Šport
5688 ogledov

Roglič nasmejan, Carapaz molčal o početju Movistarja

Primož Roglič Covadilla Epa
Glavna akterja letošnje Vuelte sta po odločilnem dnevu strnila vtise. Slovenec je priznal, da ni imel vsega pod nadzorom.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je v predzadnji etapi dirke po Španiji ubranil napade tekmecev in bo v Madridu v nedeljo drugič poziral z rdečo majico zmagovalca. Kot je dejal po zahtevni etapi do smučišča na Covatilli, vsega ni imel pod nadzorom, a je imel ravno toliko moči, da mu je uspelo postaviti piko na i izjemni sezoni.

Ta se je zanj začela z zmago na junijskem državnem prvenstvu, ko je v neposrednem dvoboju ugnal Tadeja Pogačarja na cestni preizkušnji s ciljem na Ambrožu pod Krvavcem. Pogačar se mu je za poraz oddolžil na DP v kronometru, kasneje pa še na največji dirki sezone na Touru, kjer je mlajši tekmec dobil kronometer v predzadnji etapi in se odel v rumeno majico zmagovalca.

Tudi v predzadnji etapi Vuelte je Roglič trpel do cilja, a je ohranil dovolj prednosti, da je zadržal rdečo majico po napadu Ekvadorca Richarda Carapaza in drugič zapovrstjo slavil zmago na dirki po Španiji. Tekmeca sta si takoj po koncu etape športno segla v roko in čestitala za opravljeno na zadnji tritedenski pentlji sezone.

Richard Carapaz Primož Roglič Vuelta Video Šport Po etapi soočenje Carapaza in Rogliča

"Vedno je lepo imeti razburljiv zaključek in tole je bilo zares razburljivo. Imel sem ravno dovolj moči, da sem vedel, da bo dovolj, če bom kolesaril v svojem ritmu. Na koncu se je vse razpletlo dobro," je po koncu etape dejal Roglič, ki je v zadnjih kilometrih pošteno trpel, a verjel v končni uspeh.

"Vsega nisem imel pod nadzorom, ampak v takšnih trenutkih moraš ostati miren in opraviti, kar lahko," je dodal in pohvalil moštvo Jumbo-Visme, ki je taktično, tudi s kolesarjem v pobegu, Nizozemcem Lennardom Hofstedejem, vse opravilo, kot je treba. "Lennard mi je res pomagal, vsekakor dobrodošla pomoč v tistem trenutku. Še enkrat več je ekipa opravila odlično delo, še posebej, ker je šlo od samega začetka na Vuelti na polno," je pristavil napadalno usmerjeni Roglič, ki je bil vseh 17 dni nevaren, tudi v bolj ravninskih zaključkih.

Primož Roglič zelena majica Vuelta | Avtor: Epa Epa

Posledično bo 31-letni Kisovčan v Madrid drugič zapovrstjo pripeljal tudi zeleno majico najboljšega sprinterja. Prav agresivno dirkanje ob koncu etap je pomagalo v boju za skupno zmago. Roglič je namreč s štirimi etapnimi zmagami, nekaj izjemni sprinti in nasploh konstantnimi uvrstitvami v etapah pridobil kar 48 bonifikacijskih sekund. Brez njih bi zmago slavil prav Carapaz, ki je v zaključkih zbral 16 bonifikacijskih sekund.

"Zelo zadovoljen sem z osvojitvijo Vuelte. To je res lep zaključek sezone," je še sklenil nasmejani slovenski kolesarski zvezdnik.

Richard Carapaz Primož Roglič Infarktno Šport Carapaz napadal kot nor, Vuelta odločena v zadnjih metrih!

Carapaz je bil kljub končnemu drugemu mestu zadovoljen s prikazanim v predzadnji etapi. "Zadovoljen sem s potekom Vuelte. Ves čas smo bili pri vrhu in se borili za zmago. Ganjen sem zaradi podpore v zadnjih tednih," je sprva dejal 27-letni član Ineos Grenadiers.

Bil je presenečen nad taktiko svojega nekdanjega moštva Movistarja, ki je navidez pomagalo ekipi Jumbo-Visme in s tem Rogliču pri narekovanju ritma v današnji etapi. "Vsak pač skrbi za svoje interese. Na to nimam komentarja," je na kratko dodal Carapaz, ki je nato pokomentiral zaključek na Covatillo.

"Poznal sem vzpon, opravil sem ga leta 2018 in točno sem vedel, kako se ga je treba lotiti. Tudi zaradi vetra. Zadovoljen sem z odločnim napadom v zaključku. Borili smo se po najboljših močeh. Sezona je bila zares spektakularna," je za organizatorja Vuelte sklenil na koncu drugouvrščeni Carapaz.

Primož Roglič Vuelta Uspelo le redkim Šport Roglič v bogati 85-letni zgodovini med izbrano šesterico

Za Zasavcem Rogličem je izjemna sezona. V njej je doslej dirkal 50 dni, dvanajstkrat pa je zmagal, vključno s skupno zmago na Vuelti. Kar 31-krat je zabeležil rezultat v prvi deseterici. Skupaj je v karieri profesionalnega kolesarja slavil kar 47 zmag. Od tega ima 12 skupnih zmag na večetapnih dirkah ter štiri na enodnevnih preizkušnjah, vključno z eno na največjih petih klasikah na svetu, potem ko je letos dobil dirko Liège - Bastogne - Liège. Skupno je dobil 35 posamičnih preizkušenj, od tega 12 v kronometru in 11 na tritedenskih dirkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice