Šport
2111 ogledov

Nov poraz Slovenije, konec sanj o polfinalu

Miha Zarabec Profimedia
Slovenska izbrana vrsta je klonila proti Portugalski s 30:33.(17:18).

Slovenska reprezentanca je v lovu na polfinale tokratnega evropskega prvenstva nujno potrebovala zmago proti Portugalski. Slednja je drugi del tekmovanja začela z zmago proti Norveški, ki jo je v svoji skupini za gol premagala tudi Slovenija. Ta je skupino II nato odprla s porazom proti Švedski. 

Tokratni dvoboj s Portugalci je bil v uvodnih minutah povsem izenačen, nobena od reprezentanc si ni priigrala več kot zadetek naskoka. Po desetih minutah je bil na semaforju tako izpisan izid 5:5, v napadu sta bila pri Slovencih razpoložena krožni napadalec Kristjan Horžen s tremi goli in levi zunanji igralec Borut Mačkovšek z dvema.

Nato se je v portugalskih vratih dvakrat izkazal Gustavo Capdeville, najprej je Juretu Dolencu zaustavil strel s sedmih metrov, nato še poizkus s šestih metrov, njegovi soigralci pa so na začetku 14. minute poskrbeli za 7:5. Ponavljala se je zgodba z dvoboja proti Švedom, ko se je 'razbranil' vratar Andreas Palicka, slovenska četa pa se je nato hitro znašla v zaostanku.

Capdeville je tako zaustavil še strel Mačkovška, nato tudi sedemmetrovko Aleksa Vlaha, po 17. minutah pa je bilo tako že 10:6 v korist Portugalcev. 

Martim Costa | Avtor: Profimedia Profimedia

Ti so nato s hitrim izvajanjem hitro odgovarjali na vsak gol Slovencev, ki so bili uspešni v napadu, precej manj pa v obrambi. A Slovenija je v zadnji trejini prvega polčasa zaigrala boljše, najprej prišla do ukradene žoge, zadela iz protinapada, Klemen Ferlin, ki je v vratih zamenjal Urbana Lesjaka, pa je zaustavil tudi strel s sedmih metrov. Z delnim izidom 4:0 So Slovenci dokaj hitro prišli do izenačenja na 12:12.

V 25. minuti je Ferlin zbral novo obrambo, v protinapadu pa je Mačkovšek Slovenijo popeljal v vodstvo s 14:13. Kasneje je po izgubljeni žogi Portugalcev do 'kontre' prišel še Domen Novak, ki je poskrbel za prvo slovensko vodstvo z dvema zadetkoma naskoka na tekmi.

Portugalci so izenačili, Nejc Cehte je zadel za 17:16. Po novem izenačenju je Slovenija imela pred koncem prvega polčasa napad za vodstvo, vendar je žoga po nenatančni podaji odšla v avt, sledil je hiter napad tekmecev, ki so nekaj sekund pred koncem prvih 30 minut zadeli za vodstvo z 18:17.

Dean Bombač | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugega polčasa je Portugalska znova povedla za dva zadetka, Slovenija je preko Horžena in Mačkovška dvakrat prišla na gol zaostanka, po obrambi Ferlina pa je Vlah zadel in na semaforju izpisal izid 20:20.

Novak je imel lepo priložnosz za vodstvo, a je njegov neoviran strel s šestih metrov portugalski čuvaj mreže zaustavil. Na nasprotni strani so se Portugalci vrnili v vodstvo.

Francoski sodnici Bonaventura, ki si že na dvoboju z Norvežani niso pridobile slovenskih simpatij, sta kasneje dosodlil prekršek v napadu, Portugalska je v protinapadu zadela za +2. So pa bili Slovenci na robu ofenzivnega prekrška tudi v naslednjem napadu, ko pa sta piščalki ostali nemi. Zaradi ugovarjanja so Portugalci ostali brez enega moža v polju.

A Slovenci številčne prednosti niso znali unovčiti, še več, tekmec je povedel s 26:23, po novi izgubljeni žogi Slovenije pa tudi s +4. Zorman je še tretjič na tekmi posegel po minuti odmora.

Pogovor ni pomagal, po novi napaki so Portugalci izkoristili nov protinapad za 28:23.

Klemen Ferlin | Avtor: Profimedia Profimedia

Miha Zarabec, ki je bil že v prvem polčasu med nazaslužnejšimi za preobrat, je zmanjšal zaostanek, po obrambi Ferlina pa je Cehte poskrbel za -3. Ostalo je še 14 minut igre.

Cehte je po protinapadu v 52. minuti zadel za 27:29. Nato sta sodnici 'nerazumljivo' izključili Matica Suholežnika. A Ferlin je nato vpisal obrambo, Cehte pa z igralcem manj poskrbel za gol priključka. 

Portugalci so odgovorili z zadetkom, dvojčici Bonaventura pa sta slovenski napad zaustavili s prekrškom v napadu. Sledil je nov gol tekmeca in vodstvo z 31:28. Zmanjkovalo je časa za preobrat.

Upanja je bilo konec po zapravljenem strelu Novaka in novem golu Portugalske. Ta je še enkrat več tako prišla do štirih golov prednosti.

Slovenija se je minuto pred koncem dvoboja sicer še približala na 30:32, a vse je bilo pravzaprav že odločeno. Portugalci so v svojem zadnjem napadu le še potrdili zmago.

Martim Costa je Sloveniji zabil 11 zadetkov, Mačkovšek je bil natančen sedemkrat.

Slovenci imajo dve tekmi pred koncem drugega dela zdaj dve točki, Portugalci so pri štirih. Toliko jih imata s tekmo manj oziroma pred večernim derbijem skupine 2 tudi Danska in Švedska. Norveška in Nizozemska, ki se bosta pomerili ob 18. uri, sta še brez točk.

V izločilne boje, ki bodo v Kölnu, napredujeta le po dve najboljši reprezentanci iz obeh skupin drugega dela. Tretjeuvrščeni zasedbi bosta igrali za peto mesto.
 

EP v rokometu, Skupina II:

Slovenija : Portugalska  30:33 (17:18)

Komentarjev 3
  • Avatar Zoran
    StarMačk 20:29 19.januar 2024.

    Kako smo ravno za to odločilno tekmo spet moral fasat ti dve odsluženi brezjajčni francoski prostitutki?... Verjetno sta imeli popravni izpit, ker sta nezadovoljivo opravili zadano nalogo, ko so naši rokometaši igrali proti na tem prvenstvu slabi Norveški. No tokrat ...prikaži večt bosta zagotovo deležni večje pohvale nadrejenih!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:20 19.januar 2024.

    Zorman Žvižej par ki nista dorasla nalogi

  • 24zurnal 16:51 19.januar 2024.

    Ne morejo soditi tekem ženske na EP v rokometu že drugič sodijo proti nam ali pa ne poznajo pravila pa se naj najprej te naučijo pa poem sodijo.

Sorodne novice