Šport
2922 ogledov

Roglič izgubil rdečo majico

Primož Roglič Epa
Izjemno težka gorska etapa je prinesla menjavo v vodstvu. Roglič še vedno v dobrem položaju.

Dan pred odmorom na dirki po Španiji je bila na sporedu kraljevska 12. etapa, ki se je zaključila z brutalnim vzponom na  Alto de l'Angliru, ki velja za enega najtežjih klancev v svetu kolesarstva. Naklon znaša tudi 23,5 odstotka.

Favoriti za visoka mesta v skupni razvrstitvi so se po pričakovanjih za boj odločili šele na zadnjem vzponu, saj bi predhodni napad najverjetneje povzročil 'samomor' v etapi. Pri moštvu Movistar so v glavnini narekovali hiter tempo, s tem so lahko moči hranili pri Jumbo-Vismi, zadnja trojica ubežnikov pa je imela pred odločilnim klancem le še pol minute prednosti pred najboljšimi.

Primož Roglič je zadnji, 13 kilometrov dolg vzpon začel s pomočjo petih pomočnikov, njegov največji tekmec Richard Carapaz je lahko računal le na pomoč Chrisa Frooma, a je tudi on hitro odpadel. Slovenec in Ekvadorec sta bila pred etapo sicer povsem izenačena po času. 

Kolesarji Jumbo-Visme so hitro polovili zadnje ubežnike, nato pa so narekovali ritem, izjemno delo je opravljal Robert Gesink, nato ga je 6,7 kilometra pred ciljem zamenjal Jonas Vingegaard. V skupini najboljših je ostala le deseterica kolesarjev, od tega trije člani nizozemskega moštva, poleg Rogliča in Vingegaarda še Sepp Kuss. Ostalo sedmerico so sestavljali Carapaz, Dan Martin, Hugh Carthy, Michael Woods, Enric Mas, Aleksandr Vlasov in Wout Poels. Slednji je kontakt izgubil dobre štiri kilometre pred ciljem.

Jose Joaquin Rojas Šokanten posnetek Šport Tako grozljivo izgledajo noge kolesarja na tritedenski dirki

Z napadom je 3,6 kilometra pred ciljem poizkusil Mas, a je Kuss hitro priključil. Najmanj težav je imel na videz Roglič, sledili so mu še Carthy, Carapaz, Vlasov in Martin, ostali pa so odpadli. Ob 23,5 naklona pa so se začele težave tudi za Slovenca. Carapaz je napadel, Primož pa je začel zaostajati.

Kilometer in pol pred ciljem je zaostanek Rogliča, ki mu je pomagal Kuss, znašal 13 sekund. Carthy je pobegnil Carapazu, Ekvadorca pa sta prehitela še Mas in Vlasov. Kuss in Roglič sta medtem ujela Martina.

Carthy je ciljno črto prečkal kot prvi, 16 sekund pred Valasovom , Masom in Carapazom. Ta je bil četrti in je tako ostal brez bonus sekund. Roglič je za Ekvadorcem zaostal za 10 sekund, torej za razliko, ki bi jo moral na papirju v torkovi vožnji na čas zlahka nadoknaditi.

Carapaz ima na dan odmora 10 sekund prednosti pred Slovencem, na tretje mesto se je prebil Carthy (+0:32), četrti je Martin (+0:35), peti Mas (+1:50), ostali kolesarji zaostajajo že za več kot pet minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice