Šport
1486 ogledov

Uspeh kariere mladega Francoza, Roglič ubranil rdečo majico

David Gaudu Epa
Zmagovalec 11. etape Dirke po Španiji je mladi Francoz David Gaudu (Groupama FDJ), ki je v sprintu na klanec premagal Marca Solerja (Movistar). Primož Roglič je po odlično opravljeni nalogi ekipe Jumbo-Visma z lahkoto obranil rdečo majico vodilnega.

11. etapa Dirke po Španiji je zaradi kar štirih vzponov prve kategorije ter enega tretje obetala zelo veliko, a se je na koncu končala precej mirno, saj so se največji konkurenti za skupni seštevek udarili šele v zadnjih metrih etape, do pravih razlik pa ni prišlo, nekoliko je zaostal le četrtouvrščeni v skupnem sešetvku, Hugh Carthy, tako da tudi v skupnem seštevku ni prišlo do večjih sprememb, rdečo majico pa še kar drži Slovenec Primož Roglič.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Najbolj zanimiv je bil tako celo prvi del etape, ko sta se na vzponih v točkovanju za najboljšega hribolazca večkrat udarila Tim Wellens ter Guillame Martin, ki sta skupaj z Michaelom Storerjem, Niklasom Egom, Markom Donovanom, Brunom Armirailom, Nelsonom Oliveiro in Davidom Gaudujem sestavljala današnji beg.

Kasneje se je v log za ubežniki podal še 10. iz skupnega seštevka, Marc Soler, ki je uspel vodilne kolesarje ujelti tekom tretjega vzpona dneva, medtem ko se je popolnoma razpadel Wellens, tako da je Martin pridno pobral preostale točke na gorskih ciljih ter še povečal svoje vodstvo.

Ker pa je Soler v skupnem seštevku zaostajal vsega za 3 minute in 52 sekund, je vrag odnesel šalo, tako da se je ekipa Jumbo-Visma suvereno postavila na čelo glavnine ter ni dovolila, da bi si skupina ubežnikov privozila prednost dosti večje od treh minut.

Ko so izmed ubežnikov v ospredju ostali le še Soler, Gaudu, Storer, Donovan in Martin, se je za napad odločil Soler, kateremu pa je lahko sledil le Gaudu. Omenjena dvojica je v zadnjih metrih obračunala za etapno zmago, a se je za dosti močnejšega izkazal Gaudu, ki je slavil največjo zmago v svoji karieri.

V ozadju je ekipa Jumbo-Visma ves čas nadzorovala potek dogajanja, izmed glavnih favoritov za skupni seštevek pa je nekoliko nepričakovano zaostal le Esteban Chaves. Preostali konkurenti so skupaj prikolesarili do zadnjih 500 metrov, kjer se je za napad odločil Dan Martin, a so mu Marc Soler, Richard Carapaz in Roglič brez težav sledili, izmed najboljših je zaostal le Carthy.

Kisovčan je tako uspel zadržati rdečo majico vodilnega, kljub temu da ima enak čas kot prvi zasledovalec Carapaz. Martin še vedno zaostaja za 25 sekund, medtem ko se je Carthyjev zaostanek povečal na 58 sekund. Največji skok je uspel Solerju, ki se je z desetega prebil na šesto mesto, po novem pa za Rogličem zaostaja za 2 minuti in 44 sekund.

Protest na Vuelti Konec ugibanj Šport Kolesarji zaradi Rogle bojkotirali start, padla odločitev, ali je Primož v rdeči

Pred začetkom današnje etape je prišlo do protesta kolesarjev glede odločitve sodnikov, ki so spremenili pravilo po koncu petkove etape, ki jo je dobil Primož Roglič. Podpisalo ga je deset ekip, med njimi tudi Jumbo-Visma, Mednarodna kolesarska zveza pa je odločila, da so rezultati petkove etape veljavni.

V nedeljo bo na sporedu najtežji vzpon na Vuelti, mitski Angliru. V etapi, dolgi le 109,3 kilometra bodo morali kolesarji na sloviti asturijski vrh, ki se lahko pohvali s številnimi odseki z 20-odstotnim naklonom.

* Izidi, 11. etape (Villaviciosa - Alto de la Farrapona, 170 km):

 1. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                4:54:13
 2. Marc Soler (Špa/Movistar)                      + 0:04
 3. Michael Storer (Avs/Sunweb)                      0:52
 4. Mark Donovan (VBr/Sunweb)                    isti čas
 5. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                   0:55
 6. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                    0:58
 7. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)       1:03
 8. Enric Mas (Špa/Movistar)                     isti čas
 9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
...

- skupni vrstni red:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              45:20:31
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)       isti čas
 3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)       0:25
 4. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                 0:58
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                         1:54
 6. Marc Soler (Špa/Movistar)                        2:44
 7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)        3:31
 8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                3:44
 9. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                 3:54
10. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott)               4:43
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice