Šport
2563 ogledov

Za Primožev nedeljski zaostanek so bile v resnici krive težave s kolesom

sport 21.09.07 martin hvastija, novinarska konferenca kolesarske zveze slovenije Saša Despot
Slovenski kolesarski strokovnjak Martin Hvastija je prepričan, da bo Primož Roglič do konca dirke po Španiji uspel ubraniti prednost in se bo še drugič zapored povzpel na najvišjo stopničko v Madridu. Do nedelje je sicer še nekaj pasti, a 50-letnik meni, da imata tako Roglič kot ekipa Jumbo-Visme vse pod nadzorom.

"Mislim, da od tega do kronometra do Madrida ni več velikih ovir, kot ekipa morajo le še racionalno dirkati in imeti nekaj sreče," je v pogovoru za STA na vprašanje, ali bo Roglič v Madridu poziral kot zmagovalec, odgovoril šestkratni udeleženec Vuelte med leti 1996 in 2004, Martin Hvastija.

Primož Roglič Odločilna razlika Šport Neverjetno razkritje, katera malenkost je odločila etapo v Primožev prid

Razplet torkovega kronometra, ki ga je Roglič dobil in se znova odel v rdečo majico, je bil zanj pričakovan. "Na cilju je bilo vse po pričakovanjih. Med samo preizkušnjo se je zdelo, da Primožu stvari uhajajo iz rok, a je dejansko le kontroliral. Mislil sem, da bo na ravnini poskušal storiti kaj več, a se je očitno odločil prihraniti moči za zaključek. Res dobro se je peljal na zadnji klanec," je dejal podpredsednik Kolesarske zveze Slovenije (KZS).

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Slednji meni, da v prvi vožnji na čas po zaključku dirke po Franciji, ko je izgubil rumeno majico v neposrednem dvoboju s Tadejem Pogačarjem, posebnih težav ni več imel. Te pa so bile prisotne med Tourom, kot še vedno verjame.

"Karakter odloča o tem. In Primož je tak tip karakterja, da ga te zadeve niso dotolkle, ampak je dobil dodaten motiv in voljo. To je pozitivno. Mislim, da ves njegov problem, ki ga je imel na Touru, izhaja iz tega, da je bil na koncu še vedno poškodovan zaradi padca na kriteriju Dauphine. Te poškodbe še ni povsem saniral in na kronometru je to prišlo do izraza. Ker to zdaj ve, je bilo tokrat lažje," je o razpletu obeh voženj na čas razmišljal Hvastija.

primož roglič Dirka po Španiji Šport To so največje pasti, ki do konca Vuelte še čakajo na Rogliča

Zadnji del Vuelte, ki kolesarje čaka do nedeljskega prihoda v Madrid, zanj ne predstavlja prevelikih ovir. Težava je le nadzorovanje velikega števila ubežnikov. Vseeno pa je prepričan, da ima močno moštvo Jumbo-Visme vse pod nadzorom in da bodo ubežniki pobrali bonifikacijske sekunde, ki tako ne bodo mogle pripasti Rogličevim glavnim tekmecem.

"Današnja etapa je čisto nepomembna v rezultatskem smislu. Četrtkova sicer v zaključku poteka na kratek klanec, na katerem bi lahko Primož kaj dodal, ampak mislim, da bo tudi tam do cilja prišel na vrsto beg, saj ekipa ne bo želela trošiti moči," je pristavil selektor slovenske reprezentance mlajših članov.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Drugače bo v petek in soboto. "Ti etapi sta zahrbtni. Že petkova ni čisto nedolžna, a hkrati drži, da je zadnji klanec daleč od cilja. Kdorkoli bi želel kaj nadoknaditi v skupnem seštevku, bo moral že v petek narediti etapo težko in potem še v soboto do Covatille. Ne vem, če je ta klanec tako zahteven, da bi lahko ogrozil Primoža," je prepričan Hvastija.

Meni, da bo naklon zadnjega sobotnega klanca, nekaj nad 7 odstotkov, bolj pisan na kožo 31-letnemu Zasavcu. "Primož ima veliko moč, ampak tudi po kilogramih je nekoliko težji od specialistov zgolj za klance. Bolj kot je strm klanec, bolj se teža pozna. Saj ni pretežek, ampak tako pač je. Ima namreč precej hitrih mišičnih vlaken, ki so težka. Glede na podatke in profil tega zadnjega klanca, mislim da je dovolj položen, da bo Primož obvladal položaj," je zanimivo iztočnico ponudil nekdanji odlični kolesar.

Na najbolj strm vzpon na Angliru v nedeljo je namreč tudi sam opazil, da je Roglič proti vrhu kolesaril s pretežkim prenosom. "To je bilo očitno. Videl sem, da ni imel na kolesu maksimalnega prenosa, ki ga tehnika omogoča, se pravi 34 zobnikov spredaj in 32 zadaj. Potem smo šele slišali, da je imel zadaj dva zoba manj."

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Že na prvi strmi točki, kjer je zaostajal za Seppom Kussom, ki je narekoval zanj prehud tempo, sem videl, da mu zmanjkuje obratov. Zakaj je tako, še zdaj ne vem. Očitno so imeli tehnične težave pred startom in so mu dali drugo kolo z drugim zobnikom. Dejstvo je, da bi potreboval lažji prenos," je strokovno razložil Hvastija.

Vseeno pa je prepričan, da je kolesarska karavana v tej sezoni, tudi s tu in tam kakšno preglavico, še enkrat spoznala, kako velik športnik je Primož Roglič in koliko naporov lahko zdrži.

Primož Roglič Neverjetne številke Šport "Roglič je pošast!" Razkriti šokantni podatki o Roglinem odločilnem vzponu

"V bistvu je to dokaz več, da ima Primož izjemen motor. To, kar mu je dala mati narava s temi prirojenimi sposobnostmi, je res prišlo do izraza. Očitno se je tudi zelo dobro pripravljal. Ne preveč, ne premalo. Pripravljal se je večino leta, od decembra do junija do državnega prvenstva, pa potem spet do avgusta do prestavljenega nadaljevanja sezone. Glede na to, da ima res dobre fizične predispozicije, mu je uspelo vrhunsko izpeljati dva meseca in pol," se je smejalo kolesarskemu strokovnjaku.

Martin Hvastija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj pa dolgoročna prihodnost? Do kod lahko poseže glede na to, da ni več med najmlajšimi? "To je težko vprašanje. Zagotovo je Tour tisto, kar mu manjka v karieri. Primož ni rosno mlad, kariera vrhunskih kolesarjev pa se po 30 letu počasi izteka, kar se tiče maksimalnih sposobnosti."

"Pri njemu upam, da bo malce drugače, ker je pozno začel. Njegovo telo ni tako izmučeno kot od nekoga, ki se od mladih let naprej intenzivno ukvarja s kolesarstvom. Bi se znalo zgoditi, da ima še nekaj lepih let pred sabo. Ampak ja ... dirka po Franciji. Če želi postaviti piko na i, pa ima tudi na Giru neporavnane račune. Kako se bo odločil, ne vem. Najbrž bo startal na zmago na Touru. To bi bilo normalno," je sklenil Hvastija.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice