Šport
2531 ogledov

Roglič znova pokazal svojo moč, padec prvega zasledovalca

Tim Wellens Epa
Belgijec Tim Wellens (Lotto-Soudal) je dobil sprint na klanec trojice ubežnikov, medtem ko je Primož Roglič (Jumbo-Visma) obdržal rdečo majico vodilnega.

5. etapo letošnje Dirke po Španiji je dobil Tim Wellens, ki se je izkazal za najmočnejšega v sprintu na kratek, a zelo strm klanec. V boju za etapno zmago je premagal Guillauma Martina (Cofidis) ter Thymena Arensmana (Sunweb).

Odlično je nastopil ponovno Primož Roglič, ki se je izkazal za najmočnejšega izmed vseh ostalih, saj je bil daleč najmočnejši kolesar iz glavnine in je etapo končal na 4. mestu.

Primož tako zagotovo ostaja v rdeči majici, morda pa bo povečal tudi vodstvo v skupnem seštevku, kjer je imel pred etapo 5 sekund prednosti pred Ircem Danom Martinom.

Slednji pa je bil znotraj zadnjega kilometra udeležen v skupinski padec, tako da bi moral dobiti enak čas, kot preostala skupina. Toda ali to pomeni, da bo dobil enak čas kot Roglič, ki je na zadnjem klancu vse največje konkurente pustil 4 sekunde za sabo, ali pa mu bodo dodelili enak čas, kot vsem ostalim konkurentom, ki so ciljno črto prečkali 4 sekunde za Rogličem, pa zaenkrat še ni jasno. Če sodniki ocenijo, da si je Roglič uspel razliko privoziti prav zaradi padca konkurentov, bodo verjetno čisto vsem podelili enak čas.

Etapo so sicer zaznamovali številni neuspešni poizkusi bega, saj je z napadom vedno poizkusil tudi kakšen izmed kolesarsjev, ki so nevarni za skupni seštevek. Glavnina je tako mnoge poizkuse bega že v kali zatrla.

Šele ko se je v ospredju izoblikovala trojica Wellens-Martin-Arensman, je glavnina begu pustila občutnejšo prednost. Skupaj so si privozili prednost 4 minut in pol, ker pa nihče izmed njih ni predstavljal resne nevarnosti v skupnem seštevku, se je ekipa Jumbo-Visma, ki je narekovala tempo v glavnini, odločila, da ubežnikov ne bo lovila ter da se lahko omenjena trojica udari za etapno zmago.

Prvi se je v zadnjem kilometru še po ravnem za napad odločil Arensman, ki pa ni imel dovolj moči, da obema preostalima ubežnikoma sledil v sprintu na klanec. Wellens pa se je na koncu izkazal za močnejšega od Martina. Roglič je ciljno črto prečkal na 4. mestu z 2 minutam in 13 sekundami zaostanka.

V boju za rdečo majico Roglič vsaj za zdaj (razen če mu sodniki pripišejo še dodatne štiri sekunde prednosti) ohranja pet sekund prednosti pred Martinom (Israel Start-Up Nation) ter 13 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers).

V nedeljo bo na sporedu spremenjena šesta etapa od Biescasa do smučarskega središča Aramon Formigal. Kolesarje po prepovedi obiska karavane v Francijo tako čaka nekoliko lažji dan, ki pa se bo kljub temu končal z zaključnim vzponom.

Ta bo dolg 14,4 kilometra s povprečnim naklonom 4,7 odstotka. Najtežjih je zadnjih 3,4 kilometra s povprečnim naklonom nad sedmimi odstotki.

* Izidi 5. etape (Huesca - Sabinanigo, 184,4 km):
  1. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal)                4:19:25
  2. Thymen Arensman (Niz/Sunweb)                   + 0:04
  3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                   0:12
  4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  2:13
  5. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)    isti čas
  6. Alex Aranburu (Špa/Astana)
  7. George Bennett (Nzl/Jumbo-Visma)
  8. Julien Simon (Fra/Total Direct Energie)
  9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
 10. Dorian Godon (Fra/Ag2r La Mondiale)
...

- skupni vrstni red:
  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              16:30:53
  2. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)    +  0:05
  3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)           0:13
  4. Enric Mas (Špa/Movistar)                         0:32
  5. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                 0:38
  6. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                      0:44
  7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)        1:17
  8. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)            1:29
  9. Marc Soler (Špa/Movistar)                        1:55
 10. George Bennett (Nzl/Jumbo-Visma)                 1:57
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice