Šport
6243 ogledov

Kar je moštveni kolega storil za Rogliča, je občudovanja vredno

primož roglič Epa
Najboljši slovenski kolesar na dirki po Španiji je obžaloval usodo moštvenega kolega Seppa Kussa.

Kraljevska 12. etapa dirke po Španiji z vzponom na sloviti Alto de Angliru se je končala z menjavo rdeče majice. To je ponovno oblekel Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki ima pred torkovim kronometrom 10 sekund prednosti pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma).

Kolesarja sta bila pred nedeljsko etapo časovno poravnana, a je z majico vodilnega tekmoval Roglič, ker je na letošnji Vuelti zbral že tri etapne zmage.

Primož Roglič Roglič: Šport "Vse je v redu, s tem sem zadovoljen"

sepp kuss | Avtor: Epa Epa
Roglič se v zaključku peklenskega vzpona z maksimalnim naklonom 23,5% ni mogel kosati s Carapazom, a je vseeno ohranil lepo izhodišče za napad na skupno zmago. K temu je ogromno primogel njegov moštveni kolega Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki je svoje tekmovalne ambicije postavil na stranski tir in Rogliču pomagal omejiti škodo na zastrašujočem Angliruju. Čeprav je imel dovolj moči, da bi se podal v boj za etapno zmago, se je Kuss odpovedal priložnosti za uspeh kariere in vse do konca ostal zvest slovenskemu kolesarju, glavnemu adutu moštva za končno skupno zmago.

"Mislim, da bi Sepp lahko napadel za zmago, toda sranje je, ker je moral ostati z mano in mi pomagati," je po etapi dejal hvaležni Roglič. "Verjamem, da bi mu lahko uspelo, a je moral počakati mene. Upam, da bo imel v naslednjih dneh priložnost za zmago," je dodal slovenski kolesar.

Primož Roglič Vuelta Šport Roglič izgubil rdečo majico

Kuss je na lanski dirki po Španiji lahko zasledoval svoje ambicije, saj je imel Roglič veliko prednost pred konkurenti. Ameriški kolesar je takrat dobil 15. etapo, v kateri je Slovenec branil več kot dve minuti prednosti v skupnem seštevku. Letos je vrstni red pri vrhu precej bolj zgoščen, zato je vse podrejeno Rogličevi skupni zmagi.

"Takšno je pač življenje. Sepp se tega dobro zaveda in nima težav s tem. Primož je naš vodja in želimo osvojiti vuelto. Vsi fantje so tukaj zato, da mu pomagajo. Sepp mora ostati ob Primožu, kar je tudi storil. Seveda bi lahko sledil Hughu Carthyju, a to ni bila njegova naloga," je povedal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

richard carapaz | Avtor: Epa Epa
Čeprav je rdečo majico znova oblekel Carapaz, naj bi Roglič razliko stopil že na torkovem kronometru, na katerem bi moral pridobiti tudi nekaj prednosti pred glavnim konkurentom za končno zmago.

"12. etapa je bila največja priložnost za napad na Primoža, vendar je ohranil majhen zaostanek. Tudi Sepp je ostal ob njem. Dokazali smo, da imamo močno ekipo, najboljšo na dirki. V zadnjem kilometru smo izgubili deset sekund. S tem smo zadovoljni, zdaj se bomo osredotočili na kronometer," je še povedal Niermann.

V ponedeljek bo na Vuelti prost dan in čas za testiranje na novi koronavirus, v torek pa bo na vrsti še edini kronometer (33,7 km), ki se bo končal z zahtevnim, 1,8 kilometra dolgim vzponom na Mirador de Ezaro s povprečnim naklonom 14,8 odstotka.

Skupni vrstni red:
 1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)       48:29:27
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                + 0:10
 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                 0:32
 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)       0:35
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                         1:50
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                 5:13
 7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)        5:30
 8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                6:22
 9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                    6:41
10. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott)               6:42
...
Komentarjev 2
  • Avatar Sienna_Skinner
    Sienna_Skinner 17:18 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plač0 znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem ..... >>>>>>>> DouCash.Com

  • miha.z 10:34 02.november 2020.

    Takšna je služba pomočnikov.

Sorodne novice