Šport
30979 ogledov

Razkrito, kako je Movistar pritiskal na komisarje, da kaznujejo Rogliča

Primož Roglič Vuelta Epa
Jumbo-Visma je v dneh po koncu še zadnje dirke sezone razkrila zanimiv incident, ki se je pripetil tekom letošnje Vuelte.

Veliki slovenski kolesarski šampion Primož Roglič je po pravi epski bitki z Richardom Carapazom uspel dobiti letošnjo izvedbo legendarne Vuelte.

Kolesar Jumbo-Visme je na koncu kljub silovitemu Ekvadorčevemu napadu na predzadnji etapi uspel zadržati 24 sekund prednosti, katero si je zgradil z odličnimi nastopi v prejšnjih etapah.

A stvari bi se lahko odvile v popolnoma drugačni smeri, če bi organizatorji dirke ugodili španski ekipi Movistar, ki se je pritožila po padcu v 5. etapi ter zahtevala, da se Rogliča postavi na zadnje mesto, ker naj bi zakrivil nesrečo.

Šlo je za etapo, na kateri so se za zmago pomerili ubežniki, izmed katerih je slavil Tim Wellens, medtem ko so se favoriti za skupni seštevek udarili v sprintu na klanec za vsako možno sekundo razlike.

V zadnjem kilometru je tako prišlo do padca, Primož pa je nato naravnost deklasiral konkurenco ter si tudi privozil očitno razliko do največjih tekmecev.

Po koncu etape pa se je zbrala tekmovalna komisija, ki se je po polurnem posvetovanju odločila, da je Roglič povzročil nesrečo, saj se je Jose Joaquin Rojas, ki se je prvi znašel na tleh, zapletel prav v zadnje kolo slovenskega šampiona, s tem pa je bilo preostalim favoritom onemogočeno, da bi resno sodelovali v sprintu. Vsem kolesarjem v skupini je bil tako dodeljen enak čas.

Šele po dirki pa je Jumbo-Visma v prvem izmed delov njihovega dokumentarnega filma o Dirki po Španiji razkrila, da se je celotna situacija še dobro končala, saj naj bi po sami etapi španska ekipa Movistar celo vložila uradno pritožbo, v kateri je zahtevala, da se Slovenca, ki je zakrivil padec njihovega kolesarja, postavi na čisto zadnje mesto.

Na srečo pa tekmovalna komisija ni ugodila pritožbi moštva, ki si je v zadnjih letih prislužilo sloves ekipe, ki na poti do uspeha ne izbira sredstev. Vsi se lahko spominjamo, kako so pred leti na Giru napadli nosilca rožnate majice Toma Dumoulina, medtem ko je ta opravljal veliko potrebo, ali kako so na lanski Vuelti silovito pospešili, ko je bil vodilni Roglič udeležen v množičen padec.

Tokrat pa so se poizkusili najboljšega kolesarja na dirki preprosto odkrižati za zeleno mizo, a jim na koncu ni uspelo. Še več, ekipa Jumbo-Visma je bila na koncu dirke ob NTT Pro Cyclingu le ena izmed dveh ekip, ki tekom celotne dirke ni prejela niti ene kazni s strani komisarjev dirke.

Komentarjev 1
  • arthur 17:54 19.november 2020.

    Bullshit! Etapa je bila prav zaradi tega padca nevtralizirana. Ob kazni bi bil Roglič postavljen na zadnje mesto v skupini, čas bi imel enak kot sicer.

Sorodne novice