Šport
1374 ogledov

Rogličev tekmec samozavesten: Povsem miren sem

Richard Carapaz Epa
Ekvadorec ni pretirano zaskrbljen pred torkovim kronometrom.

Pred torkovo vožnjo na čas ima Richard Carapaz 10 sekund naskoka pred drugouvrščenim na dirki po Španiji Primožem Rogličem. Po mnenju številnih strokovnjakov je to sicer prednost, ki Ekvadorcu ne bo zadoščala za ohranitev rdeče majice po 33,7 kilometra dolgem kronometru.

"Sem povsem miren. Vem, da gre za težak kronometer, a sem se nanj dobro pripravil. Odpeljal ga bom dobro," je prepričan kapetan ekipe Ineos Grenadiers, ki je še potrdil informacijo, da je v času, ko ni bilo na sporedu dirk, redno vadil na kolesu za vožnjo na čas.

Dosedanja statistika sicer ne govori v prid Carapazu, na tritedenskih dirkah v kronometrih še nikoli ni premagal Slovenca. Na Touru je Roglič v boju za rumeno majico za takratnim zmagovalcem Tadejem Pogačarjem zaostal za 1:56, Ekvadorec pa kar za 7:53. A tu je treba upoštevati dejstvo, da je Carapaz v prvem delu kronometra vozil zelo rezervirano, saj ga je zanimal le vzpon na Planche des Belle Filles, ki je samostojno štel za točke za pikčasto majico. Takrat je osvojil 81. mesto, ostali tekmeci za tokratno zmago na Vuelti pa so bili vsi boljši: Hugh Carthy je bil 54. (6:56), Dan Martin 31. (5:31), Enric Mas pa 9. (2:45).

Slovenec je bil najboljši tudi na vožnjah na čas na Giru 2019. Roglič je tako dobil kratko uvodno etapo, na njej sta tako Carapaz kot Carthy zaostala 47 sekund. Sledila je še vožnja na čas v San Marinu, kjer je Carthy zaostal natanko minuto in pol, Ekvadorec pa 1:55, lanska dirka po italiji pa se je nato zaključila še s 17 kilometrov dolgim kronometrom v Veroni. Takrat je Roglič osvojil 10. mesto, v zadnjem tednu je imel zdravstvene težave, Carapaz pa si je za njim prikolesaril 46 sekund zaostanka, a je to vseeno zadoščalo za njegovo skupno zmago na italijanski pentlji. 

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Carapaz je zdaj mnenja, da lahko morebitni zaostanek za Rogličem, če bo ta pridobil na kronometru, nato nadoknadi v naslednjih etapah. "Ne gre le za Rogliča, tudi ostali tekmeci imajo že veliko izkušenj na tritedenskih dirkah, na primer Dan Martin, ali pa gre za močne mladeniče kot je Carthy. Vseeno bo kronometer pokazal, kdo bo še ohranil možnosti za zmagoslavje v Madridu."

Prvo četverico na Vuelti pred vstopom v zadnji teden sicer loči le 35 sekund, toliko zaostaja četrti Martin. Tri sekunde boljši skupni čas ima Carthy, peti Mas pa si je 'pridelal' že 1:50 zaostanka. Ostali kolesarji zaostajajo za več kot pet minut, šesti Wout Poels na primer 5:13, sedmi Felix Großschartner pa 5:30.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice