Šport
29760 ogledov

Konec Rogličeve izjemne serije, tretje najdaljše vseh časov

Primož Roglič Epa
Tako kot na Dirki po Franciji, je tudi na Mednarodni kolesarski lestvici Primoža Rogliča s prvega mesta strmoglavil njegov rojak, Tadej Pogačar.

Vsaj za kakšen teden je konec kraljevanja Primoža Rogliča na vrhu Mednarodne kolesarske lestvice, saj je kolesarja Jumbo-Visme na prvem mestu zamenjal letošnji zmagovalec Dirke po Franciji.

Richard Carapaz Veže ju zgodovina Šport Rogličev veliki nasprotnik pojasnil, zakaj so dvoboji s Primožem tako čustveni

S tem se je končala izjemna serija Kisovčana, ki je bil nesporna številka ena svetovnega kolesarstva kar 39 zaporednih tednov (všteti niso tedni, ko je bila sezona prekinjena zaradi koronavirusa), kar je tretji najdaljši niz, odkar je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) na novo definirala svojo lestvico.

Mednarodna kolesarska lestvica je po principu zelo podobna obema teniškima lestvicama, izračuna pa se na podlagi rezultatov zadnjih 12 mesecev, oziroma 52 tednov. To pomeni, da če kolesar vstopi na dirko, ki jo je recimo lani zmagal, letos pa konča šele na drugem mestu, bo na lestvici izgubil nekaj točk ter ga lahko hipotetično na lestvici prehiti kolesar, ki je dirko končal šele na petem mestu.

Tako je bilo tudi v primeru Rogliča, ki dejansko odlično nastopa na letošnji Vuelti, a ker se ni udeležil Dirke po Italiji, kjer je lani osvojil končno tretje mesto, je izgubil lepo število točk, tako pa ga je na prvem mestu lestvice zamenjal Tadej Pogačar, ki zadnji mesec sploh ne dirka, saj je že končal sezono. Pogačar ima po najnovejših izračunih 3970 točk, Roglič pa 3945.

Seveda je za pričakovati, da bo Roglič Pogačarja, za katerim zaostaja le za pičlih 35 točk, znova prehitel po koncu Vuelte, saj bo Pogačar izgubil vse točke, ki si jih je lani privozil s končnim tretjim mestom ter kar tremi etapnimi zmagami. Roglič bo tako zagotovo končal sezono 2020 na prvem mestu UCI lestvice, a vseeno je Pogačarju uspelo vsaj začasno prekiniti izjemno serijo Kisovčana, ki je na vrhu kraljeval zadnjih 39 tednov.

Rogličeva serija je tretja najdaljša od preoblikovanja lestvice, zaostal pa je le Petrom Saganom, ki je prvo mesto na lestvici držal kar 54 zaporednih tednov, ter Gregom van Avermaetom, ki je na lestvici kraljeval 47 zaporednih tednov.

Oba omenjena kolesarja sta tudi edina, ki sta na prvem mestu UCI lestvice preživela več časa, kot Roglič. Slednji namreč pred omenjenim obdobjem ni nikoli zasedal prvega mesta, tako da je na vrhu lestvice vsega skupaj preživel omenjenih 39 tednov, van Avermaet je bil najboljši na svetu 48 tednov, medtem ko se je Sagan na vrhu lestvice znašel kar trikrat in je vse skupaj na prvem mestu preživel izjemnih 69 tednov.

Toda kmalu se bo končala tudi Vuelta in Roglič bo znova zasedel prvo mesto na lestvici, tako da bo kmalu v nevarnosti tudi aktualni olimpijski prvak van Avermaet, medtem ko je do Sagana še dolga pot. A tako, kot dirka izjemni Slovenec v zadnjih letih, ni nič nemogoče...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice