Šport
22 ogledov

Debevec nameril v bronasto kolajno!

rajmodn debevec olimpijske igre
1/20
Reuters
Slovenski strelec Rajmond Debevec je z malokalibrsko puško na 50 metrov v ležečem položaju osvojil tretje mesto ter si tako pristreljal svojo tretjo olimpijsko kolajno. Zmagal je Sergej Martinov, drugi je bil Lionel Cox.

Slovenski strelec Rajmond Debevec je na poletnih olimpijski igrah v Londonu osvojil odličje bronastega leska, potem ko je zadel 701,0 kroga. Z novim olimpijskim in svetovnim rekordom je zmagal Belorus Sergej Martinov (705,5), drugi pa je bil Belgijec Lionel Cox (701,2).

“Morda je bilo videti, da sem zlahka osvojil kolajno, a ni bilo tako. V kvalifikacijah sem imel veliko skrbi, v meni je dobesedno vrelo, imel sem velike težave z zbranostjo, skrbelo me je tudi vreme. Navkljub vsem tem težavam in skrbem sem se s tretjim dosežkom prebil v finale,” je uvodoma dejal Debevec in dodal: “Pred nastopom v finalu so se pojavili novi dvomi, saj te dvorane nisem imel priložnost preizkusiti, a svetloba je bila izvrstna. Priznam, puška v finalu ni bila najbolj mirna, srčni utrip je bil visok, navkljub temu pa sem od prvega do zadnjega strela vse imel pod svojim nadzorom.”

debevec mikolič london olimpijske igre kolajna | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Slovenske kolajne dodatni navdih

"Pred mano je bil ekran z rezultati, tako da sem vseskozi spremljal, kaj se dogaja. Finale sem streljal izjemno dobro, nekaj sreče sem imel tudi s tem, da je bila svetloba na strelišču izjemno dobra. Nesreča s puško je bila pozabljena takoj, brez tega se ne bi mogel zbrati in nastopati na svetovnem pokalu," je zadovoljen dodal Debevec: "Izkoristil bi priložnost ter čestital Urški Žolnir ter dvojcu Špik-Čop, ki so mi dali dodatnega navdiha, da zmoremo, da se lahko borim tudi sam, četudi s precej mlajšimi tekmeci, ker ni tako velikih pričakovanj in pritiskov vodstva, slovenske javnosti ..." Pred ponedeljkovo tekmo v trojnem položaju ostaja skromen: "Mogoče bom malce bolj sproščen in se z malce sreče tudi poskušal boriti za vstop v finale."

debevec london olimpijske igre kolajna | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Spoštovanje: osme igre, tretja kolajna

Devetinštiridesetletni Debevec je osvojil že tretjo olimpijsko kolajno: v Sydneyju leta 2000 je bil prvi z malokalibrsko puško v trojnem položaju, v Pekingu leta 2008 pa je v strelskem maratonu zasedel tretje mesto. Debevec je tudi slovenski rekorder po številu nastopov na olimpijskih igrah. Londonske igre so že njegove osme, pred tem je nastopil v Los Angelesu leta 1984, Seulu leta 1988, Barceloni leta 1992, Atlanti leta 1996, Sydneyju leta 2000, Atenah leta 2004 in Pekingu leta 2008.

Tretji po kvalifikacijah

V tej disciplini je Rajmond Debevec zmagal na lanskem evropskem prvenstvu v Beogradu, s čimer si je tudi priboril nastop v Londonu. Po kvalifikacijah je tretji s 596 krogi, pred finalom (začetek ob 13. uri) pa sta od njega boljša Martinov (600 krogov) in Belgijec Cox (599). Preostala peterica finalistov za Debevcem zaostaja za krog.

Potek kvalifikacij

V prvih 16 strelih je slovenski strelec vselej zadel desetko in zbral 160 krogov, nato pa je ustrelil devetko. Sledilo je še deset desetk, po 27 strelih pa je bil Ljubljančan pri 269 krogih. Zasedal je tretje mesto.

V 28. strelu je Debevec znova zadel devetko in padel na sedmo mesto, nato pa se je s petimi desetkami znova povzpel za dve mesti. Po 34. strelu se je strelec, ki nastopa že na svojih osmih olimpijskih igrah, znova zavihtel med prvo trojico. Tretji je bil še vedno tudi po 40. od 60. strelov v kvalifikacijah.

Z novim nekoliko slabšim strelom je padel na osmo mesto, po 44. strelu pa je bil sedmi. Zbral je 437 krogov. Sledilo je še nekaj desetk, tekmeci so streljali slabše, Debevec pa se je tako znova povzpel na tretje mesto. Pred zadnjimi 10 streli je zbral 497 krogov. Po 53. strelu je izkušeni Slovenec padel na peto mesto, nato pa se je spet vrnil na tretjo pozicijo. Ustavil se je je pri 596 krogih.

Malokalibrska puška leže, izidi, finale:

1. Sergej Martinov (Blr) 705,5 (600) - sv. in ol. rekord
2. Lionel Cox (Bel) 701,2 (599)
3. Rajmond Debevec (Slo) 701,0 (596)
4. Joydeep Karmakar (Ind) 699,1 (595)
5. Daniel Brodmeier (Nem) 698,2 (595)
6. Jinseop Han (JuK) 698,2 (595)
7. Bojan Đurković (Hrv) 698,0 (595)
8. Niccolo Campriani (Ita) 697,6 (595)

 

Komentarjev 1
  • Lavdan 14:44 03.avgust 2012.

    Čestitke junaku.