnik prislužil še dvominutno kazen. To so Slovenci znali izkoristiti, po zadetku Kristjana Horžena pa se je Slovenija vrnila v vodstvo. Do konca tekme je ostalo še 10 minut. 

Mreži sta nato kar nekaj časa mirovali, nato pa je že ob dvignjenih rokah švedskih sodnikov, ki sta nakazala neaktiven napad, visoko skočil Nejc Cehte in zadel za 24:22.

Nejc Cehte | Avtor: Profimedia Profimedia

Danci so odgovorili z golom s krila.

Slovenija je z zadetkom prednosti vstopila tudi v zadnje tri minute dvoboja, predvsem po zaslugi vratarja Urbana Lesjaka, ki je fenomenalno zaustavil strel s krila.

Po slovenski minuti odmora je dobri dve minuti pred koncem Borut Mačkovšek zadel za 26:24, Danci pa so na drugi strani hitro zapravili svoj napad. Nielsen je zaustavil močen strel z devetih metrov, a je na črti žogo pobral Vlah in poskrbel za +3. Vse je bilo odločeno.

Slovenija je na koncu slavila z 28:25, Dansko je premagala prvič v zadnjih 24 letih.

Skupina II, lestvica:
1. Danska        5  4  0  1  158:132   8
2. Švedska       4  3  0  1  124:111   6
3. Slovenija     5  3  0  2  145:147   6
4. Portugalska   5  2  1  2  163:172   5
5. Norveška      4  1  0  3  117:126   2
6. Nizozemska    5  0  1  4  154:173   1

 

Komentarjev 3
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:06 24.januar 2024.

    No, ja... Danci so igrali z B ekipo in so imeli že zagotovljeno prvo mesto v skupini..Ampak za pohvalit, škoda da nimamo nekega stabilnega stanja v ekipi..

  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:05 23.januar 2024.

    Škoda, da Slovenija ni uspela vsaj remizirati s Portugalci, kajti danes je očitno bil na vrsti dan "presenečenj", naši so premagali prve favorite Dance, Norvežani pa pravkar popolnoma razbili Švede. Je pa vprašanje, če bi Danci in Švedi danes "počivali", ...prikaži več če bi bile v igri za medalje še drugačne kombinacije!? Naši so zdrs doživeli edino proti Portugalcem, če temu glede na kvaliteto Portugalske sploh lahko rečemo zdrs, saj slednji v kvaliteti iz tekmovanja v tekmovanje rastejo. Sloveniji čestitke!

Sorodne novice