Šport
913 ogledov

Dejstvo: Slovenija najboljša športna nacija

odbojkarska reprezentanca, odbojka Profimedia
Slovenija je športna velesila, to potrjuje tudi statistika.

Na spletni strani greatestsportingnation.com poskušajo z zbirom rezultatov določiti najboljšo športno državo. V statistične podatke so zajeti športni dosežki enega leta, v tem pa je na lestvici po rezultatih glede na število prebivalcev na prvem mestu Slovenija.

Ta je s srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v odbojki preskočila Norveško. Slovenski odbojkarj so si z drugim mestom po zapleteni metodologiji, ki jo uporabljajo na omenjeni strani in jo tu predstavljamo v poenostavljen obliki, prislužili 8 točk, dve manj od zmagovalke Italije, a ker gre za moštveni šport (istočasno na igrišču vsaj pet športnikov; op. p.) je bilo to pomoženo s številko 7. Gre za prvenstva, ki so organizirana na vsaki dve leti, tista, ki so na vrsti vsaka štiri leta, imajo na primer množitelj s številko 8. Zmnožek je nato odvisen še od števila sodelujočih držav na velikem tekmovanju in pomembnosti športa (olimpijski/neolimpijski...). 

statistika | Avtor: greatestsportingnation.com greatestsportingnation.com
Slovenija je v letu 2021, ko je bila med najuspešnejšimi po številu kolajn na prebivalca tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, prehitela tudi Norveško, ki je bila pred tem  najboljša v letih 2017, 2018, 2019 in 2020.

Slovenski športniki so v minulih letih na lestvici dosežkov glede na število prebivalcev sicer zasedli 2. mesto (2017), ko so rokometaši osvojli bron na SP, košarkarji pa zlato na EP, 3. mesto (2020), 4. mesto (2019) in 7. mesto (2018).

V minulem letu so bili na drugem mestu pred Slovenijo tako le še Švicarji, leta 2019 so bili poleg standardnh Norvežanov boljši še Jamajčani in Novozelandci, v za slovenske športnike 'najskromnejšem' letu 2018 pa so si po vrsti sledili Norvežani, Hrvatje, Švicarji, Švedi, Srbi in Novozelandci.

Slovenija klub 'nepretiranem' vlaganju v to panogo tako že vrsto let sodi med najbolj športne države na svetu, na vrh pa se je povzpela v obdobju, ko se po besedah sedanje ministrice 'šport tako ali tako sam vedno pobere' in mu ni potrebno pretirano pomagati v času epidemije. Sedanja vlada (tako kot večinoma tudi prejšnje) sicer obljublja nove zakone, ki bi šle na roko slovenskemu športu. Morda bi bilo potrebno najprej razmisliti o ločenem ministrstvu.

 

Komentarjev 1
  • Doreen_Bruck 12:30 21.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice