Šport
5396 ogledov

Direktor Jumbo-Visme: "Pripravljeni smo tudi na čas po Primožu Rogliču"

Merijn Zeeman Profimedia
Športni direktor nizozemske kolesarske ekipe Jumbo-Visma je nedavno razkril, da se ekipa že pripravlja na čas po Rogliču, Dumoulinu in Kruijswiku.

Kolesarska ekipa Jumbo-Visma se je v zadnji letih uveljavila kot ena najmočnejših na svetu. Primož Roglič zmaguje na največjih tritedenskih dirkah (in po novem tudi klasikah), Wout van Aert kraljuje na spomladanskih klasikah, obenem pa je športni direktor nizozemskega velikana Merijn Zeeman ponosen predvsem na globino svojega kadra.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg uveljavljenih zmagovalcev tritedenskih dirk Rogliča in Toma Doumoulina ter enega najbolj konstantnih kolesarjev zadnjega desetletja Stevena Kruijswijka, je Zeeman v intervjuju za Wielerflits izmed svojih kolesarjev izpostavil predvsem Seppa Kussa in Georga Bennetta, za katera verjame, da lahko v prihodnosti vodita ekipo na tritedenskih dirkah.

Zeeman je sicer najprej poudaril, kako izjemen je bil znova v letošnji sezoni Roglič ter da je preprosto najboljši kolesar na svetu, da v ekipi poleg Slovenca kraljujeta tudi nekdanji zmagovalec Dirke po Italiji Dumoulin ter tretji z lanske Dirke po Franciji Kruijswijk, a da za njimi stojijo mladi izjemni hribolazci, na katere se bo ekipa lahko oprla v prihodnosti.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

"Najprej moram omeniti Seppa Kussa, ki je ponovno neverjetno napredoval v zadnjem letu. Prav tako pa se moram dotakniti Georga Bennetta. Naredil je resnično velik korak v svojem razvoju," je hvalospev na račun svojih manj opevanih kolesarjev začel Zeeman.

"Na prvi dan Dirke po Franciji je George utrpel zelo hud padec, dejansko do začetka Vuelte še niti ni dovolj okreval. Če se George ne bi udeležil Toura, bi lahko bil naravnost spektakularen na Dirki po Španiji. Lahko bi navdušil svet," je Zeeman spregovoril o kolesarju, ki bi letos moral biti celo kapetan ekipe na Giru, a je nato koronavirus porušil vse načrte ter zgostil urnik tekmovanja, tako da so ga morali potegniti iz Dirke po Italiji, če so želeli, da pomaga Rogliču pri naskoku na Tour.

George Bennett | Avtor: Profimedia Profimedia

Bennett je sicer pred prihodom na Dirko po Franciji naravnost blestel. Na Tour de l'Ainu je bil glavni pomočnik pri Rogličevi zmagi, sam pa je dirko kljub žrtvovanju za Primoža končal na odličnem 5. mestu. Nato ga je Jumbo-Visma poslala na dve legendarni klasiki, Gran Piemonte ter Dirko po Lombardiji. Prvo je celo dobil, medtem ko je na drugi zaostal le za Jakobom Fuglsangom.

Na Tour je tako prišel v naravnost spektakularni formi, a je padec že na prvi etapi porušil njegove načrte. A je zato vlogo glavnega, zvestega Rogličevega pomočnika odlično zavzel Sepp Kuss, ki je Slovencu stal ob strani praktično ves čas na najtežjih delih obeh tritedenskih dirk.

sepp kuss | Avtor: Epa Epa

"Skupaj smo našli način, da se Sepp resnično razvije v izjemnega kolesarja, toda proces še zdaleč ni končan. Če želite nekoč zmagati veliko tritedensko dirko, morate voziti zelo hitro, a še pomembneje je, da se hitro regenerirate. Morate obvladati mnoge elemente dirkanja. Sepp jih obvlada že večino, a še zmeraj ne vseh. Na tem bomo morali delati v naslednjih letih. Morda je res Sepp kolesar, ki bo prevzel vlogo Primoža, Toma in Stevena v prihodnjih letih. A še vedno je pred njim veliko dela, še veliko stvari, ki jih mora izboljšati," je eno najlepših presenečenj zadnjih sezon ocenil Zeeman.

Jumbo-Visma sicer v zadnjih letih naravnost blesti pri odkrivanju svetu neznanih kolesarjev, katere nato spremeni v bodoče šampione. Takšna je bila zgodba s Kruijswijkom, ki se je uspel prebiti iz njihovega razvojnega moštva, z Rogličem, ki so ga odkrili še pod okriljem Adrie Mobil, ter Kussom ki so ga našli še v eni izmed ameriških manj znanih ekip.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

A Nizozemci se ne ustavljajo. V svoje vrste so tako pripeljali dva izjemno nadarjena kolesarja s severa Evrope. Norvežan Tobias Foss je nekdanji zmagovalec dirke Tour de l'Avenir (Dirka po Franciji za mlade), medtem ko je Danec Jonas Vingegaard v polnem sijaju zasijal že na letošnji Vuelti, kjer je opravil resnično fantastično delo pri Rogličevem naskoku na sam vrh. Prav tako se bo ekipi na novo pridružil 25-letni Sam Oomen. Prihodnost za Jumbo-Vismo resnično izgleda svetlo.

"Zelo malo se da predvideti, kar se tiče razvoja talenta. Nekateri kolesarji napravijo nemudoma velikanski prestop, medtem ko nekateri potrebujejo preprosto več časa."

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

"Imamo zelo širok seznam kolesarjev, ki jih spremljamo ter o katerih zbiramo dodatne informacije. S spremljanjem teh kolesarjev bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Nekaj je povsem jasno. Želimo si biti ena najboljših ekip na svetu naslednjih desetih let. Za to potrebujete močno selekcijo, kar pomeni da je potrebno razmišljati tako kratkoročno, kot tudi dolgoročno. Kartkoročno imamo vse pripravljeno, a moramo graditi ekipo tudi dolgoročno," je sestavo ekipe pokomentiral Zeeman.

"Lahko ste prepričani, da se že pripravljam za leto 2025, da oblikujem postavo za tisti čas. Vsekakor smo pripravljeni na čas po Rogliču, Dumoulinu in Kruijswijku. Življenje bo šlo naprej," je intervju zaključil Zeeman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice