Šport
2624 ogledov

Takšne so Rogličeve osupljive številke

Primož Roglič Epa
Primož Roglič je še drugič zapovrstjo osvojil dirko po Španiji in v svoj življenjepis dodal novo poglavje.

Statistika zadnjih let kaže na prevlado 31-letnika iz Kisovca, ki bo še eno sezono končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze Uci. Po seštevku točk je namreč Primož Roglič že po kronometru v 13. etapi Vuelte storil dovolj, da bo na torkovi posodobljeni lestvici prehitel rojaka Tadeja Pogačarja, ki je za nekaj tednov Zasavca nadomestil na vrhu.

Z zmago na Vuelti bo prednost pred mlajšim rojakom in tekmecem še nadgradil, potem ko je uspel v 17. etapi (178,2 km) zadržati prednost pred najbližjima konkurentoma, Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) in Britancem Hughom Carthyjem (EF Pro Cycling) na poti do smučišča na Covatilli.

Ob uspešnem razpletu je v Madridu le še poziral z rdečo majico vodilnega, medtem ko so se sprinterji udarili za prestižno zmago za konec Vuelte. Ko je govora o sprinterjih, je znova treba omeniti prav slovenskega asa, ki je od samega začetka letošnje dirke po Španiji nosil zeleno majico najboljšega sprinterja, s čimer je postal sploh prvi kolesar v 85-letni zgodovini, ki je ubranil obe majici v zaporednih letih.

Slovenske uvrstitve v prvo deseterico na tritedenskih dirkah: 

1. mesto - Primož Roglič, dirka po Španiji 2020
1. mesto - Tadej Pogačar, dirka po Franciji 2020
1. mesto - Primož Roglič, dirka po Španiji 2019
2. mesto - Primož Roglič, dirka po Franciji 2020
3. mesto - Tadej Pogačar, dirka po Španiji 2019
3. mesto - Primož Roglič, dirka po Italiji 2019
4. mesto - Primož Roglič, dirka po Franciji 2018
9. mesto - Tadej Valjavec, dirka po Franciji 2008
9. mesto - Tadej Valjavec, dirka po Italiji 2004
9. mesto - Janez Brajkovič, dirka po Franciji 2012

Sprinterji so bili sicer letos prikrajšani ob manjšem številu ravninskih etap, a tudi v nekaj takšnih, kot na primer v peti in deseti etapi, je Roglič z izjemnimi zaključki nizal točko za točko za osvojitev zelene majice. S tem je postal eden od osmih kolesarjev, ki so to majico osvojili vsaj dvakrat. Obenem je postal šele 11. kolesar, ki je več kot enkrat uspel dobiti Vuelto, in prvi po Robertu Herasu in letu 2004, ki je uspel ubraniti zmago na španski pentlji.

Vse to le kaže na prevlado slovenskega kolesarja v zadnjih letih na največjih dirkah, številke pa to zgolj dodatno podkrepijo. V zadnjih treh letih na etapnih dirkah svetovne serije je Roglič od aktivnih kolesarjev kar 71-krat oblekel majico vodilnega kolesarja, najbližji zasledovalec je v tej statistiki Britanec Simon Yates z 29 dnevi kot vodilni. Enaintridesetletni član Jumbo-Visme je denimo od lanskega Gira kar 51,9 odstotka časa oziroma 40 dni na največjih tritedenskih preizkušnjah preživel v majici vodilnega.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Zelo impresivna je tudi statistika, da v zadnjih petih letih ni bilo kolesarja, ki bi dobil toliko etap na tritedenskih dirkah kot 31-letni Kisovčan. Od debija na Giru leta 2016 jih je namreč zbral 11.

Med aktivnimi kolesarji se je s tem v celotni karieri izenačil z Belgijcem Philippom Gilbertom, Britanec Chris Froome ima le tri več, Italijan Vincenzo Nibali je zbral 15 etapnih zmag v svoji karieri, Peter Sagan in Alejandro Valverde pa 17. Vsi ti kolesarji sodijo med najboljše v tem tisočletju in Roglič zasluženo stopa po njihovih stopinjah.

