Šport
22353 ogledov

Neverjetno, kako je Carapaz spregovoril o Rogliču: "Premagal me je ..."

Richard Carapaz Epa
Veliki tekmec Primoža Rogliča z legendarnih tritedenskih dirk, Ekvadorec Richard Carapaz, je izjavil, da je po prvi izjemni sezoni pri ekipi Ineos Grenadiers naslednje leto pripravljen prvič v karieri napasti zmago na Dirki po Franciji.

Richard Carapaz, ki se je v zadnjih dveh letih ter po dveh epskih spopadih na velikih tritedenskih dirkah izoblikoval v enega največjih ter najtežjih nasprotnikov slovenskega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča, je bil po koncu sezone navdušen nad svojim prvim letom v ekipi Ineos Grenadiers.

primož roglič Lance in družba Šport Legende o Rogliču: "Kaj je najbolj zastrašujoče? Bil je daleč od dobre forme"

Ekvadorcu, ki se je v tednu po Dirki po Španiji vrnil v svojo domovino, so v njegovemu Tulcánu pripravili toplo dobrodošlico, na tiskovni konferenci pa je za medije spregovoril o svoji prvi sezoni v novi ekipi. Sezono sta zaznamovala debitantski nastop na Touru ter končno drugo mesto na Vuelti.

Richard Carapaz | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zame je bilo prav posebno leto," je začel kolesar, ki se je po veličastni sezoni 2019, ko je nepričakovano slavil celo na Dirki po Italiji, preselil iz španskega Movistarja v legendarni Ineos (nekdanji Sky).

"Bila je spektakularna sezona, saj sem se izjemno hitro uspel prilagoditi novi ekipi. Občutek imam, kot da bi bil z njimi že pet let. Ne vem, kako deluje vse skupaj drugim, toda sam se počutim že kot izkušeni veteran," je pojasnil 27-letni kolesar.

tadej pogačar O Rogliču Šport Intervju Pogačarja, ki dokončno razkriva misli po zmagi na kronometru

"Imeli smo toliko veliko uspehov v tako kratkem času, da si lahko zgolj predstavljam, česa vse smo sposobni v naslednjih treh, petih letih. Gre za dolgoročen projekt, saj smo zelo sposobni, obenem pa imamo vso potrebno motivacijo, sanje ter željo, da ustvarimo velike stvari."

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

Carapaz je sicer svojo prvo sezono z eno najuspešnejših ekip v zgodovini začel z dirkami v Južni Ameriki, v Evropo pa se je odpravil šele v nadaljevanju sezone, ko so se športni direktorji v zadnjem trenutku odločili, da ne bo branil lanske zmage na Giru, temveč bo zavzel vlogo pomočnika Eganu Bernalu pri njegovem poizkusu, da obrani zmago na Touru.

Carapaz se je v prvih tednih, kljub temu da je formo tempiral za kasnejši del sezone, naravnost raztrgal za Kolumbijca, obenem pa je z vožnjo v vlogi pomočnika žrtvoval vse lastne ambicije, a bi na koncu vseeno skorajda osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca, ki je pripadla Tadeju Pogačarju, odlične nastope ter čedalje boljšo formo pa je kronal z zmago na 18. etapi.

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

Ekvadorec se je nato udeležil Vuelte v vlogi enega izmed dveh kapetanov v družbi Chrisa Frooma. Kmalu je postalo jasno, da je Carapaz edina prava možnost za Ineosov uspeh na tej dirki, a se je kljub odlični vožnji ter nekaterim pogumnim napadom na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom, za svojim velikim rivalom z lanskega Gira, Rogličem.

Carapaz je na dirki celo nekaj časa nosil rdečo majico vodilnega kolesarja, a je pojasnil, da ne obžaluje ničesar: "Bil je izjemen dosežek. Premagal me je zgolj najboljši kolesar na svetu, vse skupaj pa je zame bila potrditev, da lahko še naprej sanjam o velikih stvareh, saj stojim z ramo ob rami z najboljšimi na svetu."

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

27-letnik je nato izrazil željo, da si želi postati tudi prvi Ekvadorec v zgodovini, ki bi dobil sloviti Tour, potem ko je z zmago na Giru že postal prvi Ekvadorec, ki je dobil katero izmed velikih tritedenskih dirk.

"Zdaj vemo, da lahko sanjamo tudi o naslovu. Prepričan sem, da bo to nov cilj, ki si ga bomo zadali v prihodnosti," je spregovoril Ekvadorec, ki mu pa očitno vsaj še v letu 2021 Tour ne bo glavni cilj, saj se zadnja etapa konča le šest dni pred olimpijskimi igrami, ki za Carapaza predstavljajo vrhunec sezone.

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

"Zame bodo olimpijske igre veliki cilj, saj so zares izjemen dogodek. Ne zgolj zame kot kolesarja, temveč kot Ekvadorca, ki bo lahko branil barve naše države. Rad bi bil 100-odstotno pripravljen na olimpijskih igrah, saj ne bomo zastopali zgolj neko znamko, ali posameznika, temveč celo nacijo. Zame bo to resnično velik preizkus," je še pojasnil Carapaz.

Ekvadorec je nato še razkril, da si bojo dokončni koledar in razpored dirk sestavili šele, ko bodo dokončno razkrite trase vseh treh velikih tritedenskih dirk. Toda nekaj je jasno že danes. Kjerkoli se bo Ekvadorec že pojavil, bo predstavljal zelo veliko nevarnost obema slovenskima kolesarskima šampionoma. 

Tour de France Tadej Pogačar Trenutek leta Šport Američan nasmejal svet: kako borba Pogačar : Roglič upodablja ameriške volitve primož roglič tadej pogačar O sanjski sezoni Šport Štangelj o Rogliču in Pogačarju: "Tadej je drugačen..." primož roglič Na vrhu sveta Šport Statistiki odkrili nov šokanten podatek o izjemnosti Rogličeve sezone
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice