Šport
7708 ogledov

Roglin sotekmovalec: "Podpiramo protest, čeprav lahko Primož ostane brez majice"

George Bennett Epa
Izjemni pomočnik Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma, George Bennet, je podal svoj pogled na protest kolesarjev, do katerega je prišlo pred startom 11. etape Dirke po Španiji.

Sobotna gorska etapa letošnje Vuelte se ni začela po načrtih, saj je prišlo do večminutne zamude zaradi protesta številnih kolesarjev.

Protest na Vuelti Konec ugibanj Šport Kolesarji zaradi Rogle bojkotirali start, padla odločitev, ali je Primož v rdeči

Mnoge ekipe so bile namreč nezadovoljne z odločitvijo vodstva tekmovanja, da šele po koncu 10. etape spremeni pravilo za omenjeno kontroverzno etapo ter na drugačen način, kot je bilo sprva določeno, definira časovne razlike na samem cilju.

Sama etapa je namreč veljala za "etapo s skupinskim sprintom, ali sprintom na lažji vzpon", kar naj bi pomenilo, da se v skupnem seštevku upoštevajo razlike, le če dva kolesarja loči več kot tri sekunde.

Ko pa so po koncu etape komisarji videli razplet ter dominantno zmago Primoža Rogliča, so se že po koncu etape odločil, da bodo upoštevali vsako razliko, ko je med dvema kolesarjema razlika vsaj sekundo.

George Bennett | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi tega je tudi do takrat vodilni v skupnem seštevku Richard Carapaz moral predati rdečo majico Primožu Rogliču, ki se je zaradi še dodatnih 3 sekund uspel z Ekvadorcem izenačiti na samem vrhu, a ker ima boljše posamezne uvrstitve po etapah, je to pomenilo, da je v seštevku pred svojim velikim rivalom.

Prvi so se že v petek pritožili pri ekip EF Education First (Hugh Carthy je na ta način izgubil dodatnih 10 sekund), v soboto pred začetkom etape pa so start bojkotirali kolesarji ekipe Ineos Grenadiers (Carapazova ekipa) pod poveljstvom legendarnega Chrisa Frooma. Kmalu se je angleški ekipi pridružila tudi večina preostalih ekip, a na koncu vseeno niso uspeli spremeniti sodniške odločitve, tako da je Roglič s precejšnjo zamudo 11. etapo vendarle začel v rdeči majici.

Zanimivo pa je, da je protest ekipe Ineos podprla tudi ekipa Jumbo-Visma, ki bi sicer ob spremembi odločitve največ izgubila, a je športno priznala, da imajo pri nasprotnikih preprosto prav ter da komisarji ne morejo šele po dirki spreminjati pravil. Vse skupaj je v intervjuju za angleški Eurosport pokomentiral tudi zvesti Rogličev pomočnik, Novozelandec George Bennett.

George Bennett | Avtor: Epa Epa

"Moramo videti, kako se bo vse skupaj razpletlo. Je kar precejšnje nezadovoljstvo zaradi odločitve. Moralo bi namreč veljati pravilo treh sekund. A se ga na koncu niso držali. Videli bomo, če bo ostalo pri odločitvi in bomo še vedno v rdečem. Nekatere ekipe poizkušajo izpodbiti odločitev. Smo mnenja, da bi moralo veljati pravilo treh sekund, vse skupaj je zelo čudno."

"Vem, da na koncu dirke te tri sekunde, ki jih je Primož pridobil, verjetno ne bodo vplivale na nič, a so močno vplivale na trenutno dogajanje, kdo ima majico, kdo ima tekom etape kakšne zadolžitve. Vse skupaj je res čudno."

"Od ekipe Ineosa sem celo slišal, da gvorijo o pritožbi, morda celo bojkotu, moram priznati, da se v naši ekipi strinjamo z njimi. Če so pred etapo določili, da velja pravilo treh sekund, bi morali ostati pri pravilu treh sekund, pa čeprav to pomeni, da bi mi ostali brez rdeče majice," je svoje mnenje o kontroverzni sodniški odločitvi pojasnil Bennett.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice