Šport
1860 ogledov

Roglič še povečal vodstvo v skupnem seštevku ter si zagotovil prvo majico!

Vuelta Epa
Magnus Cort Nielsen (EF Pro Cycling) je dobil 16. etapo Dirke po Španiji od Salamance do Cuidad Rodriga (162 km), medtem ko je Primož Roglič (Jumbo-Visma) na drugem mestu še povečal svoje vodstvo v skupnem seštevku.

Potem ko je bil 2 kilometra pred ciljem 16. etape letošnje Vuelte ujet še zadnji preostali ubežnik, se je po zelo zahtevnih klancih močno okrnjena glavnina udarila za zmago v skupinskem sprintu.

Za najmočnejšega se je izkazal Danec Magnus Cort Nielsen, ki je premagal Primoža Rogliča na drugem ter Diona Smitha (Mitchelton Scott) na tretjem mestu. Rui Costa, ki je sprva končal etapo na tretjem mestu, je bil zaradi oviranja nasprotnikov diskvalificiran.

Slovenski zvezdnik si je tako privozil 6 dodatnih sekund, s katerimi si je še dodatno zacementiral vodstvo pred odločilno sobotno etapo.

Etapa se je začela precej nervozno, saj je glavnina zatrla vsak nevarnejši poizkus bega, tako da si je šele po 15 kilometrih uspel lepšo prednost privoziti Angel Madrazo, kateremu se je v begu najprej pridružil Felipe Osorio.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Ko pa je imel vodilni dvojec že dve minuti prednosti, se je iz glavnine za njima izstrelil Rémi Cavagna, njegovemu zgledu pa so sledili še Robert Stannard, Kobe Goossens in Jesus Ezquerra. Skupaj so si privozili 5 minut prednosti pred pelotonom.

Že med vzponom na prvega izmed dveh današnjih kategoriziranih klancev, Puerto El Portillo (3. kategorija), je zaostal Osorio, medtem ko je preostala peterica prečkala vrh s štirimi minutami prednosti.

Nato pa je narekovanje tempa prevzela ekipa Ineos Grenadiers, tako da so pred vzponom na El Robledo (1. kategorije) imeli ubežniki le še dobro minuto in pol prednosti. Cavagna se je odločil, da je čas za solo napad, sledil pa mu je lahko le Stannard. Vrh sta dosegla 20 sekund pred glavnino.

17 kilometrov pred ciljem pa se je Cavagna odločil za nov napad in dolgo je izgledalo, da je šlo za zmagovito potezo, a je Francozu v samem zaključku zmanjkalo moči.

Dva kilometra pred ciljem je bil tako ujet še zadnji ubežnik, za zmago pa so se udarili kolesarji, ki so v glavnini še uspeli preživeti zahtevni vzpon prve kategorije. Roglič je bil dolgo časa zaprt, a se je uspel v samem zaključku izstreliti v ospredje, kjer pa je bil Cort Nielsen preprosto premočan.

Roglič je tako nenadejano povišal prednost v skupnem seštevku na 45 sekund pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) ter na 53 sekund pred Britancem Hughom Carthyjem (EF Pro Cycling).

31-letni Kisovčan si je po današnji etapi že zagotovil zeleno majico najboljšega sprinterja oziroma najboljšega po številu osvojenih točk na vmesnih in ciljnih sprintih. To mu bo, če zaključi dirko v Madridu v nedeljo, uspelo že drugič, potem ko je bil na vrhu tega seštevka že ob lanski skupni zmagi.

primož roglič | Avtor: Epa Epa

V soboto bo na vrsti še edini preostali dan, ki lahko spremeni razmerja med najboljšimi. Predzadnja etapa Vuelte se bo namreč končala na Covatilli, začela pa se bo v Sequerosu in bo dolga 178,2 kilometra.

Kolesarji bodo morali premagati šest kategoriziranih vzponov, od tega tri tretje kategorije ter po enega druge, prve in posebne kategorije. Klanec na Covatillo je dolg 11,4 kilometra s povprečnim naklonom 7,1 odstotka. Najtežji je srednji del, zadnjih sedem kilometrov vzpona pa je povprečje znaša nekaj nad osem odstotkov.

* Izidi (Salamanca - Ciudad Rodrigo, 162 km):
 1. Magnus Cort (Dan/EF Pro Cycling)                  4:04:35
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  isti čas
 3. Dion Smith (Avs/Mitchelton-Scott)
 4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)
 5. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
 6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)
 7. Dorian Godon (Fra/AG2R La Mondiale)
 8. Michael Valgren (Dan/NTT Pro Cycling)
 9. Jasha Sütterlin (Nem/Sunweb)
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)
...

- skupni vrstni red:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 64:20:31
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:45
 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    0:53
 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          1:48
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:29
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    6:21
 7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           7:20
 8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   8:45
 9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                       8:54
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            9:29
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice