Šport
3507 ogledov

Po dobrem začetku velik padec Slovenije

Borut Mačkovšek Profimedia
Slovenci so na začetku drugega dela zaigrali proti Švedom in izgubili z 22:28 (7:11).

Slovenska izbrana vrsta je z odliko končala prvi del tekmovanja na evropskem prvenstvu v Nemčji. V skupini C je s tremi zmagami osvojila prvo mesto in v drugi del tekmovanja, k ga gosti Hamburg,  prenesla dve točki. To je v skupini D uspelo tudi Švedski, ki v Nemčiji brani naslov prvakov stare celine izpred dveh let na Madžarskem in Slovaškem. 

S Švedsko so se Slovenci nazadnje merili pred slabimi tremi leti v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah. Švedi so slavili z 32:25. Pred tem je Slovenija nanizala dve zmagi in remi proti severnjakom, skupaj pa je na 14 tekmah dobila štiri tekme in dvakrat remizirala.

Slovenija je dobro odprla dvoboj. V uvodnih minutah se je z dvema obrambama izkazal vratar Klemen Ferlin, pri tem je zaustavil tudi strel s sedmih metrov. Ko je po protinapadu ob koncu pete minute zadel Tilen Kodrin, je četa Uroša Zormana povedla s 3;1

A na drugi strani je bil razpoložen tudi švedski čuvaj mreže Andreas Palicka, ki je preprečil, da bi Slovenija še bolj pobegnila. 

Andreas Palicka | Avtor: Profimedia Profimedia

Švedi so v 11. minuti sicer imeli na voljo že tretjo sedemmetrovko, ki pa jo znova niso izkoristili. Sebastian Karlsson je zadel le okvir vrat.

Ob razpoleženih čuvajih mreže in dobri obrambi, sta obe ekipi težko dosegali zadetke. Na polovici tekme je bilo tako le 5:4. Kapetan Jure Dolenec je dosegel že tri gole.

Slovenija je z igralcem manj, izključen je bil Matic Suholožnik, zapravila naslednji napad, Švedi pa so že ob izenačenih močeh na parketu prišli do izenačenja. Španska sodnika sta še drugič zapored nakazala, da bosta Slovencem dosodila neaktiven napad, sledil je strel, ki pa je končal v švedskem bloku. Skandinavci so imeli na drugi strani lepo priložnost za prvo vodstvo, a so zapravili še tretjega od štirih strelov s sedmih metrov. Ferlin je vknjižil novo obrambo.

Zamujeno so Švedi nadoknadili v 22. minuti, ko so po protinapadu povedli s 7:6. Sledila je nova izjemna obramba Palicke, ki je zaustavil strel s šestih metrov Blaža Blagotinška. Ta je sicer praznoval 30. rojstni dan.

Švedska je najprej povedla za dva gola, po sedmi obrambi svojega vratarja in vratnici, ki jo je stresel Aleks Vlah, pa kmalu tudi s tremi in štirimi zadetki. V nekaj minutah so tekmeci Slovenije obrnili dvoboj na glavo.

Palicka in Ferlin sta bila še naprej najboljša moža na parketu. V zadnjih minutah prvega polčasa se tako rezultat ni več spreminjal, na glavni odmor so Slovenci odšli z zaostankom 7:11.

Nejc Cehte | Avtor: Profimedia Profimedia

Palicka je svoja vrata zaklenil tudi v prvih minutah drugega polčasa, na drugi strani so Švedi uspešno pošiljali žoge v mrežo. Že v 34. minuti so tako vodili za +8. Nato je njihovo serijo prekinil Dean Bombač, Ferlin pa je ob igralcu več, Skandinavci so igrali brez vratarja, čez celo igrišče zadel za 9:15. Slovenci so imeli še en napad za zmanjšanje razlike, a ga niso izkoristili.

V 40. minuti je Švedska znova vodila za osem zadetkov, po novem protinapadu pa je bilo minuto kasneje že 9:18. Govorica teles pri Slovencih je nakazovala, da nihče več ne verjame v preobrat. Ostalo je sicer še skoraj 20 minut.

A sledil je delni izid 3:0 za Slovenijo. Ferlin je zbral eno obrambo, sodniki so Švedom dosodili prekršek v napadu, Staš Slatinek Jovičić pa je poskrbel za 12:18. Nejc Cehte bi lahko Slovence pripeljal na pet zadetkov zaostanka, a je za las zgrešil vrata tekmecev.