Slovenci z etapnimi zmagami na tritedenskih dirkah.

Giro: Primož Roglič (3), Jan Polanc (2), Luka Mezgec, Matej Mohorič in Jan Tratnik (1)
Tour: Primož Roglič in Tadej Pogačar (3)
Vuelta: Primož Roglič (5), Tadej Pogačar (3), Matej Mohorič in Borut Božič (1)

Slovenski zvezdnik je letos dobil štiri etape na Vuelti, s čimer je postal eden od osmih kolesarjev, ki ne slovijo kot sprinterji, ki jim je to uspelo na eni od velikih pentelj. Petim kolesarjem je vključno z Rogličem nato uspelo tudi osvojiti skupno zmago, in sicer Tonyju Romingerju dvakrat, po enkrat na Vuelti 1994 in Giru 1995, Laurentu Jalabertu na Vuelti 1995, Damianu Cunegu na Giru 2004 ter Nibaliju na Touru pred šestimi leti.

Postal je šele peti kolesar v zadnjih 30 letih, ki je poleg tritedenske dirke v eni sezoni dobil še eno od največjih petih klasik. Roglič je 4. oktobra slavil na dirki Liege - Bastogne - Liege in se pridružil Danilu Di Luci (2007), Cunegu (2004), Jalabertu (1995) in Gianniju Bugnu (1990).

Izjemna je tudi njegova statistika nastopov na tritedenskih dirkah. Roglič je namreč v nizu štirih uvrstitev na oder za zmagovalce zapovrstjo, potem ko je bil na Giru lani tretji, prvi na Vuelti 2019 in drugi na letošnjem Touru. Vuelta 2020 pa je postala četrta v tem nizu, potem ko je v Madridu slavil še drugi zaporedno zmago.

Primož Roglič Vuelta Šport Tako slavi slovenski šampion, ekipa delila šampanjec

Obenem je Kisovčan na prav vseh sedmih nastopih na velikih pentljah v karieri zabeležil vsaj po eno etapno zmago, skupaj pa je v profesionalnem kolesarstvu od leta 2014 slavil kar 47 zmag.

Od tega ima 12 skupnih zmag na večetapnih dirkah ter štiri zmage na enodnevnih preizkušnjah, vključno z eno na največjih petih klasikah na svetu, potem ko je letos dobil dirko Liege - Bastogne - Liege. Skupno je dobil kar 35 posamičnih dirk, od tega 12 v kronometru in kot rečeno 11 na tritedenskih pentljah.

Slovenski kolesarji s končnimi zmagami na dirkah svetovne serije.

7 - Primož Roglič (dirka po Romandiji 2018 in 2019, dirka po Baskiji 2018, dirka po Združenih arabskih emiratih 2019, dirka od Tirenskega do Jadranskega morja 2019, dirka po Španiji 2019 in 2020)
3 - Simon Špilak (dirka po Romandiji 2010, dirka po Švici 2015 in 2017)
2 - Tadej Pogačar (dirka po Kaliforniji 2019, dirka po Franciji 2020)
1 - Matej Mohorič (Binck Bank Tour 2018)
1 - Janez Brajkovič (Criterium du Dauphine 2010)
1 - Grega Bole (GP Ouest France - Plouay 2011)

V letošnji sezoni je Roglič dvanajstkrat zmagal, dirkal pa je 51 dni. Od tega je kar 32-krat zabeležil rezultat v prvi deseterici, desetkrat je bil drugi. S skupno zmago na Vuelti je postavil piko na i izjemni sezoni ter še dodatno podkrepil tezo, da je v tem trenutku eden najbolj dominantnih in vsestranskih tekmovalcev v kolesarski karavani.

Komentarjev 1
  • SVOBODA 19:15 08.november 2020.

    Impresivno..neverjetno..mala Slovenija na prebivalca v svetovnem športu smo čisto na vrhu ! Noro ......

Sorodne novice