Nalet Slovenije je bil zaustavljen, v 47. minuti je bilo že spet +8 v korist Švedske.

Na slovenski strani se je v napadu razigral Vlah, a obramba na drugi strani ni bila uspešna, zato je razlika vseskozi ostajala približno enaka.

Ob koncu se je Slovenija nekolilo približalo, končalo se je z 22:28.

Najboljši strelec dvoboja je bil Lucas Pellas z osmimi goli, pri Slovencih je Vlah tekmo končal s sedmimi goli.

Lucas Pellas | Avtor: Profimedia Profimedia

Izave po tekmi:

Uroš Zorman, selektor slovenske reprezentance: "Ne bi zdaj delal drame. Prišel je slab dan, nismo bili pravi, a gremo dalje. Vse to gre na moja pleča, tako taktična kot mentalna priprava na tekmo. Malo se je že poznalo, da danes ni bilo prave energije. Dejstvo je, da nas je malo. Bo spet kdo rekel, zakaj nas ni več, ampak enostavno nas ni. To je moja ekipa, moja odgovornost. Bomo videli, ali bomo na naslednji tekmi malo zarotirali, dodali kakšno svežo moč. Borili so se, fantje so dali svoj maksimum in pokazali, da lahko. Enostavno nam je zmanjkalo goriva."

Gašper Marguč, reprezentant Slovenije: "Naša obramba je dobro stala, tudi oni niso prišli zlahka do zadetkov šest na šest. Največ težav smo imeli v napadu, nekako so nas z lahkoto ustavljali. Mogoče smo bili preveč statični, žoga pa prepočasna. Videti je bilo, da ne moremo priti do lepih priložnost. Še takrat, ko nam je to uspelo, pa nismo bili učinkoviti. Mislim, da so oni malce boljši pri ustavljanju igralcev ena na ena, ampak tudi mi nismo bili na nižji ravni kot proti Norvežanom. Ni bilo energije, moči, hitrosti, ne vem, zakaj. Slabi smo bili v napadu. Danes ni bil naš dan, a čakajo nas še tri tekme. Moramo se sestaviti, čim prej pozabiti na to tekmo in se pripraviti na naslednjega nasprotnika."

Borut Mačkovšek, reprezentant Slovenije: "Prvih 20 minut je bilo dobrih, borili smo se v obrambi, takrat je bil izid 5:5, potem pa so nam ob koncu prvega dela dali štiri gole iz protinapadov. Tega jim ne smeš pustiti, saj to kaznujejo. Žal mi je, da smo na začetku drugega polčasa popustili. Zadnjih 15, 20 minut smo se borili, vmes pa so imeli napad tudi za plus deset, a smo na srečo to razliko zmanjšali. Palicka je bil v švedskih vratih vrhunskih, v prvem polčasu je branil vse. A to moramo pozabiti, imamo še tri tekme, marsikaj se še lahko zgodi, saj so v skupini vrhunske ekipe. Ni konec sveta, čez dva dni nas čaka Portugalska in treba je dati vse od sebe, da jih premagamo."

Dean Bombač, reprezentant Slovenije: "Treba je čestitati Švedom, zasluženo so zmagali, saj so bili boljši. Ne vem, že na 5:5, ko smo prvič zarotirali, sem imel utrip 200. Bili so fizično in psihično boljši od nas. Ne smemo obupati, prvo tekmo smo izgubili. Če bi nas kdo prej vprašal, da bomo s sabo nesli dve točki, bi podpisali že napredovanje v drugi del. Smo, kjer smo, ne smemo spustiti glav. Moramo se boriti, danes smo se, a ni šlo."

Dean Bombač | Avtor: Profimedia Profimedia

 

EP v rokometu, skupina II, prvi krog:

Slovenija : Švedska   22:28 (7:11)

Lestvica:
1. Danska        2  2  0  0  76:54  4
2. Švedska       2  2  0  0  57:50  4
3. Portugalska   2  1  0  1  64:69  2
4. Slovenija     2  1  0  1  50:55  2
5. Norveška      2  0  0  2  59:65  0
6. Nizozemska    2  0  0  2  55:68  0
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